ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυπριακή άνοιξη για 10η φορά στο Μόναχο

Κυπριακή άνοιξη για 10η φορά στο Μόναχο

Άρχισαν και συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της «Κυπριακής Άνοιξης», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα η έναρξη των εκδηλώσεων της 10ης διοργάνωσης “Κυπριακή Ανοιξη” έγινε “στην αίθουσα `Black Box` του Πολιτιστικού Κέντρου `Gasteig` στο Μόναχο, με τη μουσική βραδιά `Mediterranean Sounds`, ένα πρόγραμμα-έκπληξη”.

Το χαρισματικό παίξιμο και η συναρπαστική ευχέρεια στον αυτοσχεδιασμό του πιανίστα Σάββα Σάββα και του βιολιστή Μιλτιάδη Παπαστάμου, οδήγησαν το ακροατήριο σε μία νοσταλγική μεσογειακή μουσική περιπλάνηση, πλούσια σε ηχοχρώματα, δυναμικές, αυτοσχεδιασμούς, από τις ακτές της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο, ;αναφέρει η ανακοίνωση .

Προσθέτει ότι “το ταξίδι συνεχίστηκε με ένα μοναδικό αυτοσχεδιασμό τζαζ για τέσσερα χέρια στο πιάνο, βασισμένο πάνω σε κυπριακά μουσικά μοτίβα με τους Σάββα Σάββα και Μάριο Τακούσιη”.

Από την Ανατολική Μεσόγειο, η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου συνέχισε το ταξίδι συναισθηματικά, αλλά και γλωσσικά μαζί με τον Μάριο Τακούσιη στο πιάνο.

Παρουσίασαν μια επιλογή τραγουδιών της Βάκιας Σταύρου και του διεθνούς ρεπερτορίου, από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η κορύφωση της βραδιάς συνεχίστηκε στο φινάλε με τους τέσσερεις καλλιτέχνες επί σκηνής να αυτοσχεδιάζουν πάνω σε μεσογειακά μουσικά μοτίβα.

Η προσέλευση κοινού ξεπέρασε και φέτος κάθε προσδοκία. Την έναρξη της φετινής “Κυπριακής Άνοιξης” παρακολούθησαν περίπου 250 άτομα, ένα ακροατήριο μεικτό που αποτελείτο από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους, αλλά και Ασιάτες και Βορειοαφρικανούς.

Μεταξύ των επισήμων παρευρέθηκαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Σοφία Γραμμάτα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μόναχο, Κρίστιαν Χορν, καθώς και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βαυαρίας.

Η Μορφωτική Ακόλουθος κα Γιώργα Σολομώντος, στο χαιρετισμό της, ανέφερε ότι η «Κυπριακή Άνοιξη» παρουσίασε μέσα στις 10 φορές που διοργανώθηκε περίπου 190 καλλιτέχνες Κύπριους, Γερμανούς, αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Πρόσθεσε ότι με τη συμμετοχή ξένων καλλιτεχνών μπόρεσε να ξεπεράσει εθνικά σύνορα και να πάρει μια ιδιαίτερη θέση στον πολιτιστικό χάρτη του Μονάχου.

Για τη φετινή «Κυπριακή Άνοιξη» προσφέρθηκε ψηφιακός δίσκος, από ζωντανές ηχογραφήσεις της πολιτιστικής σειράς (2006-2015), ως δώρο στους επισκέπτες, οι οποίοι με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια, υποστήριξαν τις προσπάθειες να καθιερωθεί η «Κυπριακή Άνοιξη» ως θεσμός στη βαυαρική πρωτεύουσα. Στον ψηφιακό δίσκο υπάρχουν έργα των συνθετών Νικόλα Κυριάκου, Γιώργου Κάρβελλου, Ανδρέα Μουστούκη, Σάββα Σάββα, Σταύρου Λάντσια και Ιννας Κουτρουπή.

Ακολούθησαν δεξίωση και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “MOMENTS on FACES”.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα του Πολιτιστικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στη Γερμανία για το «Έτος Κώστα Μόντη», 100 χρόνια μετά τη γέννηση του ποιητή, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στην Κολωνία, στο πλαίσιο των «Κυπριακών Στιγμών», μιας άλλης πολιτιστική σειράς που επιμελείται το Πολιτιστικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Μια επιλογή ποιημάτων από τη συλλογή «Στιγμές» του ποιητή Κώστα Μόντη, προβλήθηκαν και φωτογραφήθηκαν σε πρόσωπα από τον φωτογράφο Γιώργο Καλογερόπουλο.

Στην «Κυπριακή Άνοιξη» 2015 συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Βάκια Σταύρου, Μάριος Τακούσιης, Σάββας Σάββας, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώργος Καλούδης, Δημήτρης Ρεγγίνος, Νικόλας Κυριάκου, Ιάσων Κεραμίδης, Μίχαελ Λέοπολντ, Γιώργος Καλογερόπουλος.

Δεύτερη επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι “με νέα και παλιά τραγούδια ήρθαν στη Γερμανία ο συνθέτης, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο βιρτουόζος του βιολοντσέλου και της κρητικής λύρας, Γιώργος Καλούδης”, οι οποίοι και εμφανίστηκαν στο πλαίσιο της «Κυπριακής Άνοιξης».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς και γεμίζει αίθουσες και αμφιθέατρα ακόμη και όταν εμφανίζεται με μικρό μουσικό σχήμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το κοινό της «Κυπριακής Άνοιξης» χειροκροτούσε όρθιο τους δύο καλλιτέχνες, που με το πρόγραμμα και την παρουσία τους αντιπροσωπεύουν έντονα και πολύπλευρα τον μουσικό πολιτισμό της Κύπρου.

Η «Κυπριακή Άνοιξη» θα ρίξει την αυλαία της για φέτος στις 10 Μαΐου, με ένα διπλό κοντσέρτο, στο πρώτο μέρος σόλο κιθάρα με το Δημήτρη Ρεγγίνο και στο δεύτερο μέρος, ένα μουσικό μωσαϊκό, με τους Νικόλα Κυριάκου, κιθάρα,  Ιάσωνα Κεραμίδη, βιολί και Μίχαελ Λέομπολτ, κρουστά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top