ΚΥΠΡΟΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ- ΤΖΙΟΒΑΝΗΣ: Απάντησε με επιστολή μέσω των δικηγόρων του - Παραμένει στη διάθεση των ανακριτικών αρχών για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ- ΤΖΙΟΒΑΝΗΣ: Απάντησε με επιστολή μέσω των δικηγόρων του -  Παραμένει στη διάθεση των ανακριτικών αρχών για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις

Eνώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, βρέθηκε ο Χριστάκης Τζιοβάνης.

Με επιστολή, μέσω των δικηγόρων του, (Αντώνη Δημητρίου, Χαρά Αλεξάνδρου, Χριστίνα Χριστοφή), τοποθετήθηκε και δήλωσε ότι παραμένει στη διάθεση των ανακριτικών αρχών για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή

Έντιμε κύριε Πρόεδρε και Αξιότιμα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής

Δια της παρούσης και κατ’ εντολή του πελάτη μας, ήτοι του κ. Χριστάκη Τζιοβάνη και σε συνέχεια της κλήσης ημ. 21/04/2021 επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι ο πελάτης μας κ. Χριστάκης Τζιοβάνης θα παρευρεθεί στις 28/04/2021, μαζί με τους δικηγόρους του κύριο Αντώνη Δημητρίου, κα Χαρά Αλεξάνδρου και κα Χριστίνα Χριστοφή.

Επιπλέον επιθυμούμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

(α) Ως προκύπτει από τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής με βάση την ΚΔΠ 406/2020, ο λόγος διορισμού της εν λόγω Επιτροπής από τον Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σκοπό έχει την διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17/08/2020 με σκοπό την διαπίστωση κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά οι εν ισχύ νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα σχετικά κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων και όλα τα σχετικά κριτήρια και κατά πόσον προκύπτουν στοιχεία ή γεγονότα που να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο ή να δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας.

(β) Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Ερευνητικής Επιτροπής, θέλουμε κατ’ αρχήν να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο πελάτης μας σέβεται πλήρως το έργο το οποίο επιτελεί η Επιτροπή σας.

(γ) Παραταύτα, για τα ίδια ακριβώς ζητήματα τα οποία διερευνά η Επιτροπή σας, αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα υπό διερεύνηση, υπάρχει εν εξελίξει Αστυνομική Διερεύνηση της υπόθεσης από τον Οκτώβριο του 2020.

Στα πλαίσια της εν λόγω διερεύνησης, τόσο ο πελάτης μας, όσο και εργοδοτούμενοι του ομίλου εταιρειών «Τζιοβάνη» και/ή άλλα πρόσωπα, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι, έχουν προβεί σε καταθέσεις στην Αστυνομία για τα ζητήματα τα οποία και διερευνώνται από τις Αστυνομικές Αρχές.

Ο πελάτης μας δε, σε πλήρη συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, έχει αποστείλει σωρεία επιστολών και έχει ήδη προβεί σε κατάθεση αλλά και παραδώσει ένα τεράστιο αριθμό εγγράφων στην Αστυνομία, τα οποία άπτονται άμεσα των ζητημάτων που καλείται να αξιολογήσει η Επιτροπή σας κατά την εκτέλεση του έργου της.

Επιπλέον, τόσο τα γραφεία του Ομίλου Εταιρειών «Τζιοβάνη» όσο και η οικία του πελάτη μας, έχουν τύχει ερευνών από την Αστυνομία και έχει ληφθεί αριθμός τεκμηρίων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων στα πλαίσια των εν λόγω ερευνών τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση εκ μέρους των ανακριτικών αρχών.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι εναντίον του πελάτη μας και άλλων προσώπων είχαν εκδοθεί Δικαστικά Διατάγματα πρόσβασης και αποκάλυψης της καταγεγραμμένης ιδιωτικής επικοινωνίας τους, τα οποία προσβλήθηκαν με την Πολιτική αίτηση για άδεια έκδοσης προνομιακού εντάλματος τύπου Certiorari με αρ. 34/21, όπου με απόφαση ημερομηνίας 13/04/2021 δόθηκε άδεια καταχώρησης αίτησης δια κλήσεως για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari και της οποίας η εκδίκαση εκκρεμεί, αφού αυτή είναι ορισμένη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 11/05/2021. Τονίζεται, ότι το ανακριτικό έργο των Αρχών δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής αλλά συνεχίζεται, ενώ ο πελάτης μας καθώς και άλλα πρόσωπα αναμένεται να κληθούν ξανά για καταθέσεις.

(δ) Πέραν των ανωτέρω, η Αστυνομική έρευνα είχε ως αφετηρία την δημοσίευση βίντεο και/ή δημοσιευμάτων τα οποία ενέπλεκαν διάφορα πρόσωπα συμπεριλαμβανομένου του πελάτη μας, με ανυπόστατους ισχυρισμούς που αφορούν κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Το υπό αναφορά βίντεο και/ή δημοσιεύματα, είναι η θέση του πελάτη μας η οποία και διερευνάται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ότι βασίζονται σε πλαστό και/ή μονταρισμένο και/ή επεξεργασμένο μαγνητοσκοπημένο υλικό (βίντεο) με αποσπασματικές αναφορές, και το οποίο αποτελεί παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία κατά παράβαση του Συντάγματος.

Από τον Οκτώβριο του 2020 ο πελάτης μας κατ’ επανάληψη και/ή σε διάφορες ημερομηνίες κλήθηκε από την Αστυνομία για να καταθέσει αναφορικά με το Επενδυτικό πρόγραμμα και την πώληση ακινήτων σε επενδυτές, σε μια διαδικασία όπου ο πελάτης μας συνεργάστηκε και συνεργάζεται πλήρως μέχρι σήμερα με τις ανακριτικές αρχές.

(ε) Είναι δε παγιωμένη η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται ρητά από το Άρθρο 12.4 του Συντάγματος και το άρθρο 6(2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμπεριέχει, το δικαίωμα της σιωπής και συνακόλουθα, το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης, αρχή η οποία έχει αναγνωρισθεί τόσο από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). (Βλ. Ψύλλας ν. Δημοκρατίας (2003) 2 A.A.Δ. 353, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ν. Βουλής (Αρ.1) (1994) 3 Α.Α.Δ. 1, Funke & Others v. France [1993] 16EHRR 297).

Έντιμε κύριε Πρόεδρε, ενόψει όλων των ανωτέρω αλλά και ειδικότερα λαμβανομένου υπόψη ότι στο παρόν στάδιο διερευνούνται τα επίμαχα ζητήματα από τις ανακριτικές αρχές και το ανακριτικό έργο δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει, είναι η θέση του πελάτη μας ότι σε περίπτωση που ο ίδιος προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και/ή απαντήσει οποιεσδήποτε ερωτήσεις της Επιτροπής οι οποίες αφορούν στα ζητήματα που εξετάζει η Επιτροπή σας, θα επηρεάζεται πάραυτα το δικαίωμα του στη μη αυτοενοχοποίηση και το αναφαίρετο δικαίωμα του στη σιωπή, εκκρεμούσης της αστυνομικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση δε, καθίσταται πέραν του ορατού ο κίνδυνος παραβίασης του Συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωώτητας του πελάτη μας, το οποίο υπαγορεύει την αποτροπή καταστάσεων, εκούσιων ή ακούσιων, οι οποίες ενδέχεται όπως έχουν ως κατάληξη την αυτοενοχοποίηση του, αλλά και τον επηρεασμό της εκκρεμούσας διερεύνησης της υπόθεσης εκ μέρους των Αστυνομικών Αρχών (βλ. Άρθρο 122(β) του Ποινικού Κώδικα Κεφ.154).

Πέραν των ανωτέρω, για τα ζητήματα τα οποία εξετάζει η Επιτροπή σας, ο πελάτης μας έχει ήδη απαντήσει με πολυσέλιδες επιστολές και/ή καταθέσεις του προς την Αστυνομία και αναμένεται να κληθεί και για περαιτέρω καταθέσεις, με αποτέλεσμα το να καλειται να επανατοποθετηθεί για αυτά τα θέματα με κίνδυνο την αυτοενοχοποίηση του ή τον επηρεασμό του ανακρίτικού έργου, αυτό να ισοδυναμεί και με παραβίαση του Άρθρου 6 της ΕΣΔΑ και δη του αναφαίρετου δικαιώματος σε Δίκαιη Δίκη η οποία αρχίζει από το στάδιο της ανάκρισης (βλ. Panovits v. Cyprus Appl. No. 4268/04 ECHR, ημερ. 11/12/2008 )

(στ) Πέραν των ανωτέρω, ελλοχεύει και ο κίνδυνος όπως η οποιαδήποτε δήλωση ή τοποθέτηση του πελάτη μας ενώπιον της Επιτροπής σας, να θέτει τον πελάτη μας σε κίνδυνο να κατηγορηθεί για το αδίκημα της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία καθότι εκκρεμεί η αστυνομική έρευνα και η αποκάλυψη ή αναφορά σε οποιαδήποτε στοιχεία και/ή μαρτυρία που παραδόθηκε στην Αστυνομία, ενδεχομένως να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.

(ζ) Ο πελάτης μας δε, συγκατίθεται όπως η Επιτροπή Διερεύνησης, εάν αυτό κριθεί επιτρεπτό ή εντός των εξουσιών της Επιτροπής σας και μετά τη λήψη των απαραίτηων αδειών και/ή εγκρίσεων, λάβει όλο το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχει συλλεγεί και/ή παραδοθεί στην Αστυνομία μέχρι σήμερα, αφού κάτι τέτοιο θα εξάλειφε και κάθε κίνδυνο επηρεασμού των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πελάτη μας και ενόψει του ότι ο πελάτης μας έχει τοποθετηθεί επί των επίδικων και πολλών άλλων σχετικών θεμάτων στα πλαίσια των αστυνομικών ερευνών.

Ενόψει όλων των ανωτέρω, ευσεβάστως σας ενημερώνουμε ότι στο παρόν στάδιο, ο πελάτης μας επιθυμεί όπως διαφυλάξει το δικαίωμα του στη σιωπή και συνακόλουθα, το δικαίωμα του στη μη αυτοενοχοποίηση και προς τούτο, δεν δύναται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση ενώπιον της Επιτροπής Διερεύνησης στις 28/04/2021 εκκρεμούσης της αστυνομικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Ο πελάτης μας δε, παραμένει στη διάθεση των ανακριτικών αρχών για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις και/ή λεπτομέρειες ζητηθούν, αλλά και στη διάθεση της Επιτροπής σας, άμα την τελεσφόρηση της αστυνομικής διερεύνησης της υπόθεσης η οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Κατ΄εντολήν,

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ.Ε.Π.Ε.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ- ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top