ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΘΛΙΨΗ: Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Ρολάνδης

ΚΥΠΡΟΣ - ΘΛΙΨΗ: Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Ρολάνδης

Ο Νίκος Ρολάνδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας.

Ο Νίκος Ρολάνδης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 10 Δεκεμβρίου 1934. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Σπούδασε νομική στο Μίτολ Τεμπλ. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για λίγο καιρό.[2] Ασχολήθηκε κυρίως με βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Το 1976 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης (μετέπειτα μετονομάστηκε σε ΔΗΚΟ). Στις 9 Μαρτίου 1978 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1978. Συνέχισε στην ίδια θέση και στην Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1983. Λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού σχετικά με το Κυπριακό, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983.

Τον Σεπτέμβριο του 1986 ίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων. Διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος καθ' όλη την περίοδο ύπαρξης του (Σεπτέμβριος 1986-Μάρτιος 1998). Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 και στις βουλευτικές εκλογές του 1996 το Κόμμα Φιλελευθέρων συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το Μάρτιο του 1998 το Κόμμα Φιλελευθέρων εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο Νίκος Ρολάνδης εξελέγη βουλευτής στις Βουλευτικές εκλογές 1991 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1998. Στον α΄ γύρο πήρε ποσοστό 0,78%. Στον β΄ γύρο υποστήριξε τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος και εξελέγη. Ακολούθως, ο Γλαύκος Κληρίδης διόρισε τον Νίκο Ρολάνδη στη θέση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1998. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το τέλος της θητεία της κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στο ως άνω Υπουργείο (που περιλαμβάνει το θέμα της Ενέργειας), ο κ. Ρολάνδης υπήρξε ο πρωτοπόρος που ανακίνησε και προώθησε έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έκανε επαφές με πολλές χώρες (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ρωσία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αλγερία). Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, υπέγραψε στο Κάιρο Συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στην Μεσόγειο.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο κ. Ρολάνδης, με άρθρα και συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκε επί πολλών πολιτικών, οικονομικών, αναπτυξιακών και ενεργειακών θεμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top