ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: «Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τους ‘καλοθελητές’» - «Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έβγαλαν για άλλη μια φορά τη χώρα από τα δύσκολα»

 Αβέρωφ: «Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τους ‘καλοθελητές’» - «Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έβγαλαν για άλλη μια φορά τη χώρα από τα δύσκολα»

Μια ανάσα πριν τις Βουλευτικές εκλογές ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά στο Themaonline.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κύριος Αβέρωφ μιλά για το «τοξικό» προεκλογικό κλίμα όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί και την στάση των κομμάτων.

Απαντά σε όσους ήθελαν τον ΔΗΣΥ να έχει αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην Κυβέρνηση, «Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τους ‘καλοθελητές’».

Τι λέει για το Κυπριακό και τις κριτικές, την πανδημία, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική σκηνή.

Η συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στο Themaonline.

Διανύουμε ίσως μια από τις πιο έντονες προεκλογικές εκστρατείες. Πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης  κατά της Κυβέρνησης αλλά και του Κυβερνώντος κόμματος. Θεωρείτε ότι όλο αυτό επηρεάζει τους ψηφοφόρους για την απόφαση τους;

Το κλίμα που επικρατεί στην προεκλογική εκστρατεία, δεν είναι απλά έντονο, είναι τοξικό και οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι. Είναι εκείνοι που έφεραν ξένα ήθη στον δημόσιο πολιτικό λόγο, εκείνοι που μέρα - νύχτα μηδενίζουν το έργο χωρίς να βρουν ένα θετικό να πουν για οποιοδήποτε θέμα. Η τοξικότητα, ο αρνητισμός και ο μηδενισμός είναι μια στρατηγική για να πληγώσουν την κυβέρνηση και τον Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά στην ουσία πλήττουν και δηλητηριάζουν τη χώρα. Όχι τώρα που είναι προεκλογική περίοδος αλλά σε καμία στιγμή δεν επιτρέπεται τα κόμματα να θέτουν το κομματικό όφελος πάνω από το συλλογικό απαξιώνοντας τα πάντα. Οι συμπολίτες μας αναζητούν υπευθυνότητα, συνεργασίες και συναινέσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όχι άγονους τσακωμούς και κομματικά παιχνίδια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κρατάτε μια… αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην Κυβέρνηση. Η ανάρτηση σας στο twitter για τις ουρές που δημιουργήθηκαν στα σημεία δειγματοληψίας rapid test, από πολίτες που ανέμεναν για να υποβληθούν σε εξέταση, αλλά και για την απόφαση για το safe pass σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως . Με τον Άντρο Κυπριανού μάλιστα να τα ρίχνει σε παρενέργειες του εμβολίου και να κάνει το σχόλιο «Έπαθε ΑΚΕΛ». Τι απαντάτε;

Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τους «καλοθελητές», αλλά η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική. Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός έβγαλαν για άλλη μια φορά τη χώρα από τα δύσκολα, αυτή τη φορά από μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Στηριχθήκαμε στη συνετή οικονομική διαχείριση των τελευταίων χρόνων, που μας επέτρεψε να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας με περίπου 1,7 δις ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στην Ευρώπη.

Η οικονομία όχι μόνο άντεξε, αλλά τώρα που μιλάμε, είναι σε κίνηση το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

 Είμαστε η χώρα με τα λιγότερα lockdowns, τις λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας, σώσαμε ζωές που είναι το μείζον. Το σύστημα υγείας, το ΓΕΣΥ άντεξαν και ενώ τώρα που μιλάμε η Κύπρος είναι 4η χώρα στην Ευρώπη σε εμβολιασμούς.

Σε όλα αυτά που γίνονται υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων; Φυσικά.

Εκεί που υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων, θα τα υποδείξουμε. Δεν θα κρυφτώ ποτέ πίσω από το δάχτυλό μου. Το ΑΚΕΛ εκπλήσσεται κάθε φορά που προτείνουμε στην κυβέρνηση βελτιώσεις και αλλαγές και είναι φυσικό. Γι’ αυτούς είναι κάτι αδιανόητο, αλλά εμείς δεν είμαστε ΑΚΕΛ, αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας.

Μακάρι η αντιπολίτευση, αντί να μηδενίζει, να συμμετείχε θετικά και εποικοδομητικά για να γίνονται τα πράγματα καλύτερα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Πώς αποτιμάτε την άτυπη Πενταμερή; Αλλά τι έχετε να πείτε και για όσα σχολιάστηκαν από την αντιπολίτευση για την κατάληξη της Πενταμερούς;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενεύη ενήργησε αποτελεσματικά, υπερασπιζόμενος με αποφασιστικότητα τις εθνικές θέσεις και θέτοντας ενώπιον όλων τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη βάση λύσης του κυπριακού.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε.

Το μήνυμα καταρχήν προς την Τουρκία ήταν σαφές. Πρέπει να ενεργήσει διαφορετικά, αποδεικνύοντας ότι επιθυμεί την άρση του αδιεξόδου, κάτι που θα επιφέρει και βελτίωση των σχέσεων της με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για την Τουρκία βάσει και των αποφάσεων που πάρθηκαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν και την ενταξιακή της πορεία.

Όσο αφορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, καταγράφουμε με έκπληξη την αγωνία του ΔΗΚΟ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να μας επισημαίνει τους κινδύνους από τη διχοτόμηση. Ο αρχηγός του κόμματος που κήρυξε τον μακροχρόνιο, που το κόμμα του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν, σήμερα να μας λένε ότι κινδυνεύει η χώρα μας από τη διχοτόμηση, είναι τουλάχιστον ειρωνικό.

Ήταν και θα είναι θέση μας, ότι ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας μας. Το κυπριακό είναι το ύψιστο ζήτημα για τον τόπο και όπως έλεγα πριν την άτυπη πενταμερή έτσι και τώρα επαναλαμβάνω πως δεν πρέπει να στέλνουμε διαφορετικά μηνύματα εκτός Κύπρου. Μας ακούν και μας διαβάζουν όλοι. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο διεθνής παράγοντας επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον για το εθνικό μας θέμα, εμείς ποιον εξυπηρετούμε ότι δεν βγαίνουμε προς τα έξω με μια φωνή;

Και στο κυπριακό λοιπόν χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επιπόλαιες αντιδράσεις προς χάρην αντιπολίτευσης.  

Διαφθορά και πολιτική. Τι θα λέγατε στους πολίτες αν σας έλεγαν ότι πλέον δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους πολιτικούς;;

Θα τους έλεγα ότι έχουν πολλούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί και ότι είναι δική μας ευθύνη να τους αλλάξουμε άποψη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διαφθορά απειλεί την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας, υποσκάπτει την αξιοπιστία των θεσμών και κατατρώει τα θεμέλια της δημοκρατικής πολιτείας. Το θέμα είναι τι κάνουμε στην πράξη, όχι στα λόγια.

Και εδώ τίθεται ένα τεράστιο θέμα υποκρισίας και εμπαιγμού των πολιτών. Αυτοί που φωνασκούν είναι οι ίδιοι που δεν θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα με μακροπρόθεσμο και θεσμικό τρόπο. Δεν τους συμφέρουν οι αλλαγές. Είναι η αντιπολίτευση που κρατά τις μεταρρυθμίσεις πίσω, που κρατά στη Βουλή αρκετά νομοσχέδια που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας. Νομοσχέδια όπως η προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (whistleblowing), η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η καταγραφή μητρώων εμπλεκομένων στη λήψη δημοσίων αποφάσεων (Lobbying), η ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Αλλά και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αποδυναμώσει ένα σύστημα τοπικών συναλλαγών και ρουσφετιών.

Ψηφίζοντας αυτά τα νομοσχέδια, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αποκατάστασης της σχέσης των πολιτών με την πολιτική. Αλλά δεν φτάνουν τα λόγια. Πρέπει να το κάνουμε αυτό το βήμα μαζί κι αυτό είναι που επιδιώκει σταθερά ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Αυτή είναι η πηγή του επικίνδυνου λαϊκισμού για την οποία μιλάμε: η εύκολη, ανέξοδη ρητορική που όμως δεν συνοδεύεται από πραγματική πρόθεση αλλαγής των σαθρών δομών. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και ωφελημένοι από την έλλειψη ελέγχου.

Μετά την πανδημία, κύριο θέμα συζήτησης είναι το σκάνδαλο με τα διαβατήρια, γεγονός που έκανε ακόμα περισσότερους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές. Τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε να πάνε να ψηφίσουν;

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα καλώς διεκόπη από την κυβέρνηση και δεν πρέπει να επανέλθει. Ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο που βοήθησε την οικονομία της χώρας μετά το 2013, η εγκληματική του όμως μεταχείριση από κάποιους είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό του. Είδαμε όλοι το βίντεο της ντροπής.

Θα πω στους πολίτες ότι, για να απαλλαγούμε από φαινόμενα που μας πληγώνουν και μας προσβάλλουν, πρέπει να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που είναι στην πράξη υπέρ των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Να απομονώσουν τους φορείς του ανεύθυνου λαϊκισμού που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στη χώρα.

Η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Μεταρρύθμιση στη Δημόσια υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους. Η μόνη πολιτική δύναμη που τις έχει προωθήσει είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Πέραν αυτών θα πρέπει να εξετάσουμε και τις υφιστάμενες νομοθεσίες και να βεβαιωθούμε ότι οι ποινές είναι αποτρεπτικές. Να προχωρήσουμε και εκεί σε τομές, όπως για παράδειγμα την επιβολή σε περίπτωση καταδίκης, ακόμη μεγαλύτερων και πιο αποτρεπτικών ποινών. Παραδείγματος χάρη, η κατάσχεση περιουσίας.

Τέτοια βήματα θα μετασχηματίσουν στην πράξη τη λειτουργία του κράτους και θα καταστήσουν πραγματικά υπεύθυνο τον καθένα για τις πράξεις του.

 

Πως βλέπετε τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της Κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού; 

Χάρη στις θυσίες των πολιτών και την εξαιρετική οργανωτική δουλειά από την κυβέρνηση, σήμερα ζούμε μέρες ελευθερίας, με σχεδόν το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να είναι σε κίνηση.

Είμαστε η χώρα με τα λιγότερα lockdowns, τις λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας, σώσαμε ζωές που είναι το μείζον. Το σύστημα υγείας, το ΓΕΣΥ άντεξαν και ενώ τώρα που μιλάμε η Κύπρος είναι 4η χώρα στην Ευρώπη σε εμβολιασμούς.

Αυτά δεν ήταν λόγια, είναι πράξεις. Και για να συμβούν, δεν είχαμε κάποιο μαγικό ραβδί ή ένα ατελείωτο ταμείο. Έγιναν πραγματικότητα χάρη στη συνετή οικονομική πολιτική που είχαμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.

Ουδείς αλάνθαστος. Λάθη έγιναν, βεβαίως και λάθη θα γίνονται σε κάθε τόπο και για κάθε ζήτημα. Μόνο στα κοιμητήρια υπάρχουν αλάνθαστοι. Όμως σηκώσαμε μανίκια, ριχτήκαμε στη μάχη και μαζί με την κοινωνία βγήκαμε νικητές. Είναι μια εθνική, συλλογική κατάκτηση και μάταια προσπαθούν να τη μειώσουν οι μεμψίμοιροι λαϊκιστές.

Αναμφίβολα η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές 2021 ήταν αλλιώτικη. Τι κρατάτε από αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Κρατώ την αποφασιστικότητα και το πείσμα του λαού μας, που μπροστά σε άλλη μια κρίση με υπομονή, πειθαρχία και κάνοντας όλες τις θυσίες που του ζητήθηκαν, κράτησε τη χώρα όρθια. Και είμαι βέβαιος ότι, παρόλη την τοξικότητα και τις κραυγές, θα αποφασίσει με νηφαλιότητα και σωφροσύνη για να υπάρχει επόμενη μέρα. Για την ανάπτυξη και τις μεταρρθμίσεις, για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, για καθαρή γραμμή στην οικονομία και μια Βουλή ικανή να παίρνει αποφάσεις. Κανείς δεν θέλει να σπρώξει τη χώρα μας στο χάος.

Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για το κόμμα σας στις εκλογές της 30ης  Μαΐου;

Είναι ξακάθαρα μάχη εδρών. Και οι έδρες έχουν τεράστια σημασία για μια Βουλή σοβαρή, υπεύθυνη, αποτελεσματική. Η ψήφος δεν είναι μια στιγμιαία έκφραση θυμού, αλλά τοποθετεί στη Βουλή ανθρώπους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ποιους θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν; Ανθρώπους από κόμματα – προϊόντα διαμαρτυρίας που θα φέρουν μαζί τους τις εμμονές και τις ατζέντες τους; Θέλουμε άλλα πέντε χρόνια μια Βουλή όμηρο των κομματικών παιχνιδιών; Ψήφος που αφαιρείται από τον ΔΗΣΥ είναι ψήφος που φέρνει το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ πιο κοντά στην εξουσία. Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.

Γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να τιμήσουν με την ψήφο τους το ΔΗΣΥ;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι παραδοσιακά ταυτισμένος με τη σοβαρότητα και με την ευθύνη, όχι με οικονομικά και πολιτικά πειράματα που μόνο έβλαψαν τον κόσμο. Πειράματα που θα κοστίσουν την πολιτική σταθερότητα του τόπου, θα διώξουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν μια αναποτελεσματική Βουλή που δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις.

Σήμερα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο που οραματιζόμαστε. Να θεμελιώσουμε ένα νέο, υγιές και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μπορεί να φέρει την Κύπρο στην επόμενη μέρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top