Τροπολογίες επί του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων, που κατέθεσε η Κυβέρνηση και οι οποίες θα δίδουν το δικαίωμα στους δανειολήπτες να διεκδικούν αναστολή εκποίησης από το δικαστήριο, θα καταθέσουν βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Οικονομικών, με στόχο να οδηγηθεί το όλο θέμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 22 Απριλίου.
Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρία να αφήσει το θέμα ανοικτό μέχρι να διαφανεί κατά πόσον η Κυβέρνηση θα αποσύρει ή όχι το νομοσχέδιο που αφορά τον περί δικαστηρίων νόμο που είναι κατατεθειμένο στην Επιτροπή. Σε περίπτωση απόσυρσης του σχετικού νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, τότε η Επιτροπή Νομικών θα προχωρήσει με τις 13 προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα για το θέμα των εκποιήσεων συν μια πρόταση του ΑΚΕΛ που αφορά την επιμήκυνση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021, με στόχο να οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις 22 Απριλίου.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία διεξήχθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής επεξεργαστήκαμε μία σειρά από προτάσεις νόμου και του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε στον περί δικαστηρίων νόμο το απαραίτητο δίκτυ προστασίας κατά των εκποιήσεων», προσθέτοντας ότι «βασική πτυχή αυτών των προτάσεων είναι η επαναφορά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των δανειοληπτών να διεκδικούν αναστολή εκποίησης από το δικαστήριο».
«Δικαίωμα, το οποίο ετσιθελικά και κατά τρόπο απαράδεκτο αφαιρέθηκε με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος και μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας στην Βουλή του 2018», ανέφερε.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι έχουν αποφασίσει ότι ο περί δικαστηρίων νόμος με τις δικές μας τροποποιήσεις θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 22 Απριλίου.
Ανέφερε ότι επειδή την ίδια στιγμή είναι κατατεθειμένες 13 προτάσεις νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών συν επιπρόσθετη δική μας πρόταση νόμου που αφορά την επιμήκυνση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021, όπως είπε, «έχουμε ζητήσει σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών όπως αφήσει ανοικτό το ζήτημα ούτως ώστε στην απευκταία περίπτωση που η Κυβέρνηση, συνεκτιμώντας τα δεδομένα, δηλαδή την επαναφορά του δικτύου προστασίας υπέρ των δανειοληπτών, αποσύρει τον περί δικαστηρίων νόμο, τότε η Επιτροπή Νομικών να προχωρήσει με τις αυτόνομες προτάσεις νόμου για να οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής».
Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε, θα προχωρήσει ο περί δικαστηρίων νόμος με τις τροπολογίες που έχουμε επιφέρει σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουμε την ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και άλλων αδικημένων του τραπεζικού σκανδάλου και το μόνο που θα χρειάζεται να προχωρήσει η Επιτροπή στην Ολομέλεια θα είναι την επιμήκυνση που φαίνεται να διαμορφώνεται ήδη μια πλειοψηφία γύρω από τη δική μας πρόταση με κάποιες άλλες τροπολογίες που κάποια άλλα κόμματα θα θέλουν να επιφέρουν».
Ο κ. Δαμιανού κάλεσε την Κυβέρνηση «αυτή την φορά να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών» και να σταματήσει να δίδει «υπερπρονόμια στις τράπεζες».
«Ας αναλογιστούν το μέγεθος της κοινωνικής αναστάτωσης, που έχουν προκαλέσει με τις ετσιθελικές νομοθεσίες προς όφελος των τραπεζών», κατέληξε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε «προσπάθεια που καταβάλλεται την τελευταία στιγμή από τους βουλευτές για να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα σωσίβιο, στους δανειολήπτες να σταματήσει ή να περιοριστεί η ασυδοσία των τραπεζών και των ταμείων και να τεθεί ένας φραγμός στις εκποιήσεις».
Ανέφερε ότι «πριν οι βουλευτές αποφασίσουν γιατί έχουν πλέξει σε ένα λαβύρινθο από προτάσεις νόμου έφθασε η φωνή των Moody’s που απειλεί με θεούς και δαίμονες για να συμφωνήσει με την Κυβέρνηση και τον Κεντρικό Τραπεζίτη».
Πρόσθεσε ότι το Κίνημα ζητεί την κατάργηση της τροποποίησης 87 του 2018 όπου η πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Αλληλεγγύης, έχουν απαγορεύσει στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να παγώνουν την διαδικασία της εκποίησης όπως ίσχυε πριν από τον Ιούνιο του 2018».
«Έχουν αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από τους δανειολήπτες, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Βουλή έχει μόνο μία ευθύνη, να επαναφέρει τη νομοθεσία στην κατάσταση που ήταν τον Ιούνιο του 2018», κατέληξε ο κ. Περδίκης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις