Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση με την Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι «πρόεδρος» μόνο των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα, αλλά εκπροσωπεί και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό.
Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, επανέλαβε τη θέση ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, είναι αναγκαία για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.
Υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το μοντέλο, που θα αποφέρει αμοιβαίο κέρδος σε όλες τις πλευρές, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση έχουν αναλωθεί ως αποτέλεσμα της μη επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την ισχύ και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους και των αμέτρητων αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων».
Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τόσο κυρίαρχος τουλάχιστον όσο οι Ελληνοκύπριοι και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «κυρίαρχος λαός» και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση, στηριζόμενη στην ΕΕ που δεν είναι μέλος της η Τουρκία.
Στο μεταξύ, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Τ/κ ηγέτη και «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου ανέφερε ότι αν συνεχιστούν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας θα δοθεί δυνατότητα συνέχισης του στάτους κβο στο νησί.
«Το μοντέλο που θα σπάσει το στάτους κβο είναι το μοντέλο δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό το μοντέλο επιχειρήθηκε να μεταφερθεί στο τραπέζι προηγουμένως, όμως δεν έτυχε αποδοχής».
Σύμφωνα με τον κ. Χασίπογλου, από τη μια υπάρχει πρόβλημα στις παραμέτρους της ομοσπονδίας και από την άλλη είναι ένα μοντέλο, που δεν θα λειτουργήσει επειδή δεν υπάρχει η νοοτροπία του διαμοιρασμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά
«Είναι σημαντικά τα βήματα που θα κάνουμε εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις που θα εξαναγκάζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρώτα προτείναμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να μοιραστούμε το πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνοι το απέρριψαν. Κάνοντας συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, δημιουργήθηκε μια δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανοίξαμε και το κλειστό Βαρώσι. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά γνωρίζει ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να πετύχει συμβιβασμό με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάναμε βήματα στην εξωτερική πολιτική με μια ενεργητική αντίληψη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Σημειώνοντας ότι ενώ κάνουν αυτά τα βήματα δεν σκέφτονται ότι σώνει και καλά πρέπει να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι λένε πως δεν πρόκειται πλέον να συζητήσουν λύση ομοσπονδίας και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι τόσο κυρίαρχη όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Για τους επικριτές της θέσης των δύο κρατών εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι υπάρχουν κόμματα που έκτισαν τον λόγο ύπαρξής τους πάνω στην ομοσπονδία. Αν λέτε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή είναι η ομοσπονδία, απλώς και μόνο λόγω της φιλοσοφίας του κόμματος, καταδικάζετε τον εαυτό σας στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις