ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca στην Κύπρο: Τι προτείνουν στον Ιωάννου οι ειδικοί

Εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca στην Κύπρο: Τι προτείνουν στον Ιωάννου οι ειδικοί

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθούν ενώπιον του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, οι γραπτές εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αναφορικά με τον χειρισμό του εμβολίου της AstraZeneca.

Κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, δεν υπήρξε ομοφωνία για καμία άποψη και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, σε σχέση με τον χειρισμό του συγκεκριμένου σκευάσματος, ενώ αποφασίστηκε όπως το κάθε μέλος της ΣΕΕ καταθέσει γραπτώς και επώνυμα τη δική του εισήγηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ζήτησε χθες την επίσημη θέση της Επιτροπής, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων, που προκρίνουν την εισαγωγή ηλικιακών περιορισμών στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο εμμένει μέχρι στιγμής στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με τον οποίο τα οφέλη από τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.


Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνεδρία των επιστημόνων, τέθηκε το θέμα του καθορισμού ηλικιακού περιορισμού στη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο πλήρους απόσυρσης του.

Επίσης, κάποιοι εκ των επιστημόνων, προκρίνουν τη συνέχιση της πολιτικής της Κύπρου, η οποία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του EMA, καθώς επίσης τη συνέχιση της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου, χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρία κάποια από τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας εισηγήθηκαν όπως καθοριστεί ηλικιακός περιορισμός για άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ κάποια άλλα εισηγήθηκαν να σταματήσει η χορήγησή του σε ηλικίες κάτω των 50 ή 55 ετών, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώπιον του Υπουργού σήμερα

Το θέμα με το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει λήξει μέχρι το απόγευμα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει την τεκμηριωμένη απάντηση των συμβούλων μέχρι το μεσημέρι και αν η απάντηση των συμβούλων δεν είναι επαρκής και τεκμηριωμένη, τότε το Υπουργείο θα αποταθεί στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν επηρεάζεται και ότι ο κόσμος θα πρέπει προχωρεί στη λήψη της.

Έπονται χαλαρώσεις από 1η Ιουνίου - Αύριο αποφάσεις

Στο μεταξύ, αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να αποφασίσει για περαιτέρω χαλαρώσεις, που θα ισχύσουν μετά την 1η Ιουνίου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, όπως όλα δείχνουν η Κύπρος θα καταργήσει από 1η Ιουνίου τις απαγορεύσεις στη μετακίνηση των πολιτών, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν βελτίωση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, από την 1η Ιουνίου θα επιτραπεί η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ στις 10 Ιουνίου θα ανοίξουν οι χώροι νυκτερινής διασκέδασης.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά 50% η παρουσία πιστών στις Εκκλησίες, με βάση τη χωρητικότητά, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και η δεύτερη φάση της τέλεσης γάμων και βαπτίσεων.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 14 του μήνα θα επιτρέπεται το γεύμα ή δείπνο σε εσωτερικούς χώρους, για 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή 280 σε εξωτερικό χώρο, ενώ σε αυτή τη φάση θα επιτρέπεται και η διεξαγωγή cocktail party με 250 άτομα, ανά πάσα στιγμή, μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Η τρίτη φάση θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Ιουνίου και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα άτομα σε εσωτερικό χώρο αυξάνονται σε 250 και σε 350 στον εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή cocktail party παραμένουν τα ίδια δεδομένα, δηλαδή 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Από 1η Ιουνίου αναμένεται ακόμα να αυξηθεί η πληρότητα και στους κλειστούς χώρους θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων και καζίνο μέχρι 50%, ενώ η ίδια ρύθμιση θα ισχύσει και για τη διεξαγωγή συνεδρίων.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top