ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα €914 εκατ. τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το 2020, -26% το β’ εξάμηνο λόγω Covid

Στα €914 εκατ. τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το 2020, -26% το β’ εξάμηνο λόγω Covid

Μείωση 26% παρουσίασαν σε ετήσια βάση τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το β’ εξάμηνο του 2020, με τη βιομηχανία και ιδιαίτερα τον τομέα της κρουαζιέρας να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της πλοιοδιαχείρισης που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), τα έσοδα από την πλοιοδιαχείρηση υποχώρησαν το β’ εξάμηνο του 2020 στα €430 εκατομμύρια από €484 εκατ. το πρώτο μισό του 2020, καταγράφοντας ποσοστιαία μείωση 11% σε εξαμηνιαία βάση και μείωση 26% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Για όλο το 2020 τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση ανήλθαν σε €914 εκατ. σε σύγκριση με €1,1 δισεκατομμύρια το 2019.
 
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η πτώση στα έσοδα της βιομηχανίας αποτελεί «αποτέλεσμα των περιορισμών που επιβλήθηκαν στους τομείς των μεταφορών και επιβατικών ταξιδιών, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, αλλά και της συνεπακόλουθης μείωσης στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας».
 
«Οι εν λόγω μεταβολές αντικατοπτρίζουν σχεδόν εξολοκλήρου τη μείωση του τομέα των επιβατικών πλοίων. Όσον αφορά στον τομέα των εμπορικών πλοίων (π.χ.ξηρού  φορτίου, δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβωτίων, LNG), η επίδραση ήταν κατά πολύ μικρότερη», σημειώνει η ΚΤΚ.
 
Τονίζει ακόμη πως «η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας που άρχισε να πραγματοποιείται από τις αρχές του 2021, καθώς και η παγκόσμια ανάκαμψη στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο αναμένεται, επίσης, να επιφέρουν θετική επίδραση στον τομέα της πλοιοδιαχείρισης στις επόμενες περιόδους».
 
Διεθνοποιημένη βιομηχανία
 
Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης των εσόδων της πλοιοδιαχείρισης, το 42% των πληρωμών προήλθε από τη Γερμανία, (47% το α’ εξάμηνο), ενώ δεύτερη χώρα με μερίδιο των πληρωμών 12% ήταν η Ελλάδα (9% το α’ εξάμηνο) και τρίτη η Σιγκαπούρη με 9%. Η πλοιοδιαχείριση παραμένει μια διεθνοποιημένη βιομηχανία, αφού το β’ μισό του 2020 το 97% των εσόδων προήλθαν από ξένα νηολόγια και μόλις το 3% από πλοία υπό κυπριακή σημαία.
 
Όσον αφορά τα έσοδα ανά τύπο υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης, το μερίδιο των  υπηρεσιών πλήρους διαχείρισης το β’ εξάμηνο του 2020 μειώθηκε ελαφρώς στο 50% του συνόλου των εσόδων, ενώ οι υπηρεσίες διαχείρισης πληρώματος αυξήθηκαν στο 47%.Τα  ποσοστά  αυτά προσομοιάζουν με τα επίπεδα που καταγράφηκαν σε προηγούμενες περιόδους, σημειώνει η ΚΤΚ.
 
Μικρή μείωση στα έξοδα
 
Τα έξοδα του τομέα της πλοιοδιαχείρισης το β’ εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα €416 εκατ. σε σύγκριση με €423 εκατ. το πρώτο μισό του 2020, καταγράφοντας μείωση 1,65%, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση διαμορφώθηκε στο 2,6%.
 
Η πλειοψηφία αυτών αφορά τα έξοδα πληρώματος, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 58% του συνολικού ποσού το δεύτερο μισό του 2020. Οι περισσότερες από αυτές τις πληρωμές αφορούσαν αμοιβές ναυτικών με καταγωγή εκτός της ΕΕ με 41%. Σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα έξοδα διοίκησης αντιπροσώπευαν το 14% και τα έξοδα πλοιοδιαχείρισης (όπως ανταλλακτικά,  λιπαντικά, δεξαμενισμός πλοίων κλπ.) το 28% του συνολικού ποσού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top