Γεννημένος στη Λευκωσία στις 29 Νοεμβρίου 1965. Γνωστός οδοντίατρος με σημαντική παρουσία στα κοινά και ιδιαίτερη ευαισθησία για τον Πολιτισμό.
Ο Δρ. Μάριος Ταραμίδη αποδέχθηκε την πρόταση του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και κατέρχετε στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος Βουλευτής στην επαρχία της Λευκωσίας.
Η συνέντευξη του Δρ. Μάριο Ταραμίδη, υποψήφιου βουλευτή Λευκωσίας, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στο Themaonline.
Αποδεχτήκατε την πρόταση να διεκδικήσετε μια θέση στην πολιτική ομολογουμένως σε μια δύσκολη περίοδο σε αρκετούς τομείς. Ιδιαίτερα όμως η διαφθορά στο πολιτικό σκηνικό είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες. Τι τους απαντάτε εσείς που έχασαν την πίστη τους στην πολιτική;
Αν δεν την έχαναν, θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ένας λαός που αντιδρά, δείχνει να έχει αντισώματα για να αποδιώξει το κακό. Κι εγώ για πιο λόγο νομίζετε αποφάσισα να πολιτευτώ; Όσο κι αν αναρωτιέμαι γιατί, δεν βρίσκω ουσιαστικές απαντήσεις στα πολιτικά ερωτήματα μου.
Γιατί παραβιάζουμε τόσες ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς για το Περιβάλλον; Γιατί να μην λειτουργούμε μόνο με μέγιστη παραγωγή εναλλακτικής φυσικής ενέργειας, όπως με τον ήλιο ή τον αέρα; Γιατί να καταστρέφουμε τη φύση, στο όνομα της οικονομίας; Γιατί να μην έχουμε σταθερότητα στην οικονομία μας, παρά τις τόσες θυσίες; Γιατί να μην έχουμε διαφάνεια στην διακυβέρνηση μας; Γιατί, αντί να οδηγήσουμε την κοινωνία μας σε πολιτική ωρίμανση, την χειραγωγούμε; Γιατί αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό ως πολυτέλεια, κι όχι ως άμεση πνευματική ανάγκη; Γιατί είναι η πολεοδομία μας τόσο τυχαία;
Καθοδηγούμαι από την σκέψη ότι είμαστε μια σταλιά τόπος και ότι μπορούμε και καλύτερα. Πιστεύω ότι κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Αφήσαμε την πολιτική και τα της Πολιτείας μας στους καριερίστες πολιτικούς. Σε όλους αυτούς που αν λυθεί αύριο το Κυπριακό και καταφέρουμε να γίνουμε χώρα πρότυπο σε πολλούς τομείς, δεν θα έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν. Σε ανθρώπους που έχουν το προσωπικό συμφέρον πιο ψηλά από το εθνικό συμφέρον. Δεν αναφέρομαι σε όλους τους πολιτικούς αλλά δυστυχώς έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες άσχημων στιγμών.
Χρειάζεται μια αποφασιστική στροφή προς το χτίσιμο μιας πιο ουσιαστικής πατρίδας. Προσωπικά, αγωνίζομαι για μια Κύπρο πρότυπο, όπως είναι η Δανία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία και θα ήθελα πολύ να δω την νέα Βουλή να είναι γεμάτη με πολιτικούς που βλέπουν την ίδια προοπτική για το νησί μας.
Είστε γιατρός, οδοντίατρος στο επάγγελμα και θα έλεγε κανείς ότι γνωρίζετε τα προβλήματα στον τομέα της υγείας από πρώτο χέρι. Θεωρείτε ότι οι πολίτες σήμερα έχουν το σύστημα Υγείας που τους αξίζει και τι θα έπρεπε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Πιστεύω ότι ένα ισχυρό Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι απαραίτητο για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των Κυπρίων. Όμως, θα πρέπει να είναι τέτοια η ποιότητα των υπηρεσιών του ΓΕΣΥ προς τους πολίτες, που να μην καταλήξει ποτέ να είναι μόνο η επιλογή των φτωχώτερων. Θα πρέπει να είναι η καλύτερη λύση για όλους και λύση δυνατή, για το καλό όλων. Χωρίς λίστες αναμονής, και με άμεσα διαθέσιμα ραντεβού για την φροντίδα του ασθενή. Για το λόγο αυτό, το ΓΕΣΥ θα πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς για να διασφαλίζεται η ποιότητα του και ο ρόλος του στην κοινωνία. Πρέπει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν για να αντέξουν και πρέπει τα ωράρια τους να αλλάξουν. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να εκπαιδευτεί ο πολίτης να χρησιμοποιεί το ΓΕΣΥ χωρίς καταχρήσεις για να το θωρακίσει από την υποβάθμιση ή κατάρρευση.
Γνωρίζουμε ότι έχετε έντονο ενδιαφέρον προς τον πολιτισμό και τις τέχνες. Τι θα μπορούσε να γίνει σήμερα για να αναδειχθούν περισσότερο αυτοί οι τομείς και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά; Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι δεν έχουν τη στήριξη που θα έπρεπε.
Αυτό που φάνηκε από την πανδημία είναι ότι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και δη οι καλλιτέχνες αφέθηκαν χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία. Αυτό εκτός από διάκριση, είναι απάνθρωπο. Ποιο είναι το μήνυμα δηλαδή; Ότι πρέπει να είσαι πλούσιος για να είσαι καλλιτέχνης; Πότε έγινε η Τέχνη που μαλακώνει την ψυχή πολυτέλεια; Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, θα πηγαίνουμε πίσω;
Θα πρέπει να δημιουργηθεί, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία ένα σύστημα οικονομικής προστασίας, ένα ταμείο αν θέλετε, που να στηρίζει το επάγγελμα του καλλιτέχνη, ειδικά σε περιπτώσεις σαν την πανδημία που περάσαμε, για να μην χάσουμε το πολύτιμο αγαθό της Τέχνης. Φυσικά πρέπει πρώτα να οριστεί ποιοι ανήκουν στην κατηγορία του καλλιτέχνη από το ίδιο το κράτος ώστε να μπορούν να χρίζουν των κρατικών βοηθημάτων. Το κράτος θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής η γλυπτικής χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους του πολιτισμού, για το βοήθημα που θα περνούν από το κράτος. Εξάλλου ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον πολιτισμό δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ ζητιάνος.
Υπήρξατε μέλος του ΔΗΣΥ για πολλά χρόνια κι αποχωρήσατε. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να είστε στο ψηφοδέλτιο του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών;
Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού έχασε την εμπιστοσύνη μου. Δεν πιστεύω τίποτα από τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα τους. Έχουν αναγάγει την διαφθορά σε τέχνη και πολύ φοβάμαι ότι υποτιμούν τον ψηφοφόρο ότι μπορούν πάλι να τον χαλιναγωγήσουν για να συνεχίσουν να κυβερνούν. Δεν είναι ότι δεν έκαναν τίποτε άξιο και καλό ή ότι είναι όλοι τους διεφθαρμένοι. Αλλά η βρωμιά στον κόρφο του κόμματος μυρίζει άσχημα και μας αηδίασε όλους. Το να ακούς στην προεκλογική τους καμπάνια να χρησιμοποιούν τον όρο "ανεύθυνος λαϊκισμός " για τις αλήθειες που τους σέρνει ο κόσμος και όλα τα άλλα κόμματα, στις οποίες δεν έχουν απαντήσεις, αυτό και μόνο μου δείχνει πόσο βρώμικο έγινε αυτό το κόμμα. Κάποιες φορές διερωτώμαι αν ζούσε ο Γλαύκος Κληρίδης, αν δεν τρεπόταν κι αυτός σε φυγή.
Θα μου ήταν πολύ εύκολο να καθίσω "στην απ' έξω" της πολιτικής μας ζωής, και να σχολιάζω με πίκρα και αγανάκτηση τα όσα συμβαίνουν. Επιλέγω, όμως, να φορέσω την φανέλα των Οικολόγων γιατί βρίσκω να είναι η πιο καθαρή και σοβαρή επιλογή που έχουμε στη διάθεση μας σε αυτές τις εκλογές και να θέσω εαυτόν στην διάθεση του εκλογικού σώματος για να αφοσιωθώ στη βελτίωση αυτού του τόπου και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των Κυπρίων.
Πιστεύετε ότι η Κύπρος όσον αφορά την οικολογική συνείδηση βρίσκεται σε καλό επίπεδο και τι θα έπρεπε να γίνει σήμερα;
Κινούμαστε με την πολυτέλεια του ανθρώπου που πιστεύει ότι έχει όλο τον χρόνο στη διάθεση του. Και δεν τον έχουμε. Η μετριότητα που μας χαρακτηρίζει έχει κόστος σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, το πρόστιμο που πλήρωσε η Κύπρος για τις χρονιές 2016-2019 στην ΕΕ για τους αυξημένους ρύπους στην ατμόσφαιρα μας ήταν €256εκ. Ένας από τους κύριους υπαίτιους ήταν η ΑΗΚ που ενώ έχει τη δυνατότητα, αντί φυσικό αέριο καίει το πιο ρυπογόνο πετρέλαιο για την δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος. Το γιατί, παραμένει αναπάντητο. Κι ενώ ρυπαίνει τον αέρα προσθέτει το πρόστιμο αυτό στους λογαριασμούς του ρεύματος που πληρώνει ο κάθε Κύπριος πολίτης. Η ΕΕ μας ανάγκασε μέχρι την 01.01.2020 το 10% των οχημάτων μας να κινούνται με ΑΠΕ. Ούτε κι αυτό το καταφέραμε. Μόλις που φτάσαμε το 4% και έχουμε και πάλι κληθεί να πληρώσουμε πρόστιμο της τάξης των €40 εκατ. το οποίο και πάλι θα πληρώσει ο λαός στις τιμές των καυσίμων. Ο διαχωρισμός των αποβλήτων δεν γίνεται σωστά. Και σ ‘αυτό τον τομέα περιμένουμε άλλο πρόστιμο από την ΕΕ. Όλα αυτά δείχνουν ότι οικολογικά ο Κύπριος δυστυχώς βρίσκεται σε προ νηπιακή κατάσταση. Είμαστε ο χειρότερος μαθητής της τάξης στην ΕΕ. και αυτό πρέπει να αλλάξει τάχιστα.
Σαν υποψήφιος της επαρχίας Λευκωσίας ποια νομίζετε είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της και θα έπρεπε να επιλυθούν;
Η πολιτισμική ταυτότητα της Λευκωσίας αλλοιώνεται, με την ιστορική μεσαιωνική και νεοκλασική αρχιτεκτονική της να χάνεται κάτω από τις μπουλντόζες ρασοφόρων και εργολάβων.
Η πόλη μας υποφέρει από έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ο λόγος είναι αφενός ότι είναι μία πόλη που το κέντρο της είναι, επίσης, το μετά-την-τουρκική-εισβολή βόρειο σύνορό της και αφετέρου γίνονται τόσα αναπτυξιακά έργα τα τελευταία χρόνια που η πόλη μοιάζει συχνά με εργοτάξιο.
Για το κυκλοφοριακό, πιστεύω, χρειάζεται αρχικά αναβάθμιση των λεωφορείων, τόσο των δρομολογίων, όσο και των ωραρίων, όπως και αναβάθμιση στις στάσεις λεωφορείων για να είναι πιο φωτεινές και φιλόξενες και να έτσι ελαφρύνει κάπως ο φόρτος του κυκλοφοριακού. Να εφαρμοστούν παντού λωρίδες προτεραιότητας λεωφορείων και να γίνει άμεσα το τραμ. Το κοινό χρειάζεται ενθάρρυνση για να προτιμήσει ξανά τα λεωφορεία, αλλά όταν τα οφέλη αρχίσουν να είναι μεγαλύτερα του κόστους και της ταλαιπωρίας του να κυκλοφορούμε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, πιστεύω ότι θα γίνει αλλαγή νοοτροπίας.
Είναι, επίσης, σημαντικό να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα στο κέντρο, ώστε ο Λευκωσιάτης να αρχίσει να νιώθει ξανά όμορφα για την πόλη του. Με την δημιουργία των mall, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα οδικά έργα, παρατηρήθηκε μια αποκέντρωση της αγοράς.
Θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος να δοθούν άδειες σε mall για να χτιστούν τόσο κοντά στο κέντρο μιας πόλης. Η Λευκωσία δεν είναι μεγαλούπολη και είχε ως αποτέλεσμα να την αποκεντρώσουν.
Ακόμα κάτι. Πιστεύω ότι θα ήταν ωραίο να γίνονται πιο πολλές πολιτιστικές δράσεις στους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα και την τάφρο. Να πάει η Τέχνη και ο πολιτισμός στον κόσμο αν δεν πάει ο κόσμος στις Τέχνες. Να βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους να πουλήσουν τα πράγματα που φτιάχνουν στο σπίτι τους με τα χεράκια τους και να έρθουν άλλοι άνθρωποι για να τα αγοράσουν και να τα χαρούν. Ό,τι ήταν παλιά το γυναικοπάζαρο και οι αγορές, αναβαθμισμένα στις τάσεις της εποχής. Να δημιουργηθούν φεστιβάλ γλυπτικής, φεστιβάλ σπιτικού φαγητού και ότι άλλο αρέσει, που να φέρνουν κόσμο στην Λευκωσία, αρχικά από άλλες πόλεις και στο μέλλον ίσως τουρίστες.
Η πράσινη γραμμή έχει τον δικό της ρόλο να παίξει. Με την αναβάθμιση τους, όλες οι περιοχές στην πράσινη γραμμή μπορούν να φιλοξενούν έργα Τέχνης ή γκράφιτι που θα λένε τη δική τους ιστορία, ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης προς τα εκεί.
Τέλος, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Μια καλή αρχή έγινε με την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχολείο της Φανερωμένης. Αυτό θα βοηθήσει να αναβιώσει η παλιά πόλη και ίσως σιγά σιγά να γεμίσει με νέους ανθρώπους. Ίσως, αν αυτή η κίνηση φανεί επιτυχής, να μεταφερθούν κι άλλες σχολές στο κέντρο και εξελίξει τα πράγματα για όλους.
Τι θα κάνει ο Μάριος Ταραμίδης αν μπει στη Βουλή και οι πολίτες πρέπει να τον τιμήσουν με την ψήφο τους;
Έχω την πεποίθηση ότι το αίσθημα της αδικίας θα εξαλειφθεί με ισονομία και την εύκολη πρόσβαση στην δικαιοσύνη για όλους, όπως επίσης την μηδενική ανοχή στην παραβίαση των νόμων. Η εφαρμογή των παραπάνω θα καθορίσει τον αυτοσεβασμό μας ως Πολίτες και ως Κράτος και είναι ένας από τους πυλώνες που πρεσβεύω. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για χρηστή διακυβέρνηση είναι η διαφάνεια σε όλα της τα επίπεδα.
Όσον αφορά την τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, υποστηρίζω την ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, δίχως εγγυήτριες δυνάμεις και δίχως στρατό κατοχής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών όπου θα δίνεται σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους η πολιτική ισότητα όπως διευκρινίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πιστεύω, επίσης, ότι θα υπάρχει μεγάλο όφελος να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσης για όλους τους Κυπρίους και η κατοχύρωση όλων των εργαζομένων, περιλαμβανομένου και όσων εργάζονται σε τομείς του πολιτισμού και άλλων ευάλωτων τομέων.
Ως Οικολόγος και άνθρωπος που νοιάζεται να δει να συνεχίζει η Γη να φιλοξενεί τον Άνθρωπο, θέτω την οικολογική εξυγίανση και αειφόρο ανάπτυξη με βάση της οδηγίες της ΕΕ στην βάση της πολιτικής μου ατζέντας, περιλαμβανομένου της διαχείρισης της ρύπανσης και των αποβλήτων. Επίσης, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της σοβαρής συμβολής της Κύπρου σε προγράμματα ενέργειας όπως ο EuroAsia Interconnector.
Η Παιδεία χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση, όπου έμφαση θα δίνεται στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, με βαρύτητα στην Αγωγή του Πολίτη και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
Οι πολιτιστικές δράσεις και οι πολιτιστικές υποδομές χρειάζονται ενίσχυση, με την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού.
Για όλα όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και θα αφήσουμε στα παιδιά μας, στηρίζω την προστασία της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και της φυσικής ομορφιάς της Κύπρου.
Ως γιατρός η προσοχή μου είναι στην εξυγίανση του Γενικού Συστήματος Υγείας και της διαφύλαξης του με την αυτονόμηση των Δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας τους. Θα ήταν πολιτικό και προσωπικό έγκλημα να μην αναφερθώ στους συγκάτοικους μας επί της Γης, τα ζώα των οποίων την ευημερία συχνά αγνοούμε και υπονομεύουμε για την δική μας άνεση.
Τι θα λέγατε στους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στις εκλογές και δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν;
Το εκλογικό σύστημα είναι τέτοιο που η αποχή μερικών ή πολλών ψηφοφόρων, δεν θα ωφελήσει κανέναν και τίποτα, κυρίως την Κύπρο μας, τις οικογένειες τους και τους ίδιους. Ούτε η παρουσία πολλών φανατικών ψηφοφόρων θα βοηθήσει. Δυστυχώς, όμως, ο φανατικός ψηφοφόρος θα παρουσιαστεί στην κάλπη και θα ψηφίσει τυφλά και πιστά το κόμμα του, έστω κι αν καταριέται τη διαφθορά που μας κατέκλυσε. Το ίδιο και ο ψηφοφόρος που θα ψηφίσει τον φίλο και τον γνωστό του, με μοναδικό κριτήριο την συμπάθεια που τρέφει στο πρόσωπό του αντί την ικανότητα του να νομοθετήσει.
Κάποιος που απέχει από την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, όχι απλά δεν καταθέτει τη βούληση του αλλά με την αποχή του δίνει ένταση στην φωνή αυτών που από την αρχή ήταν ο λόγος για την αντίσταση του. Συνηθίζω πάντα να λέω ότι αυτό που διαχωρίζει μίαν Δημοκρατία από μια Δικτατορία είναι αυτή η ψήφος. Η ελευθερία της ψήφου. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.
Όσοι κι αν παρουσιαστούν στις κάλπες για να ψηφίσουν, στο τέλος της μέρας, θα απαρτίσουν το 100% του εκλογικού σώματος που θα αποφασίσει για όλους μας και η βούληση τους θα καθορίσει το αποτέλεσμα του ποιοι μας αντιπροσωπεύουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις