ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα εφαρμογής από Κομισιόν υποχρεώσεων δεοντολογίας στο προσωπικό της, διεξάγει η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής

Έρευνα εφαρμογής από Κομισιόν υποχρεώσεων δεοντολογίας στο προσωπικό της, διεξάγει η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι Ο`Ράιλι ξεκίνησε μια ευρεία έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις δεοντολογίας στο προσωπικό της ΕΕ που μετακινείται στον ιδιωτικό τομέα.


Η Διαμεσολαβητής θα επιθεωρήσει 100 αρχεία προσωπικού που σχετίζονται με αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με αιτήματα ανώτερων και μεσαίων στελεχών για έγκριση είτε νέας απασχόλησης είτε άδειας άνευ αποδοχών προκειμένου να αναλάβουν άλλη δραστηριότητα.

Οι φάκελοι καλύπτουν συνολικά 14 Γενικές Διευθύνσεις, εκτός από όλα τα γραφεία επιτρόπων, τη Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής, τη Γενική Γραμματεία, την εσωτερική δεξαμενή σκέψης και το Ρυθμιστικό Συμβούλιο Ελέγχου. Το ευρύ πεδίο αποσκοπεί στη διασφάλιση ευρείας κατανόησης του τρόπου λήψης τέτοιων αποφάσεων σε μια σειρά υπηρεσιών της Κομισιόν.

"Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στη διοίκηση της ΕΕ για την εντύπωση που δημιουργεί στο κοινό όταν άτομα με ρυθμιστική εμπειρογνωμοσύνη μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα όπου οι γνώσεις και τα δίκτυά τους μπορούν να έχουν σημαντική εμπορική και άλλη αξία", δήλωσε σχετικά η Ο`Ράιλι

H Διαμεσολαβητής πραγματοποίησε ήδη αρκετές έρευνες, μεταξύ των οποίων μία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και μία σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (σε εξέλιξη). Έστειλε επίσης επιστολή στην Κομισιόν για να της ζητήσει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους όρους που έθεσε όταν ενέκρινε το νέο ρόλο του πρώην Επιτρόπου Έτινγκερ σε συμβουλευτικές υπηρεσίες επικοινωνιών, η οποία έχει μια εταιρεία καπνού ως έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της στην ΕΕ.

Επιπλέον, σήμερα η Διαμεσολαβητής έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεσή της για το 2020. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι καταγγελίες σχετικά με τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό ερευνών (25%).

Η Διαμεσολαβητής διαπίστωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων δεν διαθέτει επαρκείς εξουσίες για την ορθή εκτέλεση της εντολής του.

Ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο να βελτιώσει τη διαφάνεια των διαδικασιών του για τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

Το 2021, ο Διαμεσολαβητής άνοιξε έρευνες COVID-19 βάσει καταγγελιών σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στις συμβάσεις εμβολίων που υπέγραψε η Κομισιόν και λεπτομέρειες σχετικά με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση των συμβάσεων εμβολίων.

"Όταν χτυπά η κρίση, η διαφάνεια και η λογοδοσία συχνά θυσιάζονται υπέρ της σκοπιμότητας. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπενθυμίσουμε στις δημόσιες διοικήσεις να συνεχίσουν να ενεργούν με τρόπο που διασφαλίζει τη μεγαλύτερη δημόσια εμπιστοσύνη ", δήλωσε η ίδια..

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν επίσης πολλές σημαντικές έρευνες σχετικά με τη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων, καθώς και έρευνες σχετικά με τη δεοντολογία και τα θεμελιώδη δικαιώματα - όπως μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού παραπόνων του Frontex, καταγράφει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top