ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων την Τρίτη 4 Μαϊου είχαν επίκεντρο την ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις εξελίξεις που διαμορφώθηκαν μετά την Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και τη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Επίσης το Κίνημα Ανεξάρτητοι ανακοίνωσε ότι ενεγράφη ως κόμμα με την ονομασία Αλλαγή Γενιάς.

 
Η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου απέφυγε να τοποθετηθεί για την ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής ο οποίος σε γραπτή δήλωση ανέφερε πως η Κυβέρνηση δεν θα προβεί σε σχόλιο σεβόμενη τη διαδικασία, την ανεξαρτησία και το έργο που επιτελεί η Επιτροπή. Σε γραπτή του απάντηση στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αστήρικτους ισχυρισμούς που ενέταξε σε ενορχηστρωμένη δυσφημιστική προσπάθεια κατά της Κυβέρνησης.
 
Ο ΔΗΣΥ σε τοποθέτηση του για το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρει ότι αυτό δεν δικαιώνει κανένα, και ιδιαίτερα όσους την αμφισβήτησαν. Παρατηρεί ότι το πόρισμα αφορά ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, από το 2007 μέχρι και το 2020, καταγράφει διαχρονικές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν και επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής. Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης στην ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για το Κυπριακό.
 
Το ΑΚΕΛ αναφερόμενο στο ενδιάμεσο πόρισμα παρατηρεί ότι η βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων συνιστά το σκάνδαλο των σκανδάλων, όπως επιβεβαιώνεται από σειρά ευρημάτων της Ερευνητικής Επιτροπής που επιβεβαιώνουν τις Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Προσθέτει ότι διαφαίνεται ο πραγματικός λόγος που οι κυβερνώντες εμπόδιζαν τις έρευνες  καθώς η κυβέρνηση ο ηθικός και φυσικός αυτουργός του σκανδάλου.
 
Το ΔΗΚΟ με δήλωση του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, διατυπώνει τη θέση ότι το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις συνιστά δικαίωση για το ΔΗΚΟ και την Ελεγκτική Υπηρεσία και καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Απαντώντας στον ΔΗΣΥ αναφέρει πως αντί ο ΔΗΣΥ να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για την παρανομία που μας έχει κάνει ρεζίλι διεθνώς ζητά και συγχαρητήρια για τον διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής.  Το ΔΗΚΟ άσκησε και κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας αναφέροντας ότι παρά την εμπειρία ενός ολόκληρου χρόνου, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, απέτυχε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο και σταθερό πλάνο προάσπισης της δημόσιας υγείας που να έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
Η Συμμαχία Πολιτών σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό διατυπώνει τη θέση ότι στην Πενταμερή η Τουρκία δεν πέτυχε την αποδοχή της λύσης δυο κρατών, ωστόσο πέτυχε να ανοίξει ο δρόμος για θετική ατζέντα της ΕΕ, την οποία ευελπιστεί να εξασφαλίσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
 
Το Κίνημα Αλληλεγγύη διατυπώνει τη θέση ότι «διασυρθήκαμε στην Γενεύη» και πως η Κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, λάτρεις της "ΔΔΟ με πολιτική ισότητα",  παραπλανούν ξανά τον λαό ψευδόμενοι για εντατική προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων χωρών.  Η Αλληλεγγύη αναφέρθηκε επίσης στην ακαταλληλότητα των παρωχημένων κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην τοποθέτηση του για το ενδιάμεσο πόρισμα αναφέρει ότι αυτό αποδεικνύει ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια καλοστημένη κομπίνα προς εξυπηρέτηση των ολίγων ημετέρων. Προσθέτει ότι η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη και πως η αγανάκτηση των πολιτών, έφτασε στα ύψη.
 
Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων σε ότι αφορά το ενδιάμεσο πόρισμα παρατηρεί ότι κάποιοι παρουσιάζονται δικαιωμένοι με τα ευρήματα, ενώ το ίδιο το πόρισμα τους παρουσιάζει να έχουν ενεργό εμπλοκή και σύγκρουση συμφέροντος στο σκάνδαλο και εκφράζει την ελπίδα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Εισαγγελία θα αρχίσουν άμεσα τις διαδικασίες για να πληρώσουν οι υπαίτιοι.
 
Το Κίνημα Ανεξάρτητοι, που αντιπροσωπευόταν στη Βουλή από την Άννα Θεολόγου, ανακοίνωσε ότι με βάση τον νόμο περί πολιτικών κομμάτων εξαναγκάστηκε σε εγγραφή του κινήματος ως πολιτικό κόμμα με το ίδιο έμβλημα και την ονομασία Αλλαγή Γενιάς.  Ανακοίνωσε επίσης ότι η κομματική χορηγία που θα λαμβάνει θα δίνεται κάθε χρόνο για κοινωφελείς σκοπούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωνικές ανάγκες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top