Πληρώνει γεωργούς το Υπουργείο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες- Πάνω από 2.000.000 το κονδύλι

Πληρώνει γεωργούς το Υπουργείο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες- Πάνω από 2.000.000 το κονδύλι

Καταβολή ενισχύσεων για ζημιές που προκάλεσαν σε γεωργικές καλλιέργειες οι αντίξοες καιρικές συνθήκες

 Την καταβολή οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 2.004.600 ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο σε γεωργούς, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τις καλλιεργητικές περιόδους 2019–2020 και 2020. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, η καταβολή ενισχύσεων κρίθηκε σκόπιμη, καθώς μεγάλος αριθμός γεωργών επηρεάστηκε από τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες φυλλοβόλων, εσπεριδοειδών και μπανάνας, κατά τις πιο πάνω καλλιεργητικές περιόδους. Οι σχετικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Γεωργίας.

Συνεχής και αδιάλειπτη η στήριξη σε πατατοπαραγωγούς και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και συμμερίζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της γεωργίας, τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών όσο και της πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων στον τομέα της εστίασης και τον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Από την αρχή υπήρξε ανταπόκριση και σημαντική στήριξη σε όλους τους κλάδους του αγροτικού τομέα, μέσα από διαδοχικά πακέτα στήριξης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί και έχουν εφαρμοστεί γύρω στα 30 μέτρα στήριξης των αγροτών, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ, επιπρόσθετα των ποσών που διατέθηκαν μέσα από Σχέδια των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Τα εν λόγω μέτρα ήταν αποτέλεσμα συζήτησης και συνδιαμόρφωσης με όλες τις αγροτικές οργανώσεις και αντικατοπτρίζουν την πραγματική προσπάθεια ανταπόκρισης της Πολιτείας στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου, βάσει των διαθέσιμων πόρων.

Ειδικά για στήριξη των πατατοπαραγωγών, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, είχαν διατεθεί 1,8 εκ. ευρώ. Πρόσφατα, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επιπρόσθετο ποσό της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ, για το οποίο θα έπρεπε να εξασφαλιστεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που έχει γίνει. Στις 25 Μαΐου, θα ανοίξει η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ώστε οι πατατοπαραγωγοί να λάβουν τη στήριξη που τους αναλογεί. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι με συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων Υπουργών Γεωργίας και Μεταφορών επισπεύσθηκε η εξαγωγή 1.900 τόνων πατατών που φορτώθηκαν χθες σε πλοίο και μεταφέρονται για εμπορία στο εξωτερικό, γεγονός που στέλνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανοίγματος των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με την πεποίθηση ότι σύντομα θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας, μέσα από την ανάκαμψη και το άνοιγμα της οικονομίας, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να στηρίζει τον ευρύτερο πρωτογενή τομέα αλλά και όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE