Η Κομισιόν χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των κρατών μελών σχετικά με το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας (IPA III), με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.
Αυτό το μέσο υποστηρίζει τις υποψήφιες χώρες και τους πιθανούς υποψηφίους στο δρόμο τους προς την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ μέσω βαθιών και ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων.
Η σημερινή συμφωνία θα μεταφραστεί τώρα σε νομικά κείμενα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, σχολίασε πως «αυτή η πολυαναμενόμενη συμφωνία σχετικά με τη φιλόδοξη χρηματοδοτική μας βοήθεια είναι ένα θετικό, ευπρόσδεκτο και ισχυρό μήνυμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία».
«Το συμφωνημένο πακέτο είναι μια σταθερή επένδυση στο μέλλον της περιοχής διεύρυνσης και της ΕΕ, υποστηρίζοντας την υλοποίηση βασικών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ και σταδιακή εναρμόνιση με τους κανόνες και τις πολιτικές της», ανέφερε.
Παρέχει χρηματοδότηση, πρόσθεσε, «για το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ένα βασικό εργαλείο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης αυτής της περιοχής προτεραιότητας. Μέσω επενδύσεων σε βασικούς τομείς, όπως η συνδεσιμότητα, οι υποδομές, το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και η ενέργεια και το ψηφιακό, θα ενισχύσει τη σύγκλιση με την ΕΕ και θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες».
Όπως και το IPA I και το IPA II, το νέο μέσο θα παρέχει υποστήριξη στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία με συνολικό προϋπολογισμό 14.162 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για το 2021-2027, ξεκινώντας αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Το IPA III εστιάζει επιπλέον: στο κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών αξιών. ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης · προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων προς την ανταγωνιστικότητα, βασίζεται σε θεματικές προτεραιότητες και όχι σε φακέλους χωρών. Αυτό επιτρέπει την επιβράβευση της απόδοσης και της προόδου προς τις βασικές προτεραιότητες και την αυξημένη ευελιξία για τις εξελισσόμενες ανάγκες των εταίρων στην πορεία τους προς την ένταξη, σχολιάζει η Κομισιόν.
Επιπλέον, οι στρατηγικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα των υποδομών, των ΜΜΕ, της ενεργειακής απόδοσης, της καινοτομίας, της ψηφιακής και της πράσινης οικονομίας θα συγκεντρωθούν μέσω της εγγύησης εξωτερικής δράσης στο πλαίσιο του "NDICI - Παγκόσμια Ευρώπη", η οποία θα έχει την ικανότητα να εγγυάται επενδύσεις έως και 53,4 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων IPA).
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία δεν λαμβάνει από το 2017 προενταξιακά κονδύλια παρά μόνο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της κοινωνίας των πολιτών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις