ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πως ξημερώνει η Δευτέρα 10 Μαίου μετά το ξεκλείδωμα - Που θα πηγαίνουμε και πώς

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πως ξημερώνει η Δευτέρα 10 Μαίου μετά το ξεκλείδωμα - Που θα πηγαίνουμε και πώς

Εκπλήξεις επεφύλασσαν οι ανακοινώσεις της νέας δέσμης μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργικού Συμβουλίου αφού παρά το γεγονός πως τα περισσότερα εξ'αυτών ήτσν ήδη γνωστά, δεν έλειψαν και οι πινελιές της τελευταίας στιγμής. 

Μία εξ'αυτών ήταν φυσικά και η κατάργηση των μηνυμάτων για κατ'εξαίρεση μετακινήσεις στο 8998, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο υπουργός Υγείας -σε ερώτηση που δέχθηκε μόλις λίγες ημέρες προηγουμένως- το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. 

Πέραν της απαλοιφής του μέτρου των SMS, ανακοινώθηκε και η αναμενόμενη παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που μεταφέρθηκε από τις 21κ00 στις 23κ00 (και όχι στις 00κ00 όπως είχε ζητήσει έντονα ο ΠΑΣΙΚΑ μέσω επιστολής του στο Υπουργείο Υγείας) και θα ολοκληρώνεται όπως και προηγουμένως, στις 05κ00 το πρωί.

Η νέα καινοτομία ακούει στο όνομα Coronapass, στο πιστοποιητικό δηλαδή που θα υποχρεούνται οι πολίτες να έχουν στην κατοχή τους για να παρευρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπου παρατηρείται ο κίνδυνος συνωστισμού ή συνάθροισεις. Τέτοιοι χώροι είναι όλα τα υποστατικά που σχετίζονται με την εστίαση (δηλαδή ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια, σύλλογοι, μπαράκια κτλ), οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας, τα γυμναστήρια, πρακτορεία στοιχημάτων όπως επίσης και η παρουσία σε δεξιώσεις (γάμους, βαπτίσεις) ενώ σχεδόν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε κλειστό χώρο. 

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό αποτελεί επί της ουσίας μία σύνοψη των όσων είχαν εξαγγελθεί αφού για να καταστεί κάποιος δικαιούχος πρέπει να πλοιρεί μία από τις ακόλουθες προυποθέσεις: 

Α) Να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου και να έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα της τάξεως των 3 εβδομάδων 

Β) Να έχει στην κατοχή του αρνητικό τεστ (rapid test/PCR test) τουλάχιστον 72 ωρών

Γ) Να έχει νοσήσει από κορωνοιό τους τελευταίους 6 μήνες (και όχι 3 όπως αρχικά είχε λεχθεί)

Η επιστροφή λοιπόν σε βήματα κανονικότητας περιλαμβάνουν μεν ένα ευρύ άνοιγμα αρκετών τομέων -που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αρχής γενομένης από τις 17 Μαίου αλλά και την 1 Ιουνίου) που όμως θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα και με όσο το δυνατό πιο στοχευμένα μέτρα αφού το πιστοποιητικό 'αναγκάζει' επί της ουσίας για να ενσωματωθείς στην κανονικότητα, είτε να έχεις εμβολιαστεί, είτε να υποβάλλεσαι συνεχώς σε εργαστηριακό έλεγχο, είτε να έχεις νοσήσει .

Παρά την αρχική ανακούφιση η θέσπιση του Coronapass έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αφού αρκετοί είναι οι πολίτες που κάνουν αναφορά στην αντισυγματικότητα των μέτρων, αλλά και στη διάκριση των ατόμων που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top