ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφτασε η ώρα για την «κατάρρευση» των εταιριών πυραμίδας – Φυλάκιση και πρόστιμα σε όσους καταδικαστούν

Έφτασε η ώρα για την «κατάρρευση» των εταιριών πυραμίδας  –  Φυλάκιση και πρόστιμα σε όσους καταδικαστούν

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προωθεί τροποποίηση του ποινικού κώδικα με την οποία θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα σε όλους όσοι συμμετέχουν σε πυραμίδες.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ρίκκος Μαππουρίδης, που προήδρευσε της συνεδρίας κατά τη συζήτηση της σχετικής τροποποίησης του ποινικού κώδικα, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι συμφωνίες που γίνονται στο πλαίσιο πυραμίδα θα θεωρούνται άκυρες, πέρα από τις ποινές που θα αποφασιστούν.

Είπε πως πρόκειται για εταιρείες ή πρόσωπα που επινοούν δομές για δραστηριότητες, εγγραφή συνδρομητών και προώθηση συνδρομητών ή μελών με όφελος του πρώτου από τους επόμενους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πυραμίδα.

Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του μήνα θα λυθεί η στρέβλωση που παρατηρείται στην κυπριακή κοινωνία.

Είπε ότι όποιος προωθεί σχέδιο έναντι της προσέλκυσης συνδρομητών ή συμμετεχόντων σε αυτό με ανταλλάγματα που θα είναι χαμηλότερα της υπηρεσίας που προσφέρεται, θα είναι ένοχος ποινικού αδικήματος.

Εξήγησε ότι αρμόδιο σώμα για τη διερεύνηση των αδικημάτων που σχετίζονται με τις πυραμίδες θα είναι η Μονάδα Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι υιοθετείται με κάποιες τροποποιήσεις το ιρλανδικό νομικό πλαίσιο.

Ο κ. Μαππουρίδης είπε ότι τα θέματα των πυραμίδων σε αστικές αγωγές εμπίπτουν στο
το νόμο για την καταναλωτική πίστη. Ανέφερε ότι υπήρξαν περιπτώσεις και είχαμε αθωώσεις επειδή υπάρχει κενό στον ποινικό κώδικα ενώ υπήρξαν και καταδίκες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε επίσης ότι ποινικά υπόλογος θα είναι αυτός που οργανώνει συμμετέχει και παροτρύνει, δηλαδή όλη η δομή της πυραμίδας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία πυραμιδικών σχημάτων είναι διαχρονικές και σημείωσε ότι πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη τους επειδή χάθηκαν πολλά χρήματα.

“Δεν θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο της Αλβανίας”, συνέχισε και ανέφερε πως η Αστυνομία δεν θα πρέπει να αφήνει το φαινόμενο να εξελίσσεται στα 30 με 40 άτομα.

Είπε πως ακόμα και εάν η κορυφή της πυραμίδας εδρεύει εκτός Κύπρου, θα υπάρχει το αδίκημα που διαπράττεται στην Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του φαινομένου χρηματοοικονομικών πυραμίδων θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης οι εγκέφαλοι της πυραμίδας, αλλά και όσοι νουθετούν άλλους πολίτες ώστε να μπουν στην πυραμίδα.

“Ουσιαστικά μέσα από την απόδειξη του γεγονότος ότι υπάρχει συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια προώθησης ως συνδρομητών πολιτών με κάποια ανταλλάγματα, τα οποία στις πλείστες των περιπτώσεων δεν είναι πραγματικά ή δεν είναι νόμιμα ή ικανοποιητικά θα δημιουργείται ποινικό αδίκημα”, είπε.

Ανέφερε ότι “το τι είναι νόμιμο αντάλλαγμα είναι ζήτημα που θα καθοριστεί από το νόμο,  αλλά και θα κριθεί από τα δικαστήρια”, για να προσθέσει πως “είναι καθήκον μας να νομοθετήσουμε όσο πιο αυστηρά μπορούμε για να παταχθεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο ουσιαστικά επηρεάζει πάρα πολλούς ανυποψίαστους πολίτες”.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές της νομοθεσίας, είπε πως “όλοι όσοι προτείνουν και προτείνονται και υπάρχει μια μετακύλιση υπό τη μορφή αλυσίδας της πυραμίδας θα υπόκεινται στις πρόνοιες της νομοθεσίας”, συμπληρώνοντας ότι “ο στόχος είναι να εντοπίζεται σε πρώτα στάδια, για να μην υπάρχει αυτή η μαζική ανάγκη για ποινικές διώξεις”. 


Κοινοτική οδηγία για ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες


Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι συζητήθηκε η οδηγία που απερρίφθη από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά επανέρχεται από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τους επιβάτες.

Πρόσθεσε πως ο κάθε πολιτικός σε αυτό τον τόπο δηλώνει "Je suis Charlie", όμως σημείωσε δεν αποδέχεται την κατάργηση ατομικών δικαιωμάτων όπως έγινε στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι γίνεται αναθεώρηση της απορριφθείσας οδηγίας με εκατοντάδες τροπολογίες, η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε λέγοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί η ανταλλαγή δεδομένων των επιβατών υπό τον όρο ότι δεν θα καταργεί ατομικά δικαιώματα.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε πως η Βουλή θα ετοιμάσει τις θέσεις της ενόψει της Συνέλευσης της Ρίγας.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Βουλή θα ζητήσει τις απόψεις του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σημειώνοντας πως οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στη θέση ότι καμιά κοινωνική ανάγκη δεν μπορεί να επιφέρει εκπτώσεις στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλαχθεί ότι η συλλογή στοιχείων δεν μπορεί να διαφύγει του σκοπού της.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι μετά την τρομοκρατική ενέργεια
στους δίδυμους πύργους, τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ έχουν καταστρατηγηθεί. Είπε πως έχει κριθεί παράνομη η παραχώρηση δεδομένων για τους επιβάτες αεροσκαφών προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά και το Ευρωκοινοβούλιο πάγωσε τη συμφωνία, η οποία ωστόσο υλοποιείται μέσα από διακρατικές συμφωνίες.

Ανέφερε ότι οι ταγοί στην Κομισιόν γλυκάθηκαν με φακέλωμα, και ο τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων που θα συλλέγεται σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την ανταλλαγή δεδομένων των επιβατών θα είναι αμφίβολης ποιότητας και στο τέλος δυνατόν να μην υπηρετούν το σκοπό συλλογής τους. Ανέφερε ότι εγείρεται ζήτημα μη αναλογικότητας στην εφαρμογή εντός τέτοιου μέτρου και υπενθύμισε το άρθρο 15 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ανέφερε ότι η επικαλούμενη προσπάθεια για προστασία από την τρομοκρατία έχει περάσει την κόκκινη γραμμή της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων.

Παρατήρησε ότι Ευρωκοινοβούλιο αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας ότι και στο δικό μας κοινοβούλιο οι αντιδράσεις είναι ανάλογες.

Ανέφερε ακόμα πως η τάση που επικρατεί με όλες οι κρατήσεις να γίνονται on line, τα στοιχεία θα μεταβιβάζονται με σχετική ευκολία και η κατάληξη θα είναι μαζικότατη διαδικασία φακελώματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top