ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ενημέρωσε την Τετάρτη τους εκπροσώπους των κομματικών συνδυασμών και τους μεμονωμένους υποψηφίους, που κατέρχονται στις Βουλευτικές Εκλογές 2021 για την εκλογική διαδικασία, την καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων και εξήγησε σε ποιες περιπτώσεις τα ψηφοδέλτια θα καταμετρούνται ως άκυρα και τις ιδιαιτερότητες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η ψηφοφορία λόγω των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

 
Επίσης η Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε ότι  κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις είναι απαραίτητα η  μάσκα, η απόσταση, η υγιεινή χεριών, ο εξαερισμός των χώρων, η προσκόμιση SAFEPASS, οι παρευρισκόμενοι να είναι καθήμενοι και απαγορεύεται η προσφορά τροφίμων/ροφημάτων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στην τελετή ανακήρυξης επιτυχόντων στις Βουλευτικές Εκλογές, θα λάβουν μέρος μόνο ο ελάχιστος αριθμός ατόμων, δηλαδή μόνο οι επιτυχόντες υποψήφιοι χωρίς συνοδούς, το αναγκαίο δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό και ο ελάχιστος αριθμός μελών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με απαραίτητη προϋπόθεση για πρόσβαση στον χώρο το SAFEPASS.

Η Τετάρτη 19 Μαΐου είναι Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και σχεδόν όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν με ανακοινώσεις ή διακηρύξεις τους υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Στο προεκλογικό τοπίο μερίδα του λέοντος κατέλαβαν τα σχόλια επί της τοποθέτησης της ομάδας επαφής του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συνδέσμου Ελεγκτών για παρέμβαση στις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γ. Ελεγκτή. To Κυπριακό και το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε επί του προεκλογικού βίντεο του ΔΗΚΟ και για το σχέδιο Ανάκαμψης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του ΑΚΕΛ περί «ξαναζεσταμένου φαγητού» σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης, είπε πως αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για υποβοήθηση των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και ως εκ τούτου δεν είναι προεκλογική εξαγγελία. Παρατήρησε ότι είναι προεκλογική περίοδος και δικαιολογείται η οποιαδήποτε, αναφέροντας ότι είναι πρώτη φορά που σερβίρεται αυτό το έδεσμα και είναι πολύ χρήσιμο και πολύ θρεπτικό, αρκεί όλοι να συνεργαστούμε για να μην γίνει δύσπεπτο, διότι θα έχουμε προβλήματα με την απορρόφηση κεφαλαίων. Αναφορά έκανε και στο προεκλογικό βίντεο του ΔΗΚΟ με τον "Μάκη τον ψηφοφόρο", λέγοντας ότι απάντηση στις ύβρεις έδωσαν όσοι αντέδρασαν και υποχρέωσαν τους εμπνευστές του βίντεο να το αποσύρουν.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη αναφερόμενη στην προώθηση της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα χάραξης πολιτικών αποφάσεων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, είπε πως με βάση το εύρος των γνώσεων, των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων των γυναικών δικαιωματικά αξιώνεται η συμμετοχή τους στο νομοθετικό σώμα, σε ποσοστό που ν’ αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες και ικανότητες  τους.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρακάθισε σε σύσκεψη με τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου και τους Δημάρχους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, μετά την οποία, εξέφρασε αισιοδοξία, βεβαιότητα και σιγουριά πως ο κόσμος θα αξιολογήσει σωστά και θα ψηφίσει με σοβαρότητα ώστε να έχουμε τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και της σταθερότητας της χώρας. Επίσης ύστερα από επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στο Παραλίμνι, είπε πως  κερδίσαμε τη μάχη της πανδημίας η οποία έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν υποδομές στον τομέα της υγείας. Ακόμα μετά από επίσκεψη στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Αμμοχώστου ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι απαιτείται λειτουργική Βουλή που θα αποπνέει  σοβαρότητα έναντι του ανέξοδου και ανεύθυνου λαϊκισμού που θα συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Επισκέφθηκε ακόμα και  τη μαρίνα Παραλιμνίου. Το κόμμα απάντησε στην κριτική ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρατηρώντας ότι ο μηδενισμός και η άρνηση των δύο κομμάτων δεν γνωρίζουν όριο. Το κόμμα με διακήρυξή του  για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανέφερε ότι η αναγνώρισή της, ως ελάχιστη κίνηση μεταμέλειας και αποκατάστασης της ιστορικής αλή́θειας, είναι προϋπόθεση για να οικοδομηθούν πραγματικές σχέσεις φιλίας. Επίσης αντιπροσωπεία της Γυναικείας Οργάνωσης του ΔΗΣΥ παρέδωσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για Άτομα με Πολλαπλές Αναπηρίες «Ίριδα».

 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie και μετά τη συνάντηση κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την ανύπαρκτη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις απαράδεκτες δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της ομάδας επαφής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως αποτελεί χαστούκι για την Κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να σεβαστεί την ανεξαρτησία του Γενικού Ελεγκτή και να του δώσει πρόσβαση σε όλους τους απαραίτητους φακέλους. Πρόσθεσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει την ικανότητα να κρίνει για το πότε θα μπορούσε να δοθεί το δικό της πόρισμα στη δημοσιότητα. Το κόμμα με ανακοίνωση δήλωσε πως μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τιμά μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και υποστηρίζει τον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Επίσης δια της Σταύρης Καλοψιδιώτου, ζήτησε την ψήφο των πολιτών για απαλλαγή από τις πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, τη θεμελίωση της αξιοκρατίας και το σεβασμό του συνόλου των δικαιωμάτων όλων  και δη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν από τις  επαρχιακές ΑΚΕΛ Λάρνακας και ΑΚΕΛ Αμμοχώστου προεκλογική συγκέντρωση  στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο ΓΓ του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επόπτευση της κατανομής της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης με στόχο τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την κάθαρση, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για παρακώλυση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη "συνεχίζει να αμαυρώνει την εικόνα της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών, με επιζήμιες και ίσως μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κυπριακή οικονομία". Δια του υποψηφίου Βουλευτή Ολύμπιου Χριστοφή, το ΔΗΚΟ πρότεινε ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για σταδιακή αύξηση των χαμηλών και μέσων συντάξεων. Περαιτέρω, δια του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, το κόμμα επανήλθε στο αίτημα των Εκπαιδευτικών των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων για κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος, της αγοράς υπηρεσιών. Ο Βουλευτής είπε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στο δίκαιο αγώνα τους. Το ΔΗΚΟ δήλωσε επίσης ότι συνεχίζει να αγωνίζεται, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχει ανοίξει ο δρόμος μετά την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες  
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στην τελική προεκλογική συγκέντρωση εστίασε στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι το κόμμα κατάθεσε έγκαιρα τις προτάσεις του για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας στηριγμένης σε συγκεκριμένη δράση στα Η.Ε. και την Ε.Ε, στην περαιτέρω αναβάθμιση των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες  και την επανα-ενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.  Πρόσθεσε πως το κόμμα του αγωνίζεται για λύση που να διασφαλίζει την κρατική οντότητα της Κ.Δ., την ύπαρξη ενός κράτους και ενός λαού να κατοχυρώνει χωρίς διακρίσεις τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση και να υιοθετεί και να εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Με αφορμή την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου η ΕΔΕΚ επανέλαβε την αρχική της θέση για παράδοση όλων των σχετικών εγγράφων στην Ελεγκτική Υπηρεσία είναι απαραίτητη ώστε να διαπιστωθούν τυχόν απώλειες εσόδων από το κράτος. Περαιτέρω ζήτησε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η έρευνα για την απόδοση των πειθαρχικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τα «χρυσά διαβατήρια». Η ΕΔΕΚ με διακήρυξη της τάχθηκε υπέρ της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία αναφέρει ότι η καλύτερη απότιση φόρου τιμής στα θύματα της τουρκικής βιαιότητας είναι η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών και η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Συμμαχία Πολιτών τοποθετήθηκε με ανακοίνωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην οποία αναφέρει ότι η ιστορία δεν παραγράφεται και ότι τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας ζητούν δικαίωση. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον όλων, ενώ μεγάλες δυνάμεις κλείνουν τα μάτια μπροστά στις νέες τουρκικές θηριωδίες, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τον εποικισμό στα εδάφη της Κύπρου που κατέχει παράνομα και διά της βίας για 47 χρόνια.
 
Το Κίνημα Αλληλεγγύη σχολίασε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναφέρει το μέτρο της δεκαήμερης καραντίνας σε όσους πολίτες του επιστρέφουν από την Κύπρο και ανέφερε πς είτε είναι μέτρο πίεσης κατά της κυπριακής Κυβέρνησης να αποδεχθεί τους τουρκοβρετανικούς σχεδιασμούς στο Κυπριακό, είτε η επιδημιολογική μας κατάσταση εξακολουθεί να είναι βεβαρημένη και δεν ανταποκρίνεται στις διακηρύξεις του Υπουργού Υγείας. Σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Αλληλεγγύη υπενθύμισε ότι από το 2016 άρχισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον αγώνα, για αναγνώριση από το ΕΚ της 19ης Μαΐου ως ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας. Κάνοντας επίσης λόγο για «ελεεινή στάση πολλών πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων στην Αθήνα»,  που αποσκοπούσαν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε την άποψη πως δεν κατανοούν ότι η υποταγή, η ατιμωρησία  και η λήθη φέρνουν την επανάληψη του εγκλήματος. Επανερχόμενη στην αιματοχυσία στο Ισραήλ και τη Γάζα, η Αλληλεγγύη κάλεσε το Ισραήλ, να επιδείξει τη μεγαλοψυχία του νικητή και να μην επιτεθεί κατά του λαού της Γάζας, καθώς έχει τρόπους να εξολοθρεύσει τους τρομοκράτες της Χαμάς και  τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει ποιες χώρες εξοπλίζουν τη Χαμάς.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρέτισε την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και ανέφερε πως η εξέλιξη δικαιώνει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που στηρίζει το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Περαιτέρω κάλεσε  την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και να επιτρέψει άμεσα την πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους φακέλους του ΚΕΠ. Σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το Κίνημα υπενθύμισε ότι από το 2014 κατέθεσε πρόταση νόμου για να κηρυχθεί η 19η Μαΐου ημέρα μνήμης την οποία αρνούνται τα κόμματα να συζητήσουν και πως δεν έγινε αποδεχτή η πρόταση των Οικολόγων να διδάσκεται στα δημόσια εκπαιδευτήρια της  Κύπρου η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
 
Το ΕΛΑΜ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς όπως ανέφερε η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Αναφερόμενο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το ΕΛΑΜ ανέερε ότι  Κύπρος βίωσε με το χειρότερο τρόπο τη τουρκική θηριωδία με αποκορύφωμα την εισβολή του 1974 και την κατοχή του 37% των εδαφών της και ως εκ τούτου ενθυμούμενοι τις θυσίες των προγόνων μας «οφείλουμε να αγωνιστούμε για μία λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση είπε ότι  οι αλλαγές που συντελούνται είναι κοσμογονικές και προοιωνίζονται έναν νέο κόσμο την έλευση του οποίου επιτάχυνε η πανδημία. Πρόσθεσε πως  ενώπιον αυτής της πρόκλησης στην Κύπρο βυθιζόμαστε σε μια πρωτοφανή, ηθική, θεσμική, πολιτική και οικονομική κρίση που παραλύει και αδικεί την κοινωνία. Ανέφερε πως  η παράταξη του προτείνει στους ψηφοφόρους μια ρεαλιστική πορεία προοπτικής και ελπίδας. Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με δήλωση του υποψηφίου Βουλευτή Λευτέρη Δημητρίου τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι αυτή συνιστά μεγάλη ιστορική πρόκληση έναντι των οικουμενικών αξιών του δικαίου και της ηθικής. Είπε ακόμα ότι  η διατήρηση της μνήμης συνιστά ύψιστο εθνικό χρέος
 
Το Κίνημα Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών παρουσίασε τους υποψηφίους με τους οποίους διεκδικεί έδρες στη νέα Βουλή, ανά επαρχία. Στο πλαίσιο της παρουσίασης παρατέθηκαν οι θέσεις του Κινήματος, από τον Πρόεδρο Νικόλα Προδρόμου και τον Αντιπρόεδρο Άριστο Αριστείδου και οι θέσεις των υποψηφίων για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και στα κοινωνικά θέματα.  
 
Το Κόμμα Για τα Ζώα Κύπρου επανήλθε στο θέμα της μη συνεργασίας του με το πράσινο ή πράσινα κόμματα, διευκρινίζοντας εκ νέου ότι δεν το αφορά η ενότητα όλων των πράσινων δυνάμεων. Ανέφερε περαιτέρω ότι τo Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν ανήκει στη πολιτική οικολογία, αλλά εκπροσωπεί ένα διαφορετικό, αυτοτελές πολιτικό ρεύμα, την πολιτική φιλοζωία, στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής αντίληψης για τον Άνθρωπο τα Ζώα και την Φύση για μια υγεία και μια ευημερία, που υπερβαίνει τους «Πράσινους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top