Η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού πληθυσμού, με τις υποδομές της χώρας να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, είπε ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, Προέδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ).
Σε παρέμβαση του σε διαδικτυακή συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής της Συνέλευσης για τη Μετανάστευση, με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στηλίτευσε την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, η οποία ευθύνεται για τη διοχέτευση των περισσότερων παράνομων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων, ή δια θαλάσσης, στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές.
Ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε, παράλληλα, ότι η θέσπιση από την Κυπριακή Δημοκρατία ισχυρού νομοθετικού πλαισίου και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.
Ως βουλευτές, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατεθούν επαρκείς πόροι για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και ότι θα υιοθετηθούν τα αναγκαία νομοθετικά εργαλεία, τα οποία θα βελτιστοποιούν τις προσπάθειες εντοπισμού και προστασίας των θυμάτων εμπορίας προσώπων, είπε ο κ. Χατζηγιάννη.
Ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι το κλείσιμο των συνόρων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό με την αναστολή των προγραμμάτων επανεγκατάστασης συνεπεία της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μεταναστών να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων της χώρας και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εκμετάλλευσης από διακινητές.
Υπογράμμισε ότι επείγει η δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο να διασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό και την προστασία των θυμάτων εμπορίας προσώπων. Τόνισε δε τη σημασία της συνεργασίας με αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και του ρόλου φορέων της κοινωνίας πολιτών για την παροχή βοήθειας στα θύματα εμπορίας προσώπων και σε άλλες ευάλωτες ομάδες μεταναστών. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου στα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ, και της θέσπισης κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου στις προσπάθειες εντοπισμού δικτύων διακίνησης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις