ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρίνος Σιζόπουλος στο Themaonline: Τι απαντά σε όσους τον θέλουν να «φλερτάρει» με την καρέκλα του ΠτΒ - «Αυτά τα διαρρέουν όσοι το παίζουν Ρομπέν των Δασών»

Μαρίνος Σιζόπουλος στο Themaonline: Τι απαντά σε όσους τον θέλουν να «φλερτάρει» με την καρέκλα του ΠτΒ - «Αυτά τα διαρρέουν όσοι το παίζουν Ρομπέν των Δασών»

Δύο εικοσιτετράωρα πριν τις Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή ο Μαρίνος Σιζόπουλος μιλά στο Themaonline.

Τι απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι διαπραγματεύτηκε την Προεδρία της Βουλής για να υπερψηφίσει  τον προϋπολογισμό.  «Αυτά τα διαρρέουν όσοι το παίζουν Ρομπέν των Δασών».

Μεταξύ άλλων απαντά για το Κυπριακό και την άτυπη Πενταμερή, την πανδημία και η αναφορά  στην «αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας».

Τα επτά σημεία που παραθέτει για να υπενθυμίσει ότι η ΕΔΕΚ δεν είναι ανάμεσα στο «όλοι είναι το ίδιο» στην διαφθορά. «Για την ΕΔΕΚ η πάταξη της Διαφθοράς και η προστασία του πολίτη δεν είναι σύνθημα».

Η συνέντευξη του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου στο Themaonline:

Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για την ΕΔΕΚ στις εκλογές της 30ης Μαΐου;

Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα ποσοστό τουλάχιστον 7.5% που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε έδρα και στην τρίτη κατανομή. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών μας σε σχέση με το 2016. Η επίτευξη αυτού του στόχου αναπόφευκτα θα ενισχύσει τον ρόλο του Κόμματος στη νέα Βουλή και θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Αυτό εξάλλου το επιβεβαιώσαμε και κατά την ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού όπου διεκδικήσαμε και πετύχαμε 14 προτάσεις κοινωνικής πολιτικής όπως ο καθορισμός της κατώτατης σύνταξης, η επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφοκομικούς σταθμούς κ.ά.   Με κίνητρό μας να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πρόσφατα δηλώσατε «Ματαιοπονούν όσοι αναμένουν να χαρούν από ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία της ΕΔΕΚ». Θεωρείται ότι κάποιοι σας περιμένουν «στη γωνία» σε μια ενδεχόμενη «αποτυχία» να σας «κτυπήσουν» σε προσωπικό επίπεδο;

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Συνεπώς όσοι επιχειρούν να υποσκάψουν την ΕΔΕΚ ή τον Πρόεδρό της, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υποσκάπτουν ένα κόμμα που συνεχίζει τους αγώνες του Γιατρού, ένα κόμμα που διαχρονικά παραμένει σταθερό στις θέσεις του στο κυπριακό, ένα κόμμα που αγωνίζεται κατά της ΔΔΟ και υπέρ μίας λύσης που θα οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ένα κόμμα που δίνει καθημερινά μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία και κάθαρση. Όσοι λοιπόν πλήττουν την ΕΔΕΚ, πλήττουν τον Βάσο Λυσσαρίδη και την παρακαταθήκη που μας άφησε. Εμείς για ακόμα μια φορά θα τους διαψεύσουμε. Με την βοήθεια των ΕΔΕΚιτών και των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών θα διαψεύσουμε όσους καθημερινά κτυπούν και υποσκάπτουν την ΕΔΕΚ επειδή ο πολιτικός μας λόγος τους ενοχλεί. Εξάλλου η διάψευση των εκτιμήσεων τους θα είναι και η καλύτερη απότιση φόρου τιμής στον Βάσο Λυσσαρίδη, στην παρακαταθήκη και στους αγώνες του για λευτεριά, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποιες οι προτεραιότητές σας στη νέα Βουλή;

Οι προτεραιότητές μας είναι να συνεχίσουμε με εποικοδομητική συνέργεια, με συνέπεια και σταθερότητα το κοινοβουλευτικό μας έργο προς όφελος των πολιτών και κύρια εκείνων που προέρχονται από τα ασθενέστερα στρώματα. Αυτό εξάλλου επιβάλλει η σοσιαλιστική μας ιδεολογία. Ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι να συμβάλουμε στην άμεση αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στην εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού, στην νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, στην επιδότηση ειδικών καλλιεργειών και στην επιχορήγηση παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, στην καθολική πληρωμή της γονικής άδειας, στην υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες, στον καθορισμό περιοχών για εγκατάσταση βαριών και οχληρών βιομηχανικών μονάδων που να μην γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, στην πάταξη της διαφθοράς κ.ά. 

Σε μια αναδρομή την προηγούμενη πενταετία της Βουλής, ως Μαρίνος Σιζόπουλος τι δεν θα κάνατε και σε τι θα επιμένατε περισσότερο;

Είναι σαφές πως κάνοντας την αυτοκριτική μου διαπιστώνω πως και παραλείψεις είχα και θα έχω, και λάθη έκανα και θα κάνω. Αυτό εξάλλου είναι αναπόφευκτο. Μόνο όσοι μένουν αδρανείς δεν κάνουν λάθη. Το όνο σίγουρο στην δική μου περίπτωση είναι πως τα όποια λάθη ή παραλείψεις δεν έγιναν σκόπιμα. Κάτι στο οποίο επέμενα και στο οποίο πάλεψα μέχρι και την τελευταία ολομέλεια ήταν η προστασία των πολιτών από τις αυθαιρεσίες τραπεζιτών. Εξάλλου η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε το νόμο των εκποιήσεων το 2014. Ακόμη και στην τελευταία ολομέλεια επανάφερα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο δικαστήριο για την προστασία των πολιτών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών (υπερχρεώσεις, εκποιήσεις κ.ά.). Δυστυχώς με αντιδημοκρατικό τρόπο, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναίρεσαν την αρχική τους δέσμευση και δεν αποδέχθηκαν να συζητηθεί η εν λόγω πρόταση. Αυτό αποτελεί τρανταχτή απόδειξη για το ποιοι γνοιάζονται αληθινά για τους πολίτες. 

H ψήφιση του προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ έφερε φήμες για εσωτερικές συγκρούσεις στο κίνημα αλλά σας αποκάλεσαν και «δεκανίκι» της Κυβέρνησης. Τι απαντάτε;

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στο ότι 14 από τις 17 προτάσεις κοινωνικής πολιτικής που καταθέσαμε έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση των περισσοτέρων εξ αυτών. Την ίδια στιγμή κρίναμε πως θα ήμασταν ανεύθυνοι αν εν μέσω πανδημίας στερούσαμε τα 220 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για επιδόματα από τους πολίτες που τους ήταν απαραίτητα για την διαβίωσή τους. Πραγματικά έχω την απορία, όλοι αυτοί που για χρόνια ήταν το «δεκανίκι» της κυβέρνησης και ψήφιζαν τους προϋπολογισμούς κέρδισαν κάτι για τους πολίτες; Η ψήφιση των προϋπολογισμών δεν ήταν ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά προς τους πολίτες για όλα όσα κεφαλαιοποιήσαμε προς όφελός τους. 

 Ισχύει ότι διαπραγματευτήκατε την προεδρία της Βουλής για να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό;

Αυτά τα διαρρέουν όσοι το παίζουν Ρομπέν των Δασών αλλά στο τέλος της μέρας συναλλάσσονται πίσω από κλειστές πόρτες. Πώς μπορεί κάποιος να μιλήσει για την προεδρία της Βουλής πριν καν γίνει η σύστασή της και χωρίς να γνωρίζουμε τους συσχετισμούς; 

 Πως κρίνετε το αποτέλεσμα της Πενταμερούς. Μπορούσε η πλευρά μας να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις και δεν το έπραξε;

Η ΕΔΕΚ από την αρχή ήταν αντίθετη στη συμμετοχή σε μια Πενταμερή Διάσκεψη χωρίς καθορισμένη διαδικασία και χωρίς ξεκάθαρη βάση διαπραγμάτευσης. Το είπαμε εξαρχής και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πως η διάσκεψη αυτή έκρυβε παγίδες. Αυτό εξάλλου μπορούσε εύκολα να το προβλέψει κανείς λόγω της τουρκικής προκλητικής στάσης, της διεκδίκησης των δύο κρατών και της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό σε συνδυασμό με τον ύποπτο ρόλο της Μ. Βρετανίας τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο έδωσε στην Τουρκία την δυνατότητα να κερδίσει χρόνο που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε αναβάθμιση της τελωνειακής της σχέσης με την Ε.Ε. ώστε να κεφαλαιοποιήσει οικονομικά οφέλη που ειδικά αυτή την περίοδο τα έχει ανάγκη λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το ότι η Πενταμερής θα επαναληφθεί  σε 2-3 μήνες δίνει στην Τουρκία την  ευκαιρία να διεκδικεί πρόσθετα οφέλη με επίκεντρο την κεφαλαιοποίηση της κυριαρχικής ισότητας. Εκτιμούμε πως οι δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων ότι τα δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα των δύο κοινοτήτων μπορούν να συνυπάρξουν στο πλαίσιο της ΔΔΟ, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η ΕΔΕΚ είχε προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διεκδικήσει ως διαδικασία επανάληψης των συνομιλιών τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, όπως προβλέπει σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή αλλά ούτε και υποστηρίχθηκε από εκείνα τα κόμματα που επικαλούνται τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για να δικαιολογήσουν την αποδοχή της ΔΔΟ.

 Βρίσκεστε στο πολιτικό σκηνικό εδώ και χρόνια. Υπάρχουν θέματα που δεν συζητούνται στο δημόσιο διάλογο ενώ θα έπρεπε πιστεύετε και ποια είναι αυτά;

Είναι πολλά αυτά που θα έπρεπε να συζητούνται αλλά δεν συζητούνται, όχι από δική μας υπαιτιότητα. Κανένας δεν συζητά για το ότι το 2013 υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτή που μόνο η ΕΔΕΚ κατέθεσε, για να αποτραπεί το κούρεμα των καταθέσεων. Κανένας δεν στηρίζει το αίτημά μας για να δοθούν στη Βουλή τα DVD΄s των κλειστών κυκλωμάτων των κτηρίων Διοίκησης των τραπεζών τη βδομάδα που ήταν κλειστές. Κάποιοι μετέφεραν παράνομα χρήματα καταθετών στο εξωτερικό έναντι αμοιβής ή αλλοίωναν στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα υπόλοιπα κόμματα και οι αρμόδιες αρχές γιατί σιωπούν και το συγκαλύπτουν; Πότε θα συζητήσουμε για το ότι υπαίτιοι των σκανδάλων που η ΕΔΕΚ αποκάλυψε (των Κυπριακών Αερογραμμών, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου Λεμεσού, του Μαγνητικού Τομογράφου του Νοσοκομείου Λευκωσίας) παραμένουν ατιμώρητοι. Πότε θα συζητήσουμε στη βάση στοιχείων για το ποια πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και οργανώσεις συνδεδεμένες με κόμματα:

Έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

Τους παραχωρήθηκαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους

Τους έχει διαγραφεί  το σύνολο ή μέρος του δανείου

Πότε θα συζητήσουμε για τα ονόματα των «αξιωματούχων» του κατοχικού καθεστώτος που τους δόθηκε Κυπριακό Διαβατήριο, για να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι υπόλοιποι γιατί σιωπούν; Δεν τους ενοχλεί η υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Όλα αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από όσα λείπουν από τον δημόσιο διάλογο.

Διαφθορά και πολιτική. Τι θα λέγατε στους πολίτες αν σας έλεγαν ότι πλέον δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους πολιτικούς;

Θα τους απαντούσα με αυτό που για τους άλλους είναι σύνθημα αλλά για εμάς είναι βίωμα: πως δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι:

Η ΕΔΕΚ:      

την περίοδο του Χρηματιστηρίου ΔΕΝ συνέστησε επενδυτική εταιρία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους πολίτες,

το 2012 πρόσφερε έμπρακτη ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ στους κατόχους αξιογράφων,

τον Μάρτιο του 2013 ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ με το κούρεμα των καταθέσεων,

τον Σεπτέμβριο του 2014 ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ το νόμο για τις εκποιήσεις,

τον Απρίλιο του 2015 πάλεψε και ΒΕΛΤΙΩΣΕ το πλαίσιο αφερεγγυότητας για τους πολίτες,

τον Ιούλιο του 2018 προσπάθησε να ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο,

τον Μάρτιο του 2020 ζήτησε καθολική ΑΝΑΣΤΟΛΗ των εκποιήσεων.

Για την ΕΔΕΚ η πάταξη της Διαφθοράς και η προστασία του πολίτη δεν είναι σύνθημα.  Είναι σταθερός στόχος που επιβεβαιώνεται από τις πράξεις και τις επιλογές μας σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία θυμήθηκαν την κάθαρση και τους πολίτες λόγω εκλογών. Όσοι πραγματικά θέλουν κάθαρση, όσοι αληθινά θέλουν αλλαγή και βελτίωση της καθημερινότητάς μας, όσοι θέλουν να αλλάξει κάτι, πρέπει να στηρίξουν την ΕΔΕΚ.

 Μετά την πανδημία, κύριο θέμα συζήτησης είναι το σκάνδαλο με τα διαβατήρια, γεγονός που έκανε ακόμα περισσότερους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές. Τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε να πάνε να ψηφίσουν;

Οι πολίτες δικαιολογημένα αισθάνονται απογοητευμένοι και θυμωμένοι για όσα τεκταίνονται τα τελευταία 20 χρόνια για τα οποία ευθύνονται όσοι κυβέρνησαν, όσοι ανέχτηκαν, όσοι συγκάλυψαν και όσοι συμμετείχαν σε σκάνδαλα. Αυτός όμως ο θυμός και η απογοήτευση δεν πρέπει να τους οδηγεί σε επιλογές που διαιωνίζουν το υφιστάμενο σύστημα. Η αλλαγή και η κάθαρση δεν έρχεται γυρίζοντας την πλάτη σε όσα μας ενοχλούν ούτε μένοντας απαθείς στον καναπέ μας, ούτε και στηρίζοντας αυτούς που δημιούργησαν, άμεσα ή έμμεσα, τα προβλήματα. Η αλλαγή δεν έρχεται ούτε με ψήφο στα ευκαιριακά κόμματα που την επομένη των εκλογών είτε δεν θα υπάρχουν είτε θα διαφοροποιήσουν και πάλι τις θέσεις τους αναλόγως πώς τους βολεύει. Η αλλαγή έρχεται στηρίζοντας την ΕΔΕΚ, το κόμμα που διαχρονικά παραμένει σταθερό στις θέσεις του στο κυπριακό, στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία και κάθαρση. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τους αγώνες μας για να επέλθει μία ουσιαστική και ποιοτική αλλαγή και βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για να αλλάξει κάτι σε όσα μας βρίσκουν αντίθετους, στηρίζουμε ΕΔΕΚ.

Πως βλέπετε τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της Κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού;

Δυστυχώς η διαχείριση του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας ήταν αποτυχημένη λόγω των αψυχολόγητων και αντιφατικών μέτρων που η επιδημιολογική ομάδα εισηγήθηκε και η κυβέρνηση έλαβε. Αυτά είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια και την διαιώνιση των οικονομικών προβλημάτων των πολιτών με αποκορύφωμα η Κύπρος να ενταχθεί στο κόκκινο, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο σοβαρότατα προβλήματα στον τουρισμό, στην επισιτιστική βιομηχανία κ.ά. Μόνο η ΕΔΕΚ τόλμησε τον περασμένο Νοέμβριο να εισηγηθεί καθολικό εγκλεισμό ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να κερδηθεί η αγορά των Χριστουγέννων. Αυτοί που σήμερα γκρινιάζουν και παραδέχονται ότι η πρότασή μας ήταν σωστή, τότε όχι μόνο δεν μας στήριξαν αλλά αντίθετα μας χλεύαζαν. 

Αναμφίβολα η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές 2021 ήταν αλλιώτικη. Τι κρατάτε από αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Κάθε προεκλογική έχει τις δυσκολίες της και τις διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται. Σίγουρα από αυτή την προεκλογική μας στερήθηκε η επαφή με τους πολίτες η οποία σε καμία περίπτωση δεν να αντικατασταθεί από την τεχνολογία όσο υποβοηθητική κι αν είναι. 

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης…

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε ένα όραμα. Να περπατήσει Λεύτερος στον Λεύτερο Πενταδάκτυλο. Τόνιζε πως τα σύνορά μας δεν είναι η κατοχική γραμμή και το συρματόπλεγμα της ντροπής, αλλά οι ακτές και η θάλασσα της Κερύνειας. Η φυσική παρουσία του Γιατρού θα μας λείψει αλλά η πεφωτισμένη φυσιογνωμία του θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Οι αγώνες του παραμένουν ο φωτεινός οδοδείκτης μας. Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα του για Λευτεριά, Δημοκρατία, Σοσιαλισμό. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top