ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαοκτώ νεκροί σε επίθεση σε περιοχή όπου παράγεται κόκα στο Περού

Δεκαοκτώ νεκροί σε επίθεση σε περιοχή όπου παράγεται κόκα στο Περού

Δεκαοκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε απομακρυσμένη κοιλάδα του Περού όπου βρίσκονται καλλιέργειες κόκας, με τις ένοπλες δυνάμεις να επιρρίπτουν την ευθύνη για τους φόνους σε απομονωμένους αντάρτες του μαοϊστικού κινήματος Φωτεινό Μονοπάτι.

Η σφαγή ενδέχεται να ανεβάσει περαιτέρω την ένταση στην ήδη πολωμένη προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 6η Ιουνίου.


Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, η Κέικο Φουχιμόρι, κατηγορεί τον αντίπαλό της, τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, ότι συνδέεται με τον πολιτικό βραχίονα του Φωτεινού Μονοπατιού, κάτι που ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει κατηγορηματικά. Μέσω Twitter, ο κ. Καστίγιο έσπευσε να καταδικάσει "αυτή την τρομοκρατική ενέργεια", ενώ η κυρία Φουχιμόρι έκανε λόγο για "αιματηρές ενέργειες". "Βρισκόμαστε στους 18" δολοφονημένους χωρικούς στο χωριό Σαν Μιγκέλ δελ Ένε, στην κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο (κεντρικά-νότια), τον βασικό τομέα όπου παράγονται φύλλα κόκας στο Περού, ανέφερε ο Όσκαρ Αριόλα, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της περουβιανής αστυνομίας, σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Πέραν των δύο παιδιών, τα θύματα είναι δέκα άνδρες και έξι γυναίκες. Σε αυτή την περιοχή δρα ακόμη, κατά τις περουβιανές αρχές, το Φωτεινό Μονοπάτι, το κίνημα μαοϊστών ανταρτών που πολεμούσε εναντίον του κράτους από το 1980 ως το 2000. Η σύρραξη αυτή είχε δεκάδες χιλιάδες θύματα. "Τα γεγονότα αυτά μας υπενθυμίζουν την εποχή της βαρβαρότητας και του τρόμου στη χώρα για πάνω από 20 χρόνια, που άφησε πίσω της πάνω από 70.000 νεκρούς και μεγάλο αριθμό εξαφανισθέντων", ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Μιγκέλ Καμπρέχος, πρόεδρος της διάσκεψης των επισκόπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Λατινική Αμερική.

"Επιτόπου βρέθηκαν μπροσούρες που απαιτούν ο πληθυσμός να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία του 2021", ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μονάδα του Φωτεινού Μονοπατιού της οποίας ηγείται ο Βίκτορ Κίσπε Παλομίνο, ή "σύντροφος Χοσέ".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top