ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί Covid-19: Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών και της εμφάνισης θρόμβων

Εμβολιασμοί Covid-19: Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές έναντι των  ανεπιθύμητων ενεργειών και της εμφάνισης θρόμβων

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνιση του συνδρόμου που εκδηλώνεται με θρομβοπενία και θρομβοφιλία μετά τον εμβολιασμό, παρ’ ότι τα περιστατικά είναι εξόχως σπάνια και δεν ξεπερνούν το ένα ανά περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Οι γιατροί υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, με μια απλή εξέταση.

Το σύνδρομο με την εμφάνιση θρόμβων και θεομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό με τα δύο εμβόλια των αδενοϊών (AstraZeneca και Johnson & Johnson), στη χώρα μας έχει εντοπιστεί αποδεδειγμένα σε έξι περιπτώσεις -μεταξύ των οποίων και δύο θανατηφόρες. Οι ειδικοί μας καθησυχάζουν. Η εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, όπως λένε, μπορεί να προληφθεί έγκαιρα με μια απλή αιματολογική εξέταση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να τις προλάβουμε στην αρχή της εκδήλωσής τους.


Η εργαστηριακή εξέταση είναι η γενική αίματος, που μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων (PLT), τα οποία στο σύνδρομο της θρομβοπενίας και ταυτόχρονης δημιουργίας θρόμβων εμφανίζουν απότομη πτώση. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, εάν τα αιμοπετάλια είναι μειωμένα στην εξέταση D-dimers (δ-διμερή, προϊόντα αποδόμησης θρόμβου) τότε ο εμβολιασμένος θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οπότε οι γιατροί συστήνουν, η εξέταση αυτή να γίνεται από 7 έως 10 ημέρες και ανά εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου και κυρίως μετά τη δεύτερη δόση


Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πριν από το εμβόλιο να κάνει μία γενική αίματος, ώστε να υπάρχει ένα πρόσφατος συγκριτικός δείκτης.

Να σημειωθεί ότι η εξέταση μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια εργαστήρια με παραπεμπτικό γιατρού, ή σε ιδιωτικά με κόστος που περίπου 8 ευρώ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου που προκαλεί θρομβοεμβολικά επεισόδια
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει κοινοποιήσει τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να μας οδηγήσουν έγκαιρα στον γιατρό μας.

Αυτά είναι:

-Δύσπνοια

-Πόνος στο στήθος

-Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια

-Επίμονος κοιλιακός πόνος

-Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση

-Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Ποιες εξετάσεις πιστοποιούν ότι οι θρόμβοι σχετίζονται με το εμβόλιο
Οι περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών που κατέληξαν στο νοσοκομείο με θρομβοεμβολή ή αιμορραγία, εξετάζονται διεξοδικά από τους γιατρούς ώστε να συμπληρωθεί η λεγόμενη “κίτρινη κάρτα”, η οποία παραπέμπει σε διερεύνηση για τυχόν συσχετισμό των συμπτωμάτων με τον εμβολιασμό.

Για να καταχωρηθεί συνεπώς ένα περιστατικό θρομβοπενίας/θρομβοεμβολής στα σχετιζόμενα με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία διερευνώνται μέσω δύο συγκεκριμένων τεστ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, οι δύο δοκιμασίες τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα, εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια σχετίζεται ή όχι, με τη λήψη του εμβολίου, είναι οι εξής:

“Υπάρχουν δύο δοκιμασίες. Κατ’ αρχήν πρέπει να μετρηθούν κάποια ειδικά αντισώματα που αναπτύσσει ένας άνθρωπος εναντίον του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων και της ηπαρίνης ταυτόχρονα. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο, πρέπει να γίνει εργαστηριακά, μια λειτουργική δοκιμασία ενεργοποίησης αιμοπεταλίων από αυτά τα αντισώματα που υπάρχουν στο πλάσμα, δηλαδή στο αίμα του ασθενούς.

Δηλαδή θα πρέπει το αίμα του ασθενούς να μπορεί να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, διότι μόνο όταν ενεργοποιούνται τα αιμοπετάλια κάνουν θρόμβους. Πρέπει να ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις. Δηλαδή, να είναι θετικές και οι δύο αυτές δοκιμασίες. Αλλιώς δεν μιλάμε για αυτό το σύνδρομο, που σχετίζεται με τα εμβόλια”, εξηγεί ο Καθηγητής μιλώντας στο iatropedia.gr.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό που προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου, ωστόσο έχουν αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και γι’ αυτό οι ασθενείς οδηγούνται συνήθως στην πλήρη ίαση.

Πηγή:iatropedia

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top