ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος και Ολλανδία υπέγραψαν Σύμβαση για Εξάλειψη Διπλής Φορολογίας και Πρόληψη Φοροδιαφυγής

Κύπρος και Ολλανδία υπέγραψαν Σύμβαση για Εξάλειψη Διπλής Φορολογίας και Πρόληψη Φοροδιαφυγής

Με στόχο τη διασφάλιση του φορολογικού χειρισμού των συναλλαγών, καθώς και την οικονομική, εμπορική αλλά και επενδυτική αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ολλανδίας, υπογράφηκε σήμερα στη Λευκωσία Σύμβαση για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους Φόρους πάνω στο Εισόδημα και την Πρόληψη της Φοροδιαφυγής και της Φοροαποφυγής.

Τη Σύμβαση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης και εκ μέρους του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, η Πρέσβειρα στην Κυπριακή Δημοκρατία Elke Merks-Schaapveld.     
 
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της Σύμβασης, ο κ. Πετρίδης είπε αρχικά πως η Ολλανδία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με την οποία η Δημοκρατία δεν έχει συνάψει μέχρι σήμερα μια τέτοια Σύμβαση.
 
Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, η υπογραφείσα Σύμβαση θα διασφαλίζει τον φορολογικό χειρισμό των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας σταθερότητα και βεβαιότητα στους επενδυτές, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και στην ενίσχυση και προώθηση των επενδύσεων  μεταξύ Κύπρου και Ολλανδίας.
 
«Η Κυβέρνηση μας αξιοποιεί την κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι διμερείς συμβάσεις στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών με στόχο να διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών», είπε.
 
Από την πλευρά της, η Πρέσβειρα της Ολλανδίας είπε πως το σημαντικό βήμα της υπογραφής της Σύμβασης υπογραμμίζει τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη βούληση να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
 
«Σίγουρα πιστεύω ότι θα ενισχύσει την οικονομική και εμπορική μας σχέση και θα δώσει κίνητρο για την προώθηση αμοιβαίων επενδύσεων και θα ενισχύσει το έργο μας σε φορολογικά θέματα», είπε και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την επιτυχή και επίμονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης του κειμένου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για όλους αυτούς που υπόκεινται σε διπλή φορολογία, καθώς και ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.
 
Η Πρέσβειρα είπε επίσης πως η Σύμβαση θα παρέχει επίσης τη βεβαιότητα σε εταιρείες, οργανισμούς και ιδιώτες σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματός τους και των κεφαλαιουχικών κερδών και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τα τελευταία διεθνή πρότυπα αντικατοπτρίζονται σε αυτήν τη συμφωνία.
 
Εξέφρασε, τέλος, τη χαρά της για την ευκαιρία Που είχε να υπογράψει αυτήν τη Σύμβαση κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας της στην Κύπρο ως Πρέσβειρα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών και να συμβάλει με αυτό τον τρόπο, στην επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων σχετικά με τη διπλή φορολογία.
 
Η Σύμβαση βασίζεται στο Μοντέλο Σύμβασης για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας του ΟΟΣΑ (OECD Model Convention for the Elimination of Double Taxation on Income and on Capital) και εμπεριέχει όλα τα ελάχιστα πρότυπα των Δράσεων για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPS) που αφορούν τις διμερείς συμβάσεις. Προβλέπεται επίσης, η ανταλλαγή τραπεζικών και άλλων εχέμυθων πληροφοριών σύμφωνα με το σχετικό Άρθρο του εν λόγω Μοντέλου.

Η διεύρυνση, διατήρηση και επικαιροποίηση, του δικτύου Συμβάσεων Εξάλειψης της Διπλής Φορολογίας, είναι για την Κυβέρνηση υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της χώρας μας ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top