ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Έτσι πάμε εκκλησία το Πάσχα - Πώς θα μοιάζουν οι γιορτές

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Έτσι πάμε εκκλησία το Πάσχα - Πώς θα μοιάζουν οι γιορτές

Παρά την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σαφέστατη είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, να δώσει την ευκαιρία στους χιλιάδες πιστούς να γιορτάσουν ένα -στο βαθμό του δυνατού- κανονικό Πάσχα.

Αυτός είναι και ο λόγος που παράλληλα με τις ασκήσεις επί χάρτου που αφορούν ενδεχόμενη κλιμάκωση των μέτρων, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα καταστρώνει πλάνο που αφορά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Μάλιστα αρκετές από τις συστάσεις έχουν ήδη γίνει γνωστές και αφορούν συγκεκριμένες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, μία από τις σημαντικότερες χαλαρώσεις-διευκολύνσεις σχετίζεται με την βραδινή λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου.

Όπως είναι γνωστό, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ) δε θα υπήρχε η δυνατότητα να διεξαχθεί η Ανάσταση παρουσία πιστών, ενώ η λειτουργία ολοκληρώνεται αρκετά μετά τα μεσάνυχτα.

Κάτι που τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και φυσικά είχε λάβει υπόψη τόσο η ειδική ομάδα επιστημόνων, που ‘έριξε το μπαλάκι’ στην Κυβέρνηση. Από τους κύκλους της επιστημονικής ομάδας διαβεβαιώνεται πως θα μπορούσε να ‘καταργηθεί’ εντελώς ή έστω να δοθεί ένα έξτρα χρονικό περιθώριο στο κέρφιου, που θα αφορά όμως αποκλειστικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αφήνοντας την τελική απάντηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αρκετός λόγος γίνεται για τον εκκλησιασμό παρουσία πιστών με την πρόθεση της ειδικής ομάδας να είναι όπως δοθεί μεν η ευκαιρία στους πιστούς να παραστούν στον εκκλησιασμό, όμως αυτό να γίνει με τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας. Κάτι που σημαίνει πως είτε θα επιλεγεί ένα πλαφόν μέγιστου αριθμού για όλες τις εκκλησίες (αρχικά είχε λεχθεί ο αριθμός 50) είτε αυτό θα γίνει αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων κάθε Ιερού Ναού.

Θα δοθεί όμως η δυνατότητα στους πιστούς να παρακολουθήσουν τη λειτουργία από τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας (προαύλιο, περιβάλλοντα χώρο) τηρώντας πάντα τις ενδεδειγμένες αποστάσεις.

Από αυτόν τον κανόνα όμως, αναμένεται να εξαιρεθεί η Μεγάλη Παρασκευή και συγκεκριμένα η περιφορά του Επιταφίου αφού η επιδημιολογική ομάδα φοβούμενη τις συγκεντρώσεις πλήθους κόσμου που θα επιχειρήσει να περάσει κάτω από τον Επιτάφιο προκρίνει όπως διεξαχθεί χωρίς κόσμο.

Πέραν αυτών, αναμένεται να δοθεί -την Κυριακή του Πάσχα- μία μικρή επιπλέον χαλάρωση που θα αφορά συναθροίσεις 10 ατόμων σε οικίες. Κάτι τέτοιο εξετάζεται για να υπάρξει η δυνατότητα να παρευρεθούν -στο βαθμό του δυνατού- οι οικογένειες και να γιορτάσουν μαζί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top