ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Υπ. Υγείας: H Κύπρος κατατάσσεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τους λιγότερους θανάτους

Υπ. Υγείας: H Κύπρος κατατάσσεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τους λιγότερους θανάτους

Το θέμα με το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει λήξει μέχρι το απόγευμα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό.


Ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει την τεκμηριωμένη απάντηση των συμβούλων μέχρι το μεσημέρι και αν η απάντηση των συμβούλων δεν είναι επαρκής και τεκμηριωμένη, τότε το Υπουργείο θα αποταθεί στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν επηρεάζεται και ότι ο κόσμος θα πρέπει προχωρεί στη λήψη της.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Την ερχόμενη Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Είναι ένα έργο-ορόσημο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, παρά τις δυσκολίες και τα πολλά προβλήματα που υπήρξαν, ακόμη και την πολεμική που δέχθηκε, είναι η έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης να μετουσιώσει το όραμα δεκαετιών για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των δικαιούχων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται μια τομή στον νευραλγικό τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Οι αλλαγές είναι πρωτόγνωρες, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι σημαντικό. Πριν από δύο χρόνια, έγινε η αρχή και πλέον το ΓεΣΥ βαδίζει σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Με θέληση, αποφασιστικότητα και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, υπό την ευθύνη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ως αρμόδιας Αρχής, εντοπίζονται οι αδυναμίες και γίνονται διορθωτικές κινήσεις για βελτίωση των διαδικασιών του Συστήματος και για συνεχή αναβάθμιση και εμπλουτισμό των υπηρεσιών που προσφέρει.

Τα αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα για την καθολικότητα του ΓεΣΥ. Περιορίζομαι να σας πληροφορήσω ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΥ, οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί στο Σύστημα και διαθέτουν Προσωπικό Ιατρό ξεπερνούν τις 892 χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας συνέπεσε χρονικά με την εκδήλωση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η οποία τους τελευταίους 15 μήνες δοκιμάζει τις αντοχές προηγμένων συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Το ΓεΣΥ αποδείχθηκε το πολύτιμο εργαλείο την πιο κατάλληλη στιγμή και συνέβαλε τα μέγιστα στη διαχείριση των περιστατικών, με την εμπλοκή των Προσωπικών Ιατρών και την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων. Ο καθορισμός διαδικασιών και πρωτοκόλλων έκανε ευκολότερη την αντιμετώπιση των υπόπτων και θετικών περιστατικών, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε χρόνιους ασθενείς χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική επίσκεψη στα ιατρεία, ήταν μερικές ενέργειες που αποσυμφόρησαν το Σύστημα Υγείας και ελαχιστοποίησαν τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

H Κύπρος κατατάσσεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τους λιγότερους θανάτους από την πανδημία, κι αυτή είναι μια σημαντική ένδειξη, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συλλογικής προσπάθειας και στρατηγικού σχεδιασμού, από δεκάδες εκατοντάδες εργαζομένους, εθελοντές, σύμβουλους επιστήμονες, επαγγελματίες της πρώτης γραμμής. Για μια ακόμη φορά τους ευχαριστούμε όλους και τους ευγνωμονούμε. Όλοι αυτοί είχαν και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του Κράτους, το οποίο πρόσφερε απλόχερα ώστε να τους δώσει τα εργαλεία για να αναμετρηθούν με την ασύμμετρη απειλή. Χάρη στην έγκαιρη επένδυση σε υποδομές, εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό, το Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε με επάρκεια και με αποτελεσματικότητα.

Η στήριξη της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το τρέχον έτος πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αποτελεί σχεδόν το 10% του συνολικού Προϋπολογισμού του Κράτους, ο ψηλότερος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δαπάνες που έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι πραγματικές δαπάνες το 2020 ανήλθαν στα 946 εκατομμύρια, ήταν δηλαδή δύο φορές υψηλότερες από τις πραγματικές δαπάνες του 2012.

Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην Υγεία αποτυπώνεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, το οποίο υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με προϋπολογισμό €74,1 εκατομμυρίων, η Υγεία αποτελεί τον πρώτο από τους πέντε άξονες πολιτικής του Σχεδίου, για την αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Μέσα από 134 στοχευμένα μέτρα, 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακά επενδυτικά έργα, σε πέντε άξονες πολιτικής και 13 ενότητες, στρατηγικό στόχο του Σχεδίου της Κύπρου αποτελεί η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.

Ειδικότερα ο άξονας πολιτικής υπό τον τίτλο «Δημόσια υγεία και Πολιτική Προστασία – Διδάγματα από την Πανδημία», περιλαμβάνει μέτρα που θα συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας. Δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, εξοπλισμό και διαδικασίες, θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις υγείας. Ο Άξονας περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και, συγκεκριμένα, τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου προβλέπονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ως ακολούθως:

  • Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης της Ποιότητας για την ανάπτυξη ή και την προσαρμογή κλινικών προτύπων και πρωτοκόλλων και τη δημιουργία Μονάδας για την επίβλεψη και διατήρησή τους.
  • Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιτήρηση (έλεγχος και καταγραφή) της κατανάλωσης αντιβιοτικών εντός των νοσοκομείων και της παρακολούθησης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
  • Σταδιακή προσαρμογή για την εισαγωγή μοντέλου αποζημίωσης με βάση την ποιότητα στην πρωτοβάθμια και νοσηλευτική περίθαλψη.

Προβλέπονται επίσης μια σειρά από επενδύσεις, ως εξής:

  • Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος και προμήθεια σύγχρονης τεχνολογίας, ύψους €4,3 εκ.
  • Καινοτόμο Σύστημα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) Δημόσιας Υγείας Κύπρου, ύψους €5,7 εκ.
  • Σχέδιο χορηγιών για αγορά ή και αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ύψους €5 εκ.
  • Σχέδιο διαπίστευσης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, ύψους €2,5 εκ.
  • Ανάπτυξη γενερικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, ύψους €1,9 εκ.
  • Δημιουργία δημόσιου συστήματος προειδοποίησης για στήριξη λειτουργιών έκτακτης ανάγκης μέσω SMS με πρόσθετες επιλογές π.χ. τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ, ύψους €4,5 εκ.

Σημαντικές δαπάνες ύψους €46,5 εκατομμυρίων προβλέπονται για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου ως ακολούθως:

  • Δημιουργία ή/και επέκταση Μονάδων Αιμοκάθαρσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ύψους €6,1 εκ.. Ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου έχει ξεκινήσει η ανέγερση της Μονάδα.
  • Δημιουργία Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, ύψους €6,8 εκ., που θα προκηρυχθεί αυτή τη βδομάδα.
  • Ενίσχυση του Μακάριου Νοσοκομείου για να προσφέρει πλήρη θεραπεία σε παιδιά για όλες τις περιπτώσεις, ύψους €23,4 εκ.
  • Επέκταση του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, ύψους €1,5 εκ.
  • Ενίσχυση των Τμημάτων Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ύψους €1,7 εκ.
  • Ενίσχυση των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού, ύψους €4,7 εκ.
  • Κατασκευή μονάδας Covid-19 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ύψους €1,5 εκ., που αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Δημιουργία μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ύψους €0,7 εκ.

Τέλος, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ανθεκτικού και ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα, προωθείται η ενίσχυση των υπαρχουσών ισοτοπικών βάσεων των δεδομένων τοπικών παραδοσιακών κυπριακών τροφίμων / ποτών, αναπτύσσοντας ηλεκτρονική πλατφόρμα BlockChain, για να διασφαλιστεί η ταυτότητά τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως ο πολιτικός προϊστάμενος του τομέα της Υγείας, αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί  έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο σε ένα ζωτικό χώρο που επηρεάζει τη ζωή του κάθε πολίτη. Το Γενικό Σύστημα Υγείας και η πανδημία επανακαθόρισαν κυριολεκτικά τη σχέση του πολίτη με το Κράτος. Και στις δύο περιπτώσεις άξονας των αποφάσεών μας είναι το συλλογικό καλό, το δημόσιο συμφέρον και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του πολίτη να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πέραν των δύο αυτών μεγάλων προκλήσεων, η Κυβέρνηση καταθέτει ενώπιον του λαού τον άξονα πολιτικής και δράσεων για τον τομέα της Υγείας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επόμενη πενταετία. Δεν έχω αμφιβολία ότι και αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, γιατί αποτελεί στέρεη επένδυση με πολλαπλά οφέλη για την χώρα και τους πολίτες. Για τα παιδιά μας και τις γενιές που θα έρθουν. Τα τελευταία χρόνια η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο είναι μετρήσιμη, συγκρίσιμη και χειροπιαστή, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και περήφανοι, χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζουμε ότι ο δρόμος παραμένει μακρύς και ανηφορικός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top