Έβδομη ημέρα των εχθροπραξιών στη Γάζα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ σφυροκοπούσε από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος αποτέλεσε και το σπίτι ηγετικού στελέχους της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών Παλαστινίων έχει ξεπεράσει τους 140, με δεκάδες παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους.
Από την πλευρά τους, οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες, με στόχο την καρδιά του Τελ Αβίβ. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο είχε αργά το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο βομβαρδισμός ενός πολυόροφου κτιρίου στην Γάζα. Σε αυτό το κτίριο των 15 ορόφων στεγάζονταν δύο διεθνή ΜΜΕ: Tο αμερικανικό Associated Press και το καταριανό Al Jazeera.
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου φαίνεται να είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να πλήξει άμαχο πληθυσμό». Υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο κτίριο βρίσκονταν τρομοκρατικοί στόχοι, χρησιμοποιώντας το για «στρατιωτικούς σκοπούς», συγκεκριμένα ως γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών της. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «στείλαμε μηνύματα SMS και ειδοποιήσαμε τους ενοίκους να φύγουν, παρέχοντας επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου». Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανάρτησαν και στα αγγλικά μέσω της επίσημου λογαριασμού του στο Twitter: «Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενη στο ισραηλινό πλήγμα στο Al Jazeera και το Associated Press, είχε δηλώσει πως «η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη υψίστης σημασίας».
Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε και για πρώτη φορά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι αυτή η επικοινωνία ήταν «σημαντική» χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ακριβές περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας. Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται και η είδηση ότι ο Μπάιντεν έστειλε απεσταλμένο στην περιοχή για να βοηθήσει στις προσπάθειες για κατευνασμό της έντασης. Η Παλαιστίνη έχει επίσης κάνει έκκληση για επείγουσα συνάντηση των διεθνών διαμεσολαβητών της Μέσης Ανατολής (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Πιστεύουμε ότι η υπάρχουσα στάση της Ρωσίας είναι εποικοδομητική και ότι όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητο να συγκληθεί συνάντηση του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής σε επίπεδο υπουργών στη Μόσχα ή όπου αλλού είναι απαραίτητο, προκειμένου να σταματήσει η επικίνδυνη πορεία των γεγονότων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης.
Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διάσπαρτες διαμαρτυρίες υπερ της Παλαιστίνης στη Δύση. Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, ζητώντας την στρατιωτική αποκλιμάκωση. Στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και στόχευσε με αντλίες νερού τους διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στο κέντρο του Λονδίνου καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις