Για την Παρασκευή 15 Μαΐου ορίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, έπειτα από την 3η, σήμερα, διακοπή της από την ημέρα που άρχισε, στις 20 Απριλίου.
Όπως και τις προηγούμενες δύο φορές, ετέθη από παράγοντες της δίκης αλλά και από τις τοπικές αρχές και φορείς, αίτημα για μεταφορά της δίκης σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου είναι το κεντρικό Δικαστικό Μέγαρο.
Για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της φύσης της υπόθεσης που εκτός των άλλων προκαλεί κάθε φορά ως τώρα συλλαλητήρια αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων εναντίον της Χρυσής Αυγής, αποφασίστηκε η δίκη να γίνεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο δήμαρχος της περιοχής, και οι σύλλογοι διδασκάλων και γονέων και κηδεμόνων των γύρω σχολείων, διαμαρτύρονται ότι εν καιρώ εξετάσεων προκαλεί επιπρόσθετο άγχος στα παιδιά να αναγκάζονται να περνούν από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να μεταβαίνουν στα σχολεία τους, και να δυσχεραίνονται ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις τους λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των όποιων επεισοδίων προκαλούνται.
Η δικαστής διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να συνεννοηθούν οι δικαστές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής, η κάθε πλευρά δηλώνει ότι αρμόδια για να αποφασίσει πού θα γίνει η δίκη είναι η άλλη πλευρά.
Με χθεσινή δήλωση πάντως του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, έγινε γνωστό ότι προετοιμάζεται ήδη χώρος στο Εφετείο Αθηνών για να φιλοξενήσει τη δίκη και η οποία θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο.
Δεκτό επίσης έγινε το αίτημα δικηγόρων που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα να υπερασπιστούν κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν είχαν βρει συνηγόρους από μόνοι τους, να τους δοθεί εύλογος χρόνος, καθώς παρέλαβαν τη δικογραφία που αριθμεί τριάντα χιλιάδες σελίδες, μόλις την περασμένη εβδομάδα και δεν έχουν προλάβει, είπαν, να μελετήσουν για να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.
Στην υπόθεση αυτή, 69 είναι οι κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους είναι και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από τις εκλογές του 2012, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα προφυλακισμένοι, ενώ άλλοι, όπως ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος, τελούν υπό αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό.
Όλοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, από ανθρωποκτονία, όπως ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, μέχρι και συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που, κατά το κατηγορητήριο, «έχει δομή, ιεραρχία και ναζιστικού τύπου πρακτική, που διέπραττε προς επίτευξη των πολιτικών της στοχεύσεων σωρεία εγκληματικών πράξεων».
Εάν αποδειχθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας, την οποία αντιμετωπίζουν και άλλοι κατηγορούμενοι για υποθέσεις δολοφονίας ξένων μεταναστών, προβλέπεται ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης. Εάν αποδειχθεί μάλιστα ότι ηθικοί αυτουργοί αυτών των πράξεων ήταν κάποιοι τομεάρχες ή πιο κεντρικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, τότε βάσει του Ποινικού Κώδικα, μπορεί η ίδια ποινή, των ισοβίων, να ισχύσει και για αυτούς.
Για τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η προβλεπόμενη ποινή, βάσει του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικά, είναι έως 20 χρόνια φυλάκισης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις