Με τον Μουσταφά Ακιντζί «φαίνεται να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι αυτό εδράζεται «σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα: Μια γνήσια ομοσπονδία που καμία σχέση έχει με τη συνομοσπονδία ή τις φοβίες που ακούγονται».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΟΠΕΚ, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λευκωσία, για την απονομή του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» 2014, έκανε επίσης λόγο για μια «νέα κατάσταση πραγμάτων, μια λύση που οπωσδήποτε δεν θα παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Συνέχισε λέγοντας ότι η λύση αυτή θα δημιουργεί προοπτικές για όλους και θα αποτελεί με τη συναπόφαση του συνόλου του λαού μέσα από το δημοψήφισμα, σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου ως κράτος μέλους της ΕΕ.
Έκανε παράλληλα αναφορά στο θετικό κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο δείπνο με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Λήδρα Πάλας.
Μιλήσαμε, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «για πρώτη φορά επιτέλους, τόσο ανοικτά, χωρίς δισταγμούς, χωρίς να αποφεύγουμε να επισημάνουμε ό,τι ο καθένας θεωρούσε ως κρίσιμο».
Όπως είπε, στο δείπνο έγινε αναφορά στη «δυνατότητα συμβουλών από την ΕΕ και τη συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεσσάρων ελευθεριών, γενικότερα πώς θα ήταν δυνατόν, αξιοποιώντας την ιδιότητα και την παρουσία μας στην Ευρώπη, να διασφαλίσουμε τον κάθε Κύπριο, για να ξεπεραστούν οι φοβίες, οι ανησυχίες, οι ανασφάλειες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι επόμενοι των μηνών θα δημιουργήσουν, όχι απλώς την αχτίδα ελπίδας που σήμερα δημιουργείται, αλλά την προοπτική της συντομότερης δυνατής λύσης», που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και που «δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον «συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο μέσα από την ειρηνική συμβίωση μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και μέλλον και προοπτική για τα παιδιά» και τις μελλοντικές γενιές.
Αρκεί, όπως σημείωσε, να υπάρχει ενότητα, να εγκαταλειφθεί η καχυποψία και να υπάρξει επιτέλους η αποφασιστικότητα.
«Και από δικής μας πλευράς, από δικής μου πιο συγκεκριμένα – και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο όραμα μοιραζόμαστε με ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας και ότι θα γίνει κατορθωτό – είμαι αποφασισμένος να δουλέψω προκειμένου να πετύχουμε την απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, να πετύχουμε να συγκροτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό», είπε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου ότι η ένταξη στην ΕΕ προσφέρει το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια έντιμη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ανέφερε ότι η μεγάλη επιτυχία της ένταξης στην ΕΕ είναι το «κοινό έδαφος πάνω στο οποίο συζητούμε» και το οποίο προσφέρει ασφαλιστικές δικλείδες για Ε/κ και Τ/κ, καθώς «το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν διακρίνει εθνοτική καταγωγή ή κοινοτική καταγωγή ή διαχωρίζει τους πολίτες ανάλογα με το φύλο ή τη φυλή».
«Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα που έχουμε πετύχει ή το μεγάλο απόθεμα που θα μας βοηθήσει και είναι αυτό που με κάνει αισιόδοξο, επειδή μοιραζόμαστε και αυτό με τον Μουσταφά Ακιντζί, ένα όραμα που θα μας επιτρέψει, αξιοποιώντας τον προστατευτικό ιστό που παρέχουν είτε οι αρχές είτε οι αξίες της ΕΕ, αλλά και οι θεσμοί, να δημιουργηθούν οι συνθήκες που επιτέλους όλοι θα αισθανόμαστε ότι δώσαμε αυτό που χρωστάμε στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε εξάλλου το μήνυμα ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα όλοι να καταλάβουμε ότι υπάρχει μέλλον αν υπάρχει αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές και ιδιαίτερα οι κίνδυνοι».
Και οι κίνδυνοι, είπε, είναι η παράταση του απαράδεκτου αδιεξόδου.
Απευθυνόμενος στους Τ/κ, έκανε σαφές πως η ένταξη του συνόλου της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ένα προνόμιο που κερδήθηκε με τη διαπραγμάτευση και τον ενταξιακό αγώνα του νησιού.
Είμαι αποφασισμένος, συνέχισε, αυτό το προνόμιο να το μοιραστούμε με τους Τ/κ συμπατριώτες μας και με όλους γενικότερα τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
Αναφερόμενος, τέλος, στην απονομή του βραβείου στις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την χαρακτήρισε «ορθότατη και αντικειμενικά σοφή» απόφαση, λέγοντας ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, συμπίπτουν απόλυτα με τη φιλοσοφία, την πολιτική αντίληψη και την εκσυγχρονιστική πολιτική πρακτική του Γιάννου Κρανιδιώτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις