ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δρ Μιχάλης Χίνης στο Themaonline: «Δεν είμαι και ούτε προτίθεμαι να γίνω επαγγελματίας πολιτικός»

Ο Δρ Μιχάλης Χίνης στο Themaonline:  «Δεν είμαι και ούτε προτίθεμαι να γίνω επαγγελματίας πολιτικός»

Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο πλάι των ανθρώπων ως γιατρός ενώ τους τελευταίους 15 μήνες της πανδημίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους νοσούντες από κορωνοϊό.

Ο Δρ Μιχάλης Χίνης αν και αρχικά αρνητικός κατέρχεται στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές ως Αριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας με το κόμμα της ΔΗ.ΠΑ. δηλώνοντας πως «ιδανικός αντιπρόσωπος του λαού είναι ακριβώς κάποιος που βρίσκεται καθημερινά μέσα στον κόσμο».

Σε συνέντευξή του στο Themaonline ο υποψήφιος που έθεσε όρο να κατέλθει στις εκλογές χωρίς προεκλογικές μαζώξεις, χωρίς αφίσες και τηλεφωνήματα μιλά για την απόφαση του να αποδεχθεί εν τέλη την πρόταση της ΔΗ.ΠΑ.

Η πανδημία, τα εμβόλια και τα safepass. Η πυρκαγιά που τον συγκλόνισε και η έκθεση φωτογραφίας για το Ίδρυμα Άγιος Γεώργιος - Χριστάκη Χασάπη.

Όλα όσα είπε στην συνέντευξη του στο Themaonline o Δρ. Μιχάλης Χίνης, Υπουψήφιος Βουλευτής Λάρνακας, ΔΗ.ΠΑ.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να αποδεχθείτε την πρόταση της ΔΗ.ΠΑ και να κατέλθετε ως Αριστίνδην Υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές;

Η πρώτη αυθόρμητη μου απάντηση στον Μάριο Κάρογιαν όταν μου έκανε την πρόταση ήταν «Όχι βέβαια. Δεν είμαι και ούτε προτίθεμαι να γίνω επαγγελματίας πολιτικός». Η απάντηση του όμως ήταν ότι ίσα ίσα αυτό μπορεί να είναι προτέρημα για την νέα σύνθεση της βουλής.

 Όσο το επεξεργαζόμουν σκεφτόμουν την βουλή της αρχαίας Αθήνας. Σκεφτόμουν ότι ο ιδανικός αντιπρόσωπος του λαού είναι ακριβώς κάποιος που βρίσκεται καθημερινά μέσα στον κόσμο και αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Κάποιος που ο κόσμος τον θεωρεί δικό του άνθρωπο, εύκολα προσβάσιμο. Κάποιος που δεν έχει προσωπικά συμφέροντα ή αντζέντες. Κάποιος που έχει δημιουργήσει και δημιουργηθεί οικογενειακά, επαγγελματικά, κοινωνικά. Κάποιον που θεωρεί αποστολή του να υπηρετεί τους συνανθρώπους του.

Με όποιον μοιραζόμουν αυτή την σκέψη λάμβανα την απάντηση “μακριά”. Αλλά σαν χαρακτήρας το έχω να είμαι ανήσυχος. Ενώ ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω πως θα μπορούσα να μείνω άπραγος;

Επομένως αποφάσισα να πω το ναι. Υπό όρους όμως. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς προεκλογικές μαζώξεις, χωρίς αφίσες και τηλεφωνήματα θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των ψηφοφόρων. Το ποιος είμαι και το τί προσφέρω δεν είναι κάτι που θα το προβάλω τώρα, είναι κάτι που μπορεί να κρίνουν οι πολίτες μέσα από την δράση μου τα τελευταία χρόνια.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία νοσεί από διαφθορά και ηθική αλλοτρίωση οφείλουμε ο καθένας μας να συμμετάσχει στην περίθαλψη της μέχρι την πλήρη ίαση.

 

Βρίσκεστε ως γιατρός στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ βλέπετε καθημερινά τους ανθρώπους που νοσούν στο κέντρο φροντίδας Eden. Πιστεύετε μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει πάρει σωστές αποφάσεις για την πανδημία;

Τους τελευταίους 15 μήνες ο πλανήτης ολόκληρος πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε εκ των υστέρων χειρισμούς και αποφάσεις. Οφείλουμε όμως να αναλογιστούμε ότι κάθε απόφαση λαμβανόταν σύμφωνα με τα δεδομένα και τις γνώσεις εκείνης της στιγμής. Η προσπάθεια κάθε κράτους ήταν και συνεχίζει να είναι, ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού παράλληλα με μια όσον το δυνατόν πλησιέστερη στην κανονικότητα κατάσταση. Η πορεία αυτή θυμίζει ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις γνώσεις μας για τον ιό. Η κάθε κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί στενά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και να προσαρμόζει τις αποφάσεις της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Σε πρακτικό επίπεδο, ένα παράδειγμα της αλλαγής της φιλοσοφίας αντιμετώπισης των θετικών στον SARS-CoV2 ατόμων είναι ότι στην αρχή υποχρεώναμε τα άτομα να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την αρνητικοποίηση τους, πράγμα που σήμαινε τον περιορισμό τους ακόμα και για 9 εβδομάδες κάποιες φορές ενώ με τα σημερινά δεδομένα τα θετικά άτομα αποδεσμεύονται στις 14 μέρες καθώς μετά από αυτό το διάστημα θεωρούνται μη μεταδοτικά ακόμα και αν συνεχίζουν να έχουν θετικά τεστ. Θεωρώ ότι αν και έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές, συγκριτικά με άλλες χώρες οι χειρισμοί ήταν στην πλειοψηφία τους ορθοί.

 

Εμβολιασμός, rapid test, safe pass και ο κόσμος θα μπορούσε να πει κανείς έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Ποια η άποψη σας;

Δυστυχώς η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει και δεν θα μπορεί να γίνει σε μια μέρα. Δεν θα υπάρχει δηλαδή μια ανακοίνωση ότι από απόψε τα μεσάνυχτα παύει να ισχύει κάθε μέτρο. Θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος με προοδευτική χαλάρωση. Τα μέτρα όπως τα τεστ και το safe pass αποτελούν προσωρινό ενδιάμεσο αλλά αναγκαίο σταθμό που θα μας οδηγήσει όμως στον τελικό στόχο, την πλήρη άρση κάθε περιορισμού.

Το μοναδικό όμως όπλο για να κερδίσουμε την εξάπλωση του ιού και να επανέλθουμε στην πλήρη κανονικότητα είναι η θωράκιση μας έναντι του ιού και αυτό βέβαια γίνεται δια μέσου του εμβολιασμού. Πριν 14 μήνες ζούσαμε το αδιανόητο. Πάγωσε ο πλανήτης. Σκέφτομαι συχνά την εικόνα με τα αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, που δεν χωρούσαν να σταθμεύσουν στα αεροδρόμια. Εκείνο το διάστημα διερωτώμασταν πως κάτι τόσο μικροσκοπικό μπόρεσε να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα και παράλληλα ανησυχούσαμε γιατί η επιστήμη δεν είχε τις γνώσεις και τα εφόδια να αναχαιτίσει αυτόν τον ιό.

Σήμερα όμως έχουμε συσσωρευμένη όλη την γνώση της επιστήμης σε ένα μπουκαλάκι που ονομάζεται εμβόλιο. Συσσωρευμένη όλη την γνώση της ανθρωπότητας μέσα από την σοφία Αυτού που «Τα πάντα εν Σοφία εποίησεν». Παρόλα αυτά αντί να είμαστε ευγνώμονες για την παρασκευή του μοναδικού όπλου κατά του ιού, προσπαθούμε να μεταφράσουμε και να εκμαιεύσουμε συμπεράσματα από ιατρικά δεδομένα χωρίς να έχουμε την ικανότητα πραγματικά να μεταφράσουμε τις πληροφορίες αυτές. Επηρεαζόμαστε αποσπασματικά από μερικά δεδομένα ενώ ταυτόχρονα αδυνατούμε να τα κατανοήσουμε στο σύνολο τους.

Εν κατακλείδι, όσο θωρακίζεται ο πληθυσμός διά του εμβολίου τόσο θα αφήνουμε πίσω μας μέτρα όπως safe pass και tests.

 

Κατέρχεστε στις εκλογές ως υποψήφιος στην επαρχία της Λάρνακας. Ποια είναι τα τρία κυριότερα προβλήματα που θα προσπαθήσετε να προωθήσετε προς επίλυση εάν εκλεγείτε;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ναι μεν θέτω υποψηφιότητα για την Λάρνακα, παρόλα αυτά οι προτάσεις μου, σε περίπτωση εκλογής μου θα αφορούν όλες τις πόλεις στην Βουλή.

Ο κόσμος πλέον έχει απαυδήσει και αναμένει η ομάδα που τον εκπροσωπεί  να είναι καθαρή και να αποπνέει εμπιστοσύνη. Επομένως η απόλυτη διαφάνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των βουλευτών είναι καθοριστικός παράγοντας στην σύμπτυξη σχέσεων με τον απλό πολίτη.

Η Λάρνακα, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και μέσα από διάφορα προγράμματα προβάλλεται τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Από την άλλη,  διακρίνω με λύπη ότι η επαρχία και περιφέρεια της πόλης μου δεν τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης. Επομένως, θεωρώ πως ένα από τα κυριότερα θέματα που πρέπει να δοθούν ανάλογες λύσεις στην Βουλή είναι η ανάπλαση των χωριών της επαρχίας, όχι μόνο από καλλωπιστικής πλευράς αλλά και από θέμα υποδομών, δρόμων, κέντρων υγείας κλπ.

Όχι μόνο εν καιρώ πανδημίας αλλά και προ covid, ακούμε εξωφρενικές τιμές για διαμερίσματα 1 και 2 δωματίων προς ενοικίαση.  Δεδομένου ότι έχουμε ένα νεαρό ζευγάρι με βασικούς μισθούς που προσπαθεί να χτίσει την ζωή του τώρα, και πρέπει να ενοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα,  πως μπορούν αυτοί οι νέοι να επωμιστούν ένα ενοίκιο ύψους €500 και €600 την στιγμή που τα χρήματα που κερδίζουν είναι μόνο για τις καθημερινές τους ανάγκες; Η επανεξέταση του πλαφόν ενοικίων είναι πρωτεύον ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί επί τάπητος. Τα 3/4 των καταστημάτων στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μου αλλά και άλλων πόλεων έχουν ταμπέλα "ενοικιάζεται". Μία πόλη που άλλοτε έσφυζε από ζωή, τώρα έχει καταληφθεί από βουβούς δρόμους και ξενοίκιαστα κατάστημα λόγω αυξημένων τιμών ενοικίων.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα θέματα που θέλω να θέσω προς επίλυση στην Βουλή,  χωρίς να ξεχνώ τα άτομα 3ης ηλικίας και τις ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουν στις διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να λησμονώ την νεολαία που πασχίζει να βρει δουλειά με αξιοπρεπές μισθό,  χωρίς να βάζω στο περιθώριο και σε δεύτερη μοίρα τους δυσβάσταχτους και πολλές φορές παράλογους φόρους που βαραίνουν τον μέσο πολίτη/συνταξιούχο/άνεργο.

 

Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να βρεθείτε απέναντι από τους πολίτες ενώ μέχρι σήμερα λόγω και της ιδιότητας του γιατρού βρίσκεστε στο πλάι τους;

Καθόλου. Ο βουλευτής δεν πρέπει και οφείλει να μην είναι πολιτικός. Εξ ορισμού ο βουλευτής είναι ο εκλελεγμένος αντιπρόσωπος του λαού και προέρχεται από τον λαό.

Ένας βουλευτής έχει την ευχέρεια, αφού αφουγκραστεί τον λαό που εκπροσωπεί να αποφασίσει. Να διαλέξει δηλαδή την επίλυση προβλημάτων ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία ενός συνόλου.

Με την ιατρική μου ιδιότητα έχω κτίσει τα τελευταία 10 έτη στην Λάρνακα σχέσεις αγάπης και σεβασμού με τους συμπολίτες μου. Με την εθελοντική μου δράση είτε μέσα από οργανωμένα σύνολα είτε με αυθόρμητες δικές μου ενέργειες έχω αποδείξει ότι είμαι στο πλάι τους, συμπολίτης τους. Υπό την ιδιότητα μου ως βουλευτής απλά θα έχω την ευκαιρία να μπορώ να προσφέρω με περισσότερους τρόπους. Θα είναι κάτι σαν προέκταση της τωρινής κατάστασης.

Είναι λοιπόν θέμα οπτικής γωνίας και χαρακτήρα. Ναι, δικαιολογημένα οι πολίτες στρέφουν την πλάτη σε πολιτικούς που οι ίδιοι θέτουν τους εαυτούς τους απέναντι στον λαό.

Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που πιστεύω ότι η σύνθεση της νέας βουλής θα διαφέρει κατά πολύ από τις προηγούμενες.  

Η αγάπη σας για την φωτογραφία έγινε δύναμη στα χέρια σας. Γνωρίζουμε ότι μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε πριν ένα χρόνο το Ίδρυμα Άγιος Γεώργιος - Χριστάκη Χασάπη πήρατε την απόφαση να εκθέσετε φωτογραφίες σας με τοπία από την πόλη της Λάρνακας έτσι ώστε να βοηθήσετε στην προσπάθεια του Ιδρύματος να ορθοποδήσει. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την ενέργεια και πως το αποφασίσατε.

Χρόνια τώρα αναζητώ την εσωτερική ηρεμία και την αντιστάθμιση των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας παρατηρώντας την φύση και τα φαινόμενα της. Έμαθα να απολαμβάνω τους ήχους της, τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Έμαθα ότι η ομορφιά κρύβεται στο απλό και το αυθεντικό. Θαυμάζω τον τρόπο που είναι φτιαγμένη η φύση όπως μέσα από την ιατρική θαυμάζω τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Η φωτογραφία ήρθε στην προσπάθεια μου να αποτυπώσω μέρος έστω αυτής της ομορφιάς και να μπορώ να την μεταφέρω στους γύρω μου. Αυτοδίδακτα λοιπόν άρχισε να αναπτύσσεται η φωτογραφία μέσα μου (αν και θεωρώ ότι ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο). Καθώς περνούν τα χρόνια οι φωτογραφίες πληθαίνουν και στο πίσω μέρος του μυαλού μου επεξεργαζόμουν ότι ίσως κάποια στιγμή το εκμεταλλευόμουν αυτό για κάποιον καλό σκοπό.

 Το βράδυ της πυρκαγιάς, πριν ένα χρόνο σχεδόν, όπου αθώες ψυχές κινδύνεψαν και αναγκάστηκαν να μεταφερθούν εκτός του ιδρύματος σε άλλους χώρους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχος. Το ίδιο βράδυ ανακοίνωσα αυθόρμητα την διοργάνωση έκθεσης στους χώρους της κλινικής με τα έσοδα να διατίθενται στο Ίδρυμα Άγιος Γεώργιος - Χριστάκη Χασάπη. Σαν ScalaMed στηρίζουμε το ίδρυμα και με άλλους τρόπους.

Ακολούθησε η διαδικασία επιλογής των φωτογραφιών από έναν τεράστιο όγκο, η διαμόρφωση τους και η εκτύπωση τους σε καμβά. Τώρα βρίσκονται αναρτημένες στους χώρους αναμονής της κλινικής ScalaMed και ήδη άρχισαν να αγοράζονται από τον κόσμο που θέλει να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια.

Η αλήθεια, μου φαίνεται περίεργο που οι φωτογραφίες μου εκτίθενται και σοκάρομαι κάθε πρωί που μπαίνω στην κλινική. Ακόμα πιο περίεργο όμως μου φαίνεται όταν διαπιστώνω ότι κάποιες λείπουν από την θέση τους. Να ναι καλά ο κόσμος που παρόλο που βιώνουμε αυτές τις συνθήκες μπήκε στον κόπο να συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο.

 Όταν ο κάθε ένας από εμάς τοποθετεί το λιθαράκι που του αναλογεί τότε όλα μπορεί να αντιμετωπιστούν. Αυτό άλλωστε είναι που μας δίδαξε η εποχή που βιώνουμε τους τελευταίους 15 μήνες.

 

Γιατί οι πολίτες πρέπει να σας εμπιστευτούν με την ψήφο τους;

Αυτό είναι ίσως ένα ερώτημα που εύκολα θα απαντούσε ένας πολιτικός. Για μένα όμως είναι δύσκολο.

Ίσως ακριβώς γι’ αυτό. Ίσως γιατί δεν έχω να πω μεγάλα λόγια πέρα από την διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσω να είμαι ο ίδιος άνθρωπος που τόσα χρόνια προσφέρω με τον τρόπο μου, που αν με τιμήσουν με την ψήφο τους θα έχω την ευκαιρία να συνεχίσω να είμαι δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όχι μόνον της υγείας τους αλλά και της ποιότητας της ζωής τους.

Η μόνη υπόσχεση που οφείλω να δώσω κοιτάζοντας όλους στα μάτια, χωρίς φρούδες ελπίδες και άδεια λόγια,  είναι ότι κύριος άξονας μου, όπως τόσα χρόνια θα είναι ο άνθρωπος, η ευημερία του και η διευκόλυνση της ζωής του, όπως ίσως θα έπρεπε να είναι και το αυτονόητο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top