Διοικητικό πρόστιμο €20.000 στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης από Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Διοικητικό πρόστιμο €20.000 στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης από Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Διοικητικό πρόστιμο €20.000 στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για την απουσία κατάλληλων προειδοποιήσεων στις διαφημίσεις του οργανισμού για τους κινδύνους που ενέχει μία σύμβαση πίστωσης για αγορά κατοικίας.

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρει ότι εξέδωσε την πρώτη διοικητική απόφαση για παράβαση του περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε Σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία Νόμου και των διατάξεων των Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων.

Η συγκεκριμένη απόφαση εναντίον του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ήταν αποτέλεσμα ευρύτερης αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξήγαγε η Υπηρεσία στο πλαίσιο της εφαρμογής του υπό αναφορά νομοθετικού πλαισίου, του περί των Συμβάσεων Καταναλωτικής Πίστης Νόμου και του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου του 2007, σε σχέση με τη νομιμότητα των διαφημίσεων (τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, έντυπων, διαδικτυακών και διαφημιστικών πινακίδων) που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι πιστωτικοί φορείς στην Κύπρο, για σκοπούς προώθησης των πιστώσεων που παρέχουν στους καταναλωτές.

Η Υπηρεσία, σύμφωνα με την απόφασή της και βάσει των εξουσιών που της παρέχονται από το Νόμο, έκρινε ότι η τηλεοπτική, η ραδιοφωνική, η έντυπη και οι διαδικτυακές διαφημίσεις του οργανισμού αντίκεινται στις διατάξεις των υποπαραγράφων (ε), (στ), (η) και (θ) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 138/2018 και της υποπαραγράφου (β) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 139/2018, καθώς και του άρθρου 11 του Ν. 41(Ι)/2017 και ως εκ τούτου επέβαλε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, διοικητικό πρόστιμο ύψους €20.000.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση η απουσία κατάλληλων προειδοποιήσεων στις διαφημίσεις για τους κινδύνους που ενέχει μία σύμβαση πίστωσης για αγορά κατοικίας, είναι πιθανόν να οδήγησαν τους καταναλωτές να λάβουν απόφαση για να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κάτι που δεν θα έκαναν εάν γνώριζαν εκ των προτέρων τους κινδύνους.

Σημειώνεται ότι σταθερή επιδίωξη της Υπηρεσίας είναι η εφαρμογή των νομοθεσιών, ώστε να παρέχεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας στους καταναλωτές μέσω της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Σε κρίσιμο σημείο οι πύραυλοι αναχαίτισης του Ισραήλ – Ο Τραμπ καλεί κι άλλες χώρες να «προστατεύσουν» τα Στενά του Ορμούζ

LIVE: Σε κρίσιμο σημείο οι πύραυλοι αναχαίτισης του Ισραήλ – Ο Τραμπ καλεί κι άλλες χώρες να «προστατεύσουν» τα Στενά του Ορμούζ

Με νέους βομβαρδισμούς για… πλάκα στο νησί του Ιράν Χαργκ απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ένα 24ωρο μετά τις αμερικανικές επιθέσεις που έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο στρατηγικής σημασίας νησί και ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στην 16η μέρα του. «Όχι» Τραμπ σε έναρξη συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου - Ισραήλ και Λίβανος θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε Παρίσι ή Κύπρο - «Πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ» λέει ο Τραμπ.

BEST OF TOTHEMAONLINE