Το Νεπάλ παλεύει να συγκρατήσει την έκρηξη στα κρούσματα κορονοϊού, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η κατάσταση στη χώρα των Ιμαλαΐων μπορεί να είναι τόσο κακή, αν όχι χειρότερη, από ό,τι στη γειτονική Ινδία, με την οποία μοιράζεται ένα μακρύ και πορώδες σύνορο.
Μετά από προειδοποιήσεις των εργαζόμενων στην υγεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο της επιδημίας, το Νεπάλ ζήτησε εν τέλει επείγουσα διεθνή βοήθεια.
Καθώς η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων (9.070) ο πρωθυπουργός, Κ.Π. Σάρμα Ολι, ο οποίος έχει επικριθεί για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, ζήτησε από τον στρατό να βοηθήσει στη διαχείριση των εγκαταστάσεων έκτακτης ανάγκης για να αφαιρέσει την πίεση από το σύστημα υγείας.
Με τα εμβόλια να είναι μην είναι επαρκή και τα νοσοκομεία να κατακλύζονται, σοβαρές εξάρσεις της νόσου έχουν πλήξει τόσο την πρωτεύουσα, το Κατμαντού, όσο και τα νοτιοδυτικά και δυτικά τμήματα της χώρας. Το εθνικό ποσοστό θετικότητας - το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά - αγγίζει το τρομακτικό 47%. Οι τιμές αυτές είναι ακόμη υψηλότερες σε ορισμένες περιοχές.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ολι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα εμβόλια, καθώς αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι όσοι είχαν ήδη λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca χρειάζονταν επειγόντως τη δεύτερη δόση.
Η εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης, με τους ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για ώρες στην πρωτεύουσα, καταγγέλλεται ότι συνέβαλε στη διάδοση της ασθένειας.
Εν μέσω νέων lockdown και ακύρωσης των περισσότερων διεθνών πτήσεων, οι ταξιδιώτες ενημερώθηκαν για σημεία ελέγχου στο Κατμαντού, καθ ’οδόν προς το αεροδρόμιο.
Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το Κατμαντού ήταν η πόλη Νεπάλγκουντζ, στην περιφέρεια Μπάνκε, κοντά στα σύνορα με την ινδική πολιτεία Ουτάρ Πραντές, η οποία δέχθηκε ξαφνική εισροή χιλιάδων επαναπατριζόμενων εργαζομένων από την Ινδία, πριν από το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να συγκρατήσουμε αυτήν την ανθρώπινη καταστροφή», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μάθιου, διευθυντής της Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Νεπάλ, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία είναι μια τρομακτική προεπισκόπηση του μέλλοντος του Νεπάλ, εάν δεν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτήν την τελευταία αύξηση της Covid που κοστίζει περισσότερες ζωές κάθε λεπτό».
Στο Κατμαντού, πολλοί άνθρωποι μένουν κλεισμένοι στο σπίτι λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του ιού. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλες ουρές σε νοσοκομεία και φαρμακεία. Λόγω του lockdown σε μεγάλες πόλεις, επηρεάζεται επίσης η πρόσβαση σε μεταφορές και φάρμακα. Τα κέντρα αποτεφρώσεων σε όλη τη χώρα γεμίζουν γρήγορα και τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων δεν μπορούν να κάνουν όπως θα ήθελαν τις αποχαιρετιστήριες τελετές προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το Νεπάλ είναι, εξάλλου, ένα δύσκολο μέρος για τον εφοδιασμό, ειδικά με εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό. Η χώρα είναι χερσαία και οι προμήθειες έρχονται συχνά από την Ινδία, αλλά τώρα η Ινδία χρειάζεται όλο τον δικό της ιατρικό εξοπλισμό.
Αυτό σημαίνει ότι όλα πρέπει να φτάνουν εκεί μέσω αεροδρομίων και όλες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί εκτός από δύο πτήσεις την εβδομάδα προς το Δελχί της Ινδίας.
Μόλις οι προμήθειες φτάσουν στο Κατμαντού, πρέπει να διοχετευτούν- σε μια χώρα γεμάτη βουνά. Πολλά μέρη είναι προσβάσιμα μόνο μέσω χωματόδρομων ή με τα πόδια. Η διασφάλιση πρόσβασης των απομακρυσμένων χωριών σε τεστ και προμήθειες αποτελεί μια τεράστια πρόκληση
Με λιγότερους κατά κεφαλήν γιατρούς από την Ινδία και ένα πολύ πιο αδύναμο σύστημα υγείας, τα κρούσματα στο Νεπάλ τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν από περίπου 100 την ημέρα σε πάνω από 8.000.
Η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει μόνο 1.600 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και λιγότερους από 600 αναπνευστήρες για τον πληθυσμό της. Υπάρχουν 0,7 γιατροί ανά 100.000 άτομα, χαμηλότερο ποσοστό από την Ινδία.
Oπως και στην περίπτωση της Ινδίας, η κυβέρνηση του Νεπάλ επέτρεψε τη διεξαγωγή ενός μεγάλου θρησκευτικού φεστιβάλ, το οποίο βοήθησε την εξάπλωση της νόσου.
Αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για καθυστερημένες και αδιαφανείς προσπάθειες της κυβέρνησης να προμηθευτεί εμβόλια από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας.
Τα περισσότερα νοσοκομεία που διοικούνται από την κυβέρνηση είναι ασφυκτικά γεμάτα και πολλά φτωχά άτομα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ιδιωτική περίθαλψη.
Το υπουργείο Υγείας του Νεπάλ παραδέχτηκετην περασμένη εβδομάδα ότι έχασε τον έλεγχο της κατάστασης. «Καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί πέρα από τον έλεγχο του συστήματος υγείας, έχει γίνει δύσκολο να παρέχουμε νοσοκομειακά κρεβάτια για φροντίδα», ομολόγησε σε ανακοίνωσή του.
huffingtonpost.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις