Σε φορτίο ελιών από την Ισπανία εντοπίστηκε το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Γεωργίας σημειώνοντας ότι για την αποτροπή της εξάπλωσης και εγκατάστασης του επιβλαβούς οργανισμού στην Κύπρο έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.
Όπως αναφέρεται, ο επιβλαβής αυτός οργανισμός είναι βακτήριο και εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας. Έκτοτε έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία και την Ισπανία. Το βακτήριο, εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον. Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια. Τονίζεται ότι το εν λόγω βακτήριο δεν επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και των ζώων εντούτοις εξάπλωση του σημαίνει ξήρανση και καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, αστικού πρασίνου και των δασών μας.
Το Τμήμα Γεωργίας, σημειώνεται, προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους σε εμπορεύματα φυτών, ξενιστών στο εν λόγω βακτήριο, που προέρχονται από κράτη μέλη στα οποία έχει εντοπισθεί το βακτήριο. Ως εκ τούτου, Φυτοϋγειονομικής Επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας, την Τετάρτη 21/04/2021 προχώρησαν στη λήψη δείγματος από δύο φυτά ελιάς που εισήχθηκαν από την Ισπανία την Τρίτη 20/04/2021 από ιδιώτη στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.
Με την επιβεβαίωση του εντοπισμού του εν λόγω επιβλαβή οργανισμού, από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, το Τμήμα Γεωργίας έθεσε σε άμεση εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και από τις 26/04/2021 μέχρι τις 28/4/2021 έλαβε τα ακόλουθα μέτρα: Εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων από το βακτήριο φυτών, καταγραφή όλων των φυτών που υπάρχουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα, οπτικό έλεγχο και λήψη δειγμάτων από συγκεκριμένα φυτά που εμπίπτουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα, έλεγχο για παρουσία των εντόμων φορέων που μεταφέρουν το βακτήριο από μολυσμένα σε υγιή φυτά, ενημέρωση των επηρεαζόμενων ενοίκων στη γύρω περιοχή με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου και ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής της Ισπανίας και των υπόλοιπων κρατών μελών για τον εντοπισμό του βακτηρίου σε ελιές οι οποίες αν και συνοδεύονταν με το απαραίτητο Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, εντούτοις ήταν μολυσμένες.
«Παρά το γεγονός ότι οι πιο πάνω ενέργειες έχουν διασφαλίσει την καταπολέμηση του βακτηρίου του και την παρεμπόδιση της περαιτέρω εξάπλωσής του, το Τμήμα Γεωργίας θα συνεχίσει την παρακολούθηση των φυτών ξενιστών στην εν λόγω περιοχή και θα λαμβάνει δείγματα τις κατάλληλες εποχές για επιβεβαίωση της απουσίας του βακτηρίου. Σε περίπτωση εντοπισμού, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπισή του και πρόληψη των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει η τυχόν εξάπλωσή του στο νησί μας», προστίθεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις