ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Αννίτα Δημητρίου στο Themaonline: «Nα επωμισθώ το βάρος της ευθύνης για μια λανθασμένη απόφαση, παρά να κινούμαι εκ του ασφαλούς»

H Αννίτα Δημητρίου στο Themaonline: «Nα επωμισθώ το βάρος της ευθύνης για μια λανθασμένη απόφαση, παρά να κινούμαι εκ του ασφαλούς»

Επαναδιεκδικεί μια έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων στην επαρχία της Λάρνακας και τονίζει τη σημασία του σωστού πολιτικού λόγου.

«Άλλο είναι η κριτική που είναι θεμιτή ίσως και αναμενόμενη ειδικά σε μια εκλογική αναμέτρηση και άλλο είναι η άκρατη ισοπέδωση»

Η Αννίτα Δημητρίου, εκ των αντιπροέδρων και βουλεύτρια του ΔΗΣΥ σε συνέντευξή της στο Themaonline επισημαίνει τη σημασία της συλλογικής αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων, ενώ μας μιλά και για την προσπάθεια της μέσα και από τη θέση της ως Πρέσβειρα του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL) «η φωνή της Κύπρου μας να εδραιωθεί και να ενδυναμωθεί στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora».

Η συνέντευξη στο Themaonline, της Αννίτας Δημητρίου, Υποψήφιας Βουλεύτριας Λάρνακας, ΔΗΣΥ

 Συμπληρώσατε αισίως την πρώτη θητεία σας στα έδρανα της Βουλής. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι βάλατε γυαλιά σε όσους σας αμφισβήτησαν και δικαιώσατε όσους σας στήριξαν. Πως βλέπετε σήμερα βλέποντας πίσω τα όσα περάσατε αλλά και το έργο σας μέχρι στιγμής από τη θέση της Βουλεύτριας;

Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από την μέρα που οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπώ στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πέρασε μέρα που να μην με πείσμωνε να εργάζομαι ακούραστα για κάθε ζήτημα και κάθε πρόκληση που μπορούσα να συνδράμω μέσα από την βουλευτική μου ιδιότητα. Σίγουρα υπήρξαν δύσκολες στιγμές σε όλη αυτή την περίοδο αλλά επιλέγω πάντοτε να κρατάω μόνο τα θετικά και εύχομαι ο κόσμος να μου δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοτροφοδότησης που έχουμε δημιουργήσει επενδύοντας στην δυναμική προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 Διεκδικήσατε και κερδίσατε την θέση της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση ένα χρόνο μετά;

Σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη και ενεργότερη συμμετοχή στην πρώτη γραμμή, στις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε. Σημαίνει συλλογική προσπάθεια και δυνατότητα τοποθέτησης και διεκδίκησης πάντοτε σε πνεύμα συναδελφικότητας και συνεργασίας.  Το έχω δηλώσει ξανά και θα το επαναλάβω και σήμερα ότι προτιμώ να επωμισθώ το βάρος της ευθύνης για μια ενδεχόμενα λανθασμένη/ανεπαρκή απόφαση ως μέρος της ηγεσίας, παρά να κινούμαι εκ του ασφαλούς.

 Θα έλεγε κανείς ότι από τη θέση σας ως Βουλευτής έχετε σπάσει τα όρια της Κύπρου και έχετε διαπρέψει και στο εξωτερικό. Έχετε επιλεγεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση για στο πρόγραμμα Πρόσκλησης Προσωπικοτήτων του Μέλλοντος (PIPA) στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2018 ενώ τον Αύγουστο του 2019 γίνατε Πρέσβειρα του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL) εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά απ’ αυτά τι πρέπει να περιμένουμε από εσάς εάν επανεκλεγείτε;

Υπήρξε μεγάλη τιμή η επιλογή μου στα συγκεκριμένα προγράμματα και είναι πολύ σημαντικό η φωνή της Κύπρου μας να εδραιωθεί και να ενδυναμωθεί στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora. Η Κύπρος μας χρειάζεται να είναι παρούσα και ενεργή σε καθοριστικής σημασίας δίκτυα ή οργανισμούς. Προσωπικά, το θεωρούσα αδιανόητο ότι η Κύπρος κοινοβουλευτικά δεν συμμετείχε ποτέ με εκπροσώπηση στο διεθνές δίκτυο Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL), για αυτό και ανέλαβα συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπου μου δόθηκε η δυνατότητα στην συνέχεια να οριστώ ως Πρέσβειρα.

Πέρα της εκπροσώπησης και των θέσεων της χώρας μας προσμετρώντας τα δεδομένα που έχουμε να διαχειριστούμε κάθε φορά, έχουμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για καλές πρακτικές, εισηγήσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται σε άλλες χώρες και να καθορίσουμε ενιαία και συλλογική στρατηγική αντιμετώπισης με στόχους και μετρήσεις για να μπορέσουμε να φέρουμε και καλύτερα αποτελέσματα.

Οπόταν, εάν μου δοθεί η ευκαιρία να επανεκλεγώ σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα με τον ίδιο ζήλο και περισσότερη εμπειρία ειδικά για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και κάθε ζήτημα απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών.

 Οι αλληλοκατηγορίες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο κατά το τελευταίο διάστημα που ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει. Διαφθορά, πανδημία και όχι μόνο στην καθημερινά ατζέντα. Υπάρχουν θεωρείτε όρια στην κρητική άποψη που πρέπει να θέτουν τα κόμματα;

Άλλο είναι η κριτική που είναι θεμιτή ίσως και αναμενόμενη ειδικά σε μια εκλογική αναμέτρηση και άλλο είναι η άκρατη ισοπέδωση, ο κάθετος αφορισμός και η προσπάθεια αλληλοεξόντωσης την οποία δυστυχώς παρατηρούμε σε ένα πολύ έντονο και τοξικό κλίμα στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση.

Δεν μπορεί καθ ’όλη την διάρκεια της προεκλογικής να μην έχουμε εστιάσει σε θέσεις, εισηγήσεις και πολιτικές με ανταλλαγή επιχειρημάτων και ουσιαστική συζήτηση αλλά να υιοθετείται μια προπαγάνδα αμαύρωσης και ισοπέδωσης που θεωρώ ακυρώνει κάθε προσπάθεια και όλο το έργο που έχει επιτευχθεί, χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που χρειάζεται ακόμη να γίνουν.

Εύχομαι και ελπίζω αν και οδεύουμε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου να επικρατήσουν έστω και τώρα τα επιχειρήματα, οι θέσεις και προτάσεις και να αφήσουμε τους πολίτες με βάση αυτά να προβούν στην απόφαση τους επιλέγοντας τους ικανότερους και αντιπροσωπευτικότερους ή τις ικανότερες και αντιπροσωπευτικότερες για να τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς;

Με ανησυχεί ιδιαίτερα η προσπάθεια ορισμένων να κρίνουν γεγονότα και καταστάσεις με τα σημερινά δεδομένα – και είναι πολύ εύκολο να κρίνεις εκ του ασφαλούς – , όπως επίσης να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών αφού η πραγματικότητα είναι ότι οι όποιες αποφάσεις για αυστηροποίηση κανόνων και διαδικασιών εξυπακούουν την συνεργασία εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ειδικότερα όσον αφορά την νομοθετική εξουσία, δηλαδή την Βουλή, εκεί δεν έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση οπόταν θεωρώ ότι παρά έγνοια μας να είναι να εξαιρούμε τον δικό μας κομματικό χώρο από αυτή την εξίσωση και να ασκούμε ισοπεδωτική κριτική ορθότερο θα ήταν να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και με συνεργασίες να αντιμετωπίσουμε το όλο ζήτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαφθορά και διαπλοκή δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν έχει συγκεκριμένη κομματική απόχρωση, σίγουρα όχι αυτή που εσκεμμένα κάποιοι επιχειρούν να αποδώσουν. Η κοινωνία των πολιτών απαιτεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν πράξεις και συμπεριφορές που κόστισαν στο κράτος και κυρίως αναμένει απονομή δικαιοσύνης και κάθαρση. Εμείς τουλάχιστον σε αυτό είμαστε ξεκάθαρα προσανατολισμένοι και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις που συνιστούν ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο ενίσχυσης της διαφάνειας και αξιοπιστίας της δημοκρατικής λειτουργίας μακριά από τοξικότητα και λαϊκισμό.  

 Αν επανεκλεγείτε ποια είναι τα θέματα που θα θέσετε ψηλά στην ατζέντα σας;

Να συνεχίσω την προσπάθεια που ήδη έχω ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια με έμφαση στα θέματα ανισοτήτων, ίσων ευκαιριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρώ ότι έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε ειδικά για αυτά τα θέματα και χρειάζεται να βγούμε ακόμη πιο μπροστά διασφαλίζοντας στην πράξη αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί και έπειτα, σε κάθε ζήτημα και κάθε πρόκληση, μικρή ή μεγάλη, χρειάζεται να είμαστε πάντα εκεί με εισηγήσεις, με άποψη και ξεκάθαρες θέσεις. Οπόταν, εάν με εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες θα συνεχίσω να εργάζομαι με το ίδιο ζήλο για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και επαρχία μου αλλά και την Κύπρο μας συμβάλλοντας με όποιο τρόπο μπορώ στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων ζητημάτων του τόπου μας.

 Γιατί πιστεύετε πρέπει να σας τιμήσουν με την ψήφο τους οι πολίτες;

Σίγουρα προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω αν είμαι μια καλή επιλογή για τους πολίτες, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα όπως έπραξα από την πρώτη μέρα εκλογής μου το 2016 ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης την οποία ανέπτυξα με τους πολίτες και νιώθω ιδιαίτερα περήφανη για αυτή. Ευελπιστώ ότι οι πολίτες θα μου δώσουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την σχέση εμπιστοσύνης και θα συνεχίσουμε την πορεία που μαζί ξεκινήσαμε με δυναμισμό και προοπτική.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top