Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ που εκδόθηκε 2,5 ώρες μετά το τέλος της ολομέλειας και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τατάρ, η ομιλία του Τ/κ ηγέτη διήρκησε 40 λεπτά και αναφέρθηκε στο Κυπριακό με βάση τη δική του εμπειρία.
Ο Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του ανέφερε ότι αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία, παίρνοντας μαθήματα από την αποτυχία των εμπειριών με βάση την ομοσπονδία, πριν αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, η διεθνής κοινότητα να τερματίσει χωρίς προϋποθέσεις τις αδικίες και τα παρωχημένα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ, ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην περιοχή που άλλαξαν.
Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η μόνη νέα, εποικοδομητική και ρεαλιστική ιδέα, είναι αυτή που η τ/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η εκπρόσωπος του κ. Τατάρ είπε ότι στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διαφορετική από την σημερινή, λέγοντας πως επαναλαμβάνοντας τα ίδια δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι ξεκάθαρο από την διαδικασία για μια ΔΔΟ που συζητείται από το 1977 μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.
Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά την συνέχιση του στάτους κβο που θεωρείται απαράδεκτο και είναι εις βάρος των Τ/κ και πως το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, είναι το έδαφος για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.
Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Τ/κ δικαιούνται να βρίσκονται στη διεθνή κοινότητα ως ο κοινός ιδιοκτήτης της Κύπρου, έχουν δώσει αγώνα για να ζουν ελεύθεροι και αξιοπρεπείς, λέγοντας πως ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, που πήραν Τ/κ και Ε/κ από τους Εγγλέζους, έχοντας ίσο εταιρικό στάτους, δικαίωμα λόγου στη λήψη αποφάσεων και κυριαρχική ισότητα.
Από το 1963 και μετά, οι Τ/κ – είπε – ζουν στο δικό τους ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχοι. Το στάτους των κοινοτήτων του 1960, συνέχισε, έχει αλλάξει και πλέον στο νησί υπάρχουν δύο λαοί που έχουν κράτος. Υπό αυτές τις πραγματικότητες, είπε, πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία και να εγκαθιδρυθεί μια συνεργασία μεταξύ κρατών που να βασίζεται στην ισότητα.
Σύμφωνα με την κ. Ντογρούγιολ, τον κ. Τατάρ στην πρωινή ομιλία συνόδευαν ο διαπραγματευτής του, Εργκιούν Ολγκούν, το μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου, ο ειδικός σύμβουλος, Οσμάν Ερτούγ, ο συντονιστής των Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ και η σύμβουλος για νομικά θέματα, Σιουλέν Καράμπατζιακ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τριπλό θανατηφόρο: Θρήνος σε ποδοσφαιρική ομάδα - Πρώην τερματοφύλακας ο ένας από τα τρία θύματα
• Junior Eurovision 2024: Η Γεωργία μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού - Η θέση που πήρε η Κύπρος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις