Σύσκεψη στο «προεδρικό» πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, του «ανώτατου συντονιστικού συμβουλίου» για αξιολόγηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στην Γενεύη.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι έγιναν δύο συνεδρίες στις οποίες συμμετείχαν ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ, ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «υπουργός εσωτερικών», Κουτλού Εβρέν, ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω», Οκάν Ντονανγκίλ, ο «υφυπεξ», Ισμέτ Κορούκογλου, ο «υφυπουργός εσωτερικών», Εμρέ Χατζί,ο τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, ο συντονιστής των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσιερί, ο διοικητής των «δυνάμεων ασφαλείας», Ζορλού Τοπάλογλου, ο διοικητής των «ειρηνευτικών δυνάμεων», Σεζάλ Οζτούρκ και ο «αστυνομικός διευθυντής», Αχμέτ Σοϊλάν.
Δεν αναφέρεται οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Χαμπέρ Κίπρις, είπε ότι εξαιτίας του Προέδρου Αναστασιάδη η Τουρκία άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, για να καλύψει το δικό του φταίξιμο στο Κραν Μοντανά, έφερε την πολιτική σε αυτό το σημείο εξαπατώντας την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, μίλησε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών για να παραπλανήσει την τουρκική πλευρά και τα κατάφερε, πρόσθεσε. «Η Τουρκία πίστεψε αυτό το ψέμα και άλλαξε την πολιτική της».
Δεν αντιλαμβάνεται, συνέχισε, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε στην ατζέντα της άτυπης διάσκεψης 5+ΗΕ στη Γενεύης τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σημειώνοντας ότι ούτε τα ΜΟΕ αυτά ήταν κάτι καινούριο ούτε το μέρος για να συζητηθούν ήταν η Γενεύη. Αναφέροντας ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν καινούρια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αυτή η πρόταση κατατέθηκε ξανά κατά την περίοδο του πρώην Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου και ότι θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά όχι στη Γενεύη.
Αναφέροντας ότι στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να βγάζει εκτός ελέγχου τους Τούρκους, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η Τουρκία με τις επικρίσεις και τις επεμβάσεις της στους Τουρκοκύπριους ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους να καταθέτουν τέτοιες προτάσεις.
Εάν υπάρξει λύση στη βάση δύο κρατών, είπε, τότε η θαλάσσια περιοχή που θα διεκδικεί το ψευδοκράτος θα είναι στο βορρά. «Οι υδρογονάνθρακες είναι στο νότο. Το έργο ‘Γαλάζια Πατρίδα’ είναι εντελώς αντίθετο. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έγινε αποδεκτός, αλλά σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με συναντήσεις των μερών. Η Τουρκία δεν κάνει συνάντηση, γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την ύπαρξη λύσης. Δεν θα υπάρχει λόγος εκ μέρους της τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Σημειώνοντας ότι ο «υπεξ» Ερτουγρούλογλου έκανε την πιο σωστή διατύπωση σχετικά με το θέμα της Βρετανίας, λέγοντας ότι η Βρετανία μπορεί να «βερνικώσει» τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, ο Ταλάτ ανέφερε ότι «έχει λεχθεί: ‘όπως η Σκωτία είναι μέλος της FIFA, ας γίνει και το τουρκοκυπριακό κράτος, ας του δοθεί ένα ίχνος κυριαρχίας’. Η πρόταση για ξεχωριστή γραμμή FIR υπό τον έλεγχο της τουρκικής πλευράς, εκλήφθηκε ότι ‘η Βρετανία θα αναγνωρίσει την τδβκ’. Ο υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έκανε την καλύτερη διαπίστωση σχετικά με τη Βρετανία, είπε ότι ‘η Βρετανία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα της επιτρέψουν’. Η Βρετανία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει την τδβκ».
Για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη ήταν ήττα και όχι νίκη, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι όσα κέρδισαν οι Τουρκοκύπριοι χάρη της ΕΕ, θα μπορούσαν να τα χάσουν, όχι άμεσα αλλά με την πάροδο του χρόνου.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, που κάλεσε τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες να αγωνισθούν μαζί για την επανένωση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι υπάρχει ένας πρόεδρος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, που αγωνίζεται για ξεχωριστό κράτος, ενώ στην τσέπη του έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μπορεί να έχει δικαίωμα, αλλά αποδέχτηκε την υπηκοότητα με το να το πάρει. Όταν ο Αναστασιάδης σε αποκαλεί ‘συμπολίτη του’, να μην προσβάλλεσαι».
Για την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη «συμπολίτες μου», ο κ. Ταλάτ είπε ότι «εάν απευθυνόταν σε εμένα, δεν θα ενοχλούμουν. Σύμφωνα με τους νόμους, είμαστε συμπολίτες. Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο, είχα ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά δεν πήρα. Παρ’ όλο που δεν πήρα, είμαι ακόμη υπήκοος. Αυτό δεν είναι προσβολή. Αλλά η δήλωση του Αναστασιάδη για ‘υπεροπτική στάση’ της Τουρκίας είναι μια άσχημη έκφραση».
ΚΥΠΕ-ΓΤΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις