ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί από Ισραήλ και ρουκέτες από Χαμάς- Δεκάδες νεκροί

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί από Ισραήλ και ρουκέτες από Χαμάς- Δεκάδες νεκροί

Ένα βήμα πριν την γενικευμένη σύρραξη βρίσκονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί "παγωμένη" τις εχθροπραξίες των τελευταίων 24ωρων.

Για ένα ακόμα βράδυ η Χαμάς έριξε "βροχή" από ρουκέτες σε πόλεις του Ισραήλ, με τους κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι να κρυφτούν σε καταφύγια. Το Ισραήλ απάντησε με σφυροκόπημα από πυροβολικό και αεροπορία με στόχους κτίρια και εγκαταστάσεις των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις περίπου 60 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Ζωή σαν εφιάλτης στη Μέση Ανατολή. Από τη μια εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα σε Ισραηλινές πόλεις και από την άλλη απανωτά χτυπήματα από την Ισραηλινή αεροπορία.

Οι σειρήνες της αεράμυνας προειδοποιούν τους κατοίκους του Τελ Αβίβ. Ο ουρανός φωτίζεται από ρουκέτες και η νύχτα γίνεται ημέρα από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, ενώ ακούγονται και αρκετές εκρήξεις.

Το Ισραήλ μετρά τουλάχιστον έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης ως αντίποινα.

Από τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού η Γάζα μετρά τουλάχιστον 53 νεκρούς. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και 14 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 300 έχουν τραυματιστεί.

«Είδα μάρτυρες και καμμένα σώματα. Βρήκα το γιο μου και τον σύζυγό μου στο έδαφος καλυμμένους με αίμα», δήλωσε μια γυναίκα από την Παλαιστίνη.

Στην ισραηλινή πόλη Ρισόν Λε Ζιόν μία 50χρονη βρίσκει τραγικό θάνατο από τα χτυπήματα της Χαμάς. 

Πύραυλος χτυπά κτίριο και ένα άδειο λεωφορείο στο προάστιο Χολόν. Τραυματίζονται τρεις ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι πέντε ετών. 

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή επιδρομή κατά παλαιστινιακών στόχων συνεχίζεται στη Γάζα. Αγωγός μεταφοράς καυσίμων χτυπήθηκε από ρουκέτα κοντά στην πόλη Ασκελόν 

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά, με τους δύο ηγέτες να μην κάνουν βήμα πίσω.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να σταματήσουμε την αναρχία και να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις πόλεις του Ισραήλ, με σιδερένια γροθιά εάν χρειαστεί, με όλες μας τις δυνάμεις εάν χρειαστεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου. 

«Η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας», απαντά ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ισραηλινή πόλη Λοντ αφού σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες μεταξύ μελών της αραβικής μειονότητας και της αστυνομίας.

Μία συναγωγή και πολλά αυτοκίνητα παραδίδονται στις φλόγες... Παλαιστίνιοι κατεβάζουν τη σημαία του Ισραήλ και ανεβάζουν την Παλαιστινιακή, ενώ μία 16χρονη σκοτώνεται ακαριαία και ο 52χρονος πατέρας της καταλήγει στο νοσοκομείο όταν ρουκέτα χτυπά το σπίτι τους.

Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι προχώρησε σε νέα εκτόξευση 130 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, σε απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους ενάντια σε τρεις πόλεις του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διεθνής κοινότητα

Στο μεταξύ, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα φοβάται έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας καλώντας και τις δύο πλευρές να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

«Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση. Η λύση των δύο κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική ειρήνη και σταθερότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα "αιματηρή σύρραξη" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Ο κύκλος της βίας που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας έχει γνωρίσει τρεις πολύνεκρες συρράξεις. Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί μια τέταρτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Γερουσία.

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων που κλιμακώθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και που είχαν στόχο την Ιερουσαλήμ και αρκετές κατοικημένες περιοχές του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ», επέμεινε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Προσθέτει δε ότι οι εκτοξεύσεις αυτές κινδυνεύουν τώρα να προκαλέσουν ένα νέο γύρο συγκρούσεων. «Οι εκτοξεύσεις αυτές, που έγιναν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Χαμάς, δεν είναι αποδεκτές», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν υπενθύμισε επίσης την "απόλυτη καταδίκη" από τη Γαλλία της ισραηλινής "εποικιστικής δραστηριότητας" στα παλαιστινιακά εδάφη. "Πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση", δήλωσε ο Λε Ντριάν απευθυνόμενος στις ισραηλινές αρχές.

Μέρος της γαλλικής αριστεράς επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταγγέλλει αρκετά τις "παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου" της ισραηλινής πλευράς.

«Αυτή η διεθνής παραίτηση, η παραίτησή μας, ενθαρρύνει τη φονική και εποικιστική κλιμάκωση του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου», δήλωσε ο κομμουνιστής γερουσιαστής Πιέρ Λοράν.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top