ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Χαλαρώσεις και στο βάθος... νέες χαλαρώσεις - Όλα τα σενάρια

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Χαλαρώσεις και στο βάθος... νέες χαλαρώσεις - Όλα τα σενάρια

Η εντυπωσιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση αφού η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στάθηκε ικανή να χαρίσει νέα χαμόγελα.

Η καθιερωμένη σύνοψη των ημερήσιων περιστατικών, ο αριθμός κρουσμάτων σε σύνολο πέραν των 50 χιλιάδων εργαστηριακών εξετάσεων, το ποσοστό θετικότητας αλλά και η ανακοίνωση που δεν περιλάμβανε ούτε ένα θάνατο ήταν άλλη μια ευχάριστη νότα στο... πεντάγραμμο του τελευταίου δεκαπενθημέρου. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Μόλις 56 θετικά περιστατικά από σύνολο 56,456 τεστ και ποσοστό θετικότητας στο ιστορικό χαμηλό του 0.10% αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Μάλιστα η χώρα μας, μόλις από χθες (Σάββατο 29/5) έχει περάσει σε νέα φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων με την απαγόρευση κυκλοφορίας να μετατίθεται από τις 12 τα μεσάνυχτα, στις 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτό μάλιστα είναι μόνο η αρχή αφού πλέον επανεκκίνησε επίσημα η λειτουργία των εσωτερικών χώρων που αφορούν τα υποστατικά της εστίασης (που μπορούν πλέον να υποδεχθούν θαμώνες γεμίζοντας μέχρι και το 50% της χωρητικότητας). Παρά την πολύ καλή εικόνα, υπενθυμίζεται πως για την παρουσία κοινού σε εσωτερικούς χώρους θεωρείται απαραίτητη -εάν και εφόσον ζητηθεί σε έλεγχο από αρμόδιους φορείς- η προσκόμιση του Safepass.

Την ίδια στιγμή η φυσική παρουσία σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται ή/και αυξάνεται και για άλλους χώρους όπως οι εκκλησίες, οι γαμήλιες δεξιώσεις/πάρτυ, παιδότοποι, θέατρα, αμφιθέατρα, σινεμά επίσης σε ποσοστό της τάξεως του 50% κάτι που δίνει το έναυσμα για το ολοκληρωτικό restart. 

Οι χαλαρώσεις όμως αυτές δεν είναι οι τελευταίες αφού τόσο η πίεση στην καταταλαιπωρημένη οικονομία, όσο και η αισθητή βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες κάνουν επιτακτική τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση. Αρχής γενομένης λοιπόν από την 10η Ιουνίου, το κέρφιου θα αποτελέσει παρελθόν (επιτρέποντας μετά και την κατάργηση των μηνυμάτων στο 8998 την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών) δίνοντας το πράσινο φως για την επαναλειτουργία και των νυχτερινών κέντρων. 

Τα νυχτερινά λοιπόν κέντρα αποτελούν ίσως τον τελευταίο πυλώνα που έμεινε ανενεργός, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι σε πλήρη αναστολή λειτουργίας από την εκκίνηση της πανδημίας. Η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιστροφή τους -έστω και με αυστηρά πρωτόκολλα- στην κανονικότητα. 

Έτσι λοιπόν, από την 10η Ιουνίου, δεν είναι απίθανο να προστεθούν και νέες χαλαρώσεις στη δέσμη των ανακοινώσεων. Βλέποντας το εμβολιαστικό πλάνο να προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς και το τείχος της ανοσίας να χτίζεται δεν υπάρχει αμφιβολία πως επιστημονική συμβουλευτική ομάδα αλλά και Κυβέρνηση πιθανώς να προβούν -νοουμένου ότι οι δείκτες παραμένουν σε καθοδική πορεία- σε νέες ανακοινώσεις.

Ιδιαίτερα η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι ένα θέμα που έχει τεθεί αρκετές φορές επί τάπητος με τις συστάσεις των χωρών που βρίσκονται σε παρόμοιο ή ελαφρώς πιο προχωρημένο στάδιο να ευνοούν την κατάργηση της. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top