Αυτοκινητιστική πορεία διαμαρτυρίας, διοργάνωσε η επιτροπή Αγώνα «Όχι στο ασφαλτικό Κόσιης Αραδίππου», το Σάββατο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στην προτεινόμενη μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφαλτικού Ιδαλίου και Τσερίου στην περιοχή Κόσιης.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας δήλωσε πως ‘’σήμερα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η επαρχία Λάρνακας δεν είναι ο σκουπιδότοπος της Κύπρου’’.
Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε πως ‘’το πρόβλημα είναι η μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου, που υπάρχει κάπου αλλού και θέλουν να το φέρουν κοντά μας.’’
Ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου δήλωσε πως ‘’η Κοινότητα Λυμπιών θα είναι για ακόμα μια φορά στους δρόμους και δεν θα επιτρέψει αυτή την οχληρή βιομηχανία’’.
Εκ μέρους της επιτροπής Αγώνα «Όχι στο ασφαλτικό Κόσιης Αραδίππου», Ερμής Χριστοδούλου δήλωσε πως ‘οι τρεις δήμοι και οι εννέα κοινότητες της περιοχής Κόσιης είναι ενάντια στη μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή. «Βέβαια είμαστε υπέρ της μετακίνησης από την κατοικημένη περιοχή Ιδαλίου για μια καλύτερη δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό διεκδικούμε και εμείς για τις κοινότητες μας».
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στον χώρο στάθμευσης του κέντρου δεξιώσεων Κοσμύρια στην Αραδίππου και ακολούθως η αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε προς τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς με κατεύθυνση προς Λευκωσία (Κόσιη) όπου και παρέμεινε για 15 λεπτά, αποκόπτοντας την κυκλοφορία.
Ακολούθως, η αυτοκινητιστική πορεία συνέχισε προς την έξοδο Κόσιης με τελική κατάληξη τη διασταύρωση, η οποία οδηγεί στο ΧΥΤΥ Κόσιης, δίπλα από το μνημείο πεσόντων μελών του ΟΗΕ, όπου οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση.
Σε όλα τα σημεία από όπου διήλθε η αυτοκινητιστική πομπή ήταν έντονη η παρουσία μελών της αστυνομίας.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας δήλωσε πως ‘’σήμερα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η επαρχία Λάρνακας δεν είναι ο σκουπιδότοπος της Κύπρου. Δεν μπορεί για όλες τις οχληρές βιομηχανίες η Λάρνακα να είναι η εύκολη λύση». Πρόσθεσε πως για δεκαετίες είχαμε τις δεξαμενές υγραερίου και υγρών καυσίμων, οι οποίες τώρα φεύγουν, αλλά πάνε πάλι στην επαρχία Λάρνακας, το ΧΥΤΥ έπρεπε να χωροθετηθεί, χωροθετήθηκε στη Λάρνακα και για όλες οι βαριές βιομηχανίες η εύκολη λύση είναι η Λάρνακα.
«Σήμερα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει», είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας και τόνισε πως ‘’δεν δεχόμαστε και δεν μπορεί η Λάρνακα να δεχθεί άλλες βαριές βιομηχανίες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα αντιπαλότητας μεταξύ περιοχών’.’
Ο κ. Βύρας είπε πως ‘’θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα που καταβάλλουν οι κάτοικοι του Ιδαλίου». Είναι απαράδεκτο το γεγονός δίπλα από σχολεία και κατοικημένες περιοχές να υπάρχουν αυτές οι βιομηχανίες, σημείωσε. «Τα προβλήματα δεν λύνονται μεταφέροντας τα σε άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά» είπε. Τα προβλήματα λύνονται με σωστές χωροθετήσεις, με διάλογο και με συγκεκριμένες ενέργειες, που δεν δημιουργούν σε άλλες περιοχές προβλήματα. Αυτό με λύπη μας διαπιστώσαμε πως δεν γίνεται» ανέφερε.
Η περιοχή της Κόσιης αλλά και η περιοχή της Καλαβασού, που είναι η άλλη τοποθεσία που θέλουν να χωροθετήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις, είναι οι μόνες περιοχές που έμειναν στη Λάρνακα, ανέφερε. Από τη μία είναι το αεροδρόμιο, είπε, και από την άλλη ήταν οι εγκαταστάσεις, δεν μπορούν να μπουν άλλα εμπόδια στην ανάπτυξη της Λάρνακας. Μιλάμε, συνέχισε, για περιοχές οι οποίες είναι οικιστικές, υπάρχουν σχολεία, θα κτιστούν νέα σχολεία και είναι αρκετά κοντά και μάλιστα δίπλα από το ΧΥΤΥ που πρόκειται για μια άλλη μεγάλη επιβάρυνση. Είναι οι πάσσαλοι της ηλεκτρικής. «Θέλουμε να πούμε φτάνει στη Λάρνακα».
Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως σήμερα είναι το πρώτο βήμα και «βλέπετε την συμμετοχή του κόσμου τα επόμενα βήματα θα είναι πιο δυναμικά θα είναι πιο μαζικά έτσι όποιοι κάνουν σκέψεις να το βγάλουν από το μυαλό τους».
Σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν θα γίνει δημόσια διαβούλευση ούτως ώστε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην κυβέρνηση, ο Ανδρέας Βύρας δήλωσε πως ‘’εμείς ως Ένωση Δήμων πολλές φορές έχουμε πει πως είμαστε υπέρ ενός διαλόγου για χωροθέτηση αυτών των βιομηχανιών. Εκφράσαμε πάρα πολλές φορές τη βούληση και τη θέληση μας να κάτσουμε στο τραπέζι και να χωροθετήσουμε αυτές τις βιομηχανίες, διότι είναι γεγονός πως δεν μπορείς να μείνεις χωρίς άσφαλτο, δεν μπορείς να μείνεις χωρίς κάποιου είδους βιομηχανία».
Υπάρχουν οι τρόποι, υπάρχουν οι περιοχές, οι οποίες είναι μακριά από οικιστικές περιοχές μακριά από σχολεία, έτσι ώστε να χωροθετηθούν χωρίς να δημιουργούν τα οποιαδήποτε προβλήματα, σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως ‘’αυτή τη φορά στην Λάρνακα είμαστε όλοι ενωμένοι. Είναι ενωμένοι οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας τα κόμματα και όλοι οι φορείς της πόλης και δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα». Επανέλαβε πως βάζουμε κάτω στο τραπέζι και τη δική μας βούληση να κάτσουμε κάτω στο τραπέζι να βρούμε λύσεις. Όχι μόνο να απορρίπτουμε αλλά και να δούμε πώς βρίσκουμε λύσεις, ανέφερε.
Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε πως ‘’το πρόβλημα είναι η μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου που υπάρχει κάπου αλλού και θέλουν να το φέρουν κοντά μας».
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται με αυτά που βλέπει, δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης των εργοστασίων των βιομηχανιών είμαστε όμως υπέρ να γίνει ένας διάλογος μαζί με το κράτος να χωροθετήσουμε αυτά τα εργοστάσια και άλλα εργοστάσια κατηγορίας Α’ τα οποία σίγουρα πρέπει να λειτουργούν όμως με μια συμφωνία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις ούτως ώστε να μην διαμαρτύρεται ο κόσμος, ο οποίος δικαιολογημένα διαμαρτύρεται διότι κάθε αρκετό καιρό βλέπουμε εργοστάσια να αναπτύσσονται σε περιοχές που δεν επιτρέπεται, είπε.
Ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως αυτή την περιοχή τελευταίως την έχουν χωροθετήσει σε βιομηχανική περιοχή κατηγορίας Α’ «χωρίς να μιλήσουμε χωρίς να συνεννοηθούμε χωρίς να βρούμε τις λύσεις μαζί διότι το κράτος πρέπει να συνεργάζεται μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε και τόνισε πως είναι πρωτοφανές για την επαρχία Λάρνακας τόσος πολύς κόσμος να μαζευτεί που συνήθως δεν μαζεύεται ο κόσμος της Λάρνακας, φαίνεται ότι έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και ο κόσμος δεν αντέχει πλέον στη Λάρνακα να βλέπει αυτές τις συμπεριφορές. Αυτή είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης, με τα αυτοκίνητα λόγω του covid-19 αν δεν καθίσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε τι μπορεί να γίνει θα κορυφωθούν αυτές οι εκδηλώσεις και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αυτά τα εργοστάσια.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν πιστεύει πως υπάρχει προοπτική στο να γίνει μια δημόσια διαβούλευση στην οποία θα συμμετέχουν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι κάτοικοι και η κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, ο δήμαρχος Αραδίππου δήλωσε πως ‘’σίγουρα η θέση μας από την αρχή ήταν να γίνει μια εθνική χωροθέτηση αυτών των αναπτύξεων και αυτή είναι η θέση μας για να μπορέσουμε να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα’’.
Ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου δήλωσε πως ‘’για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας άδικης μεταχείρισης πληθυσμού. Η κοινότητα μας για δεύτερη φορά ανέφερε, αναγκάζεται να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την υποβάθμιση της περιοχής μας».
Ο Κοινοτάρχης Λυμπιών απευθυνόμενος στις αρχές είπε πως δεν είναι τυχαίο που διαμαρτύρονται όλες οι κοινότητες που επηρεάζονται διότι οι αρχές δεν έκατσαν κάτω να δουν στρατηγικά πού μπορούν να τοποθετηθούν αυτές οι βιομηχανίες και δεν έχουν καθόλου άδικο οι κάτοικοι, ανέφερε και τόνισε πως πρέπει να σεβαστούν οι αρχές τις απόψεις των κατοίκων διότι είναι αυτοί που ζουν σε αυτές τις περιοχές και αυτούς πρέπει να προστατέψει το κράτος και όχι τους βιομήχανους. Η Κοινότητα Λυμπιών θα είναι για ακόμα μια φορά στους δρόμους, είπε ο κ. Γεωργίου, και δεν θα επιτρέψει αυτή την οχληρή βιομηχανία. «Πιστεύω ότι λόγω της Λάρνακας και της Αραδίππου αυτή τη φορά θα είμαστε πιο δυνατοί και θα κερδίσουμε τον αγώνα», είπε.
Εκ μέρους της επιτροπής Αγώνα «Όχι στο ασφαλτικό Κόσιης Αραδίππου» ο Ερμής Χριστοδούλου δήλωσε πως ηδη η επαρχία Λάρνακας είναι επιφορτισμένη με βιομηχανικές περιοχές και με βαριά βιομηχανία όλων των ειδών π.χ. καύσιμα αέρια, αεροδρόμια, λιμάνια, ΧΥΤΥ και θεωρούμε πως είναι καιρός και άλλες επαρχίες να επωμιστούν το βάρος της εγκατάστασης βαριών βιομηχανιών. «Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής επιχειρεί να μας πείσει ότι τα εργοστάσια ασφάλτου θα είναι κλειστού τύπου και ασφαλή για τις κοινότητες και το περιβάλλον», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδούλου είπε πως «μας έχουν αποδείξει οι πολιτικοί και η εκάστοτε κυβέρνηση ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη για αυτά τα θέματα διότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις είναι οι πρώτες που παραβιάζουν τα πρωτόκολλα όπως για παράδειγμα το ΧΥΤΥ που έγινε ΧΥΤΑ».
Ο κ. Χριστοδούλου διερωτήθηκε αφού είναι ασφαλής τα νέα κλειστού τύπου εργοστάσια γιατί δεν εκσυγχρονίζουν τα υφιστάμενα και να γλιτώσουν τη μετακίνηση; Αφού είναι τόσο ασφαλής γιατί δεν το παίρνουν πίσω από το ΓΣΠ; Αφού είναι ασφαλής γιατί δεν το παίρνουν στις αυλές τους όπως είπε κάποτε κάποιος άλλος Υπουργός, ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η γεωγραφία της περιοχής δεν επιτρέπει τέτοιου είδους εργοστάσια και τόνισε πως «από τον καιρό που τα σκύβαλα της επαρχίας Λευκωσίας έρχονται στην Κόσιη και θάβονται χωρίς επεξεργασία, όπως σήμερα υποφέρουμε από τις οσμές των ταφέντων σκουπιδιών, αύριο θα έχουμε και κοκτέιλ οσμών από το ασφαλτικό λόγω εναέριων ρευμάτων που πνέουν στην περιοχή».
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις