Πρόταση για τη φορολογία επιχειρήσεων τον 21ο αιώνα, σε μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μέσω της αναμόρφωση της εταιρικής φορολόγησης στην ΕΕ με το πρόγραμμα BEFIT και στόχο την υποστήριξη της ανάκαμψης και τη διασφάλιση επαρκών δημόσιων εσόδων τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε η Κομισιόν.
Την πρόταση παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι και λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις της G20 / ΟΟΣΑ σχετικά με την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει έως το 2023 ένα νέο πλαίσιο για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ, το οποίο θα μειώσει τις διοικητικές επιβαρύνσεις, θα εξαλείψει τα φορολογικά εμπόδια και θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον στην ενιαία αγορά.
Το πρόγραμμα "Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος" (ή BEFIT) θα παρέχει ένα ενιαίο εγχειρίδιο φορολογίας εταιρειών για την ΕΕ, το οποίο θα προβλέπει δίκαιη κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών μελών.
Το BEFIT θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης, θα ελαχιστοποιήσει τις ευκαιρίες φοροαποφυγής και θα υποστηρίξει θέσεις εργασίας στην ΕΕ και επενδύσεις στην ενιαία αγορά.
Το BEFIT θα αντικαταστήσει την εκκρεμούσα πρόταση για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, η οποία θα αποσυρθεί.
Η Κομισιόν θα ξεκινήσει έναν ευρύτερο προβληματισμό για το μέλλον της φορολογίας στην ΕΕ, που θα καταλήξει σε ένα φορολογικό συμπόσιο σχετικά με το «φορολογικό μείγμα της ΕΕ προς το 2050» το 2022.
Δεύτερον, η σημερινή ανακοίνωση ορίζει επίσης μια φορολογική ατζέντα για τα επόμενα δύο χρόνια, με μέτρα που προωθούν παραγωγικές επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, διασφαλίζουν καλύτερα τα εθνικά έσοδα και υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις μαζί με ένα φιλόδοξο χάρτη πορείας που ορίζεται στο σχέδιο δράσης για τη φορολογία, που παρουσίασε η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι.
Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν:
1) Εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας του κοινού προτείνοντας ορισμένες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους. Η καταχρηστική χρήση εταιρειών κελύφους θα αντιμετωπιστεί επίσης μέσω νέων μέτρων κατά της φορολογικής αποφυγής.
2) Υποστήριξη της ανάκαμψης με την αντιμετώπιση της μεροληψίας χρέους-μετοχών στην τρέχουσα φορολογία εταιρειών, η οποία αντιμετωπίζει τη χρηματοδότηση χρέους των εταιρειών πιο ευνοϊκά από τη χρηματοδότηση μετοχών. Αυτή η πρόταση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω ιδίων κεφαλαίων αντί να στραφούν σε χρέος.
3) Τρίτον, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα σύσταση για την εγχώρια αντιμετώπιση των ζημιών. Η σύσταση παροτρύνει τα κράτη μέλη να επιτρέψουν τη μεταφορά ζημιών στις επιχειρήσεις τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Αυτό θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες τα χρόνια πριν από την πανδημία, επιτρέποντάς τους να αντισταθμίσουν τις απώλειες τους 2020 και 2021 έναντι των φόρων που πλήρωσαν πριν από το 2020. Αυτό το μέτρο θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις