ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τα «ψιλά γράμματα» και οι κίνδυνοι για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τα «ψιλά γράμματα» και οι κίνδυνοι για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαπίστωσε την Τετάρτη πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και όπως είπε, τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του και δεν ανακοίνωσε κανέναν περιορισμό.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή περιστατικά θρομβώσεων - ειδικά μεταξύ νεότερων ατόμων – συστήνει στους κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή άφησε στο χέρι των κατών για να αποφασίσουν τη σύσταση και τους ηλικιακούς περιορισμούς που θα θέσουν στην χορήγηση του εμβολίου.

Ο συνεργάτης του Bloomberg Opinion Σαμ Φαζέλι απαντά σε ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους  από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Ναι. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει λογική πιθανότητα το εμβόλιο της AstraZeneca να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σπάνιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια.

Αυτά τα συμπτώματα είναι που καθιστούν μια σοβαρή και δύσκολη θεραπεία. Ο αναφερόμενος αριθμός στην ΕΕ υπολογίζεται σε περίπου 1 ανά 100.000 εμβολιασμούς, που είναι περίπου δύο έως πέντε φορές υψηλότερος από τον ετήσιο ρυθμό που κανονικά θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό.

Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση; Μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως;

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας αυτών των θρόμβων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 19 θανάτους από 79 περιπτώσεις μετά από 20,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, με τρεις από αυτούς να είναι  κάτω των 30 ετών.

Η διάγνωση απαιτεί από τους ανθρώπους να γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονται με το πρόβλημα των θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων πονοκεφάλων, ασυνήθιστες μικροσκοπικές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα και το κοιλιακό άλγος.

Έτσι, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα άτομα να αναφέρουν τις παρενέργειες ώστε να γίνεται γνωστή η πραγματική επίπτωση της κατάστασης.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά στους νεότερους να λαμβάνουν εναλλακτικά εμβόλια, ενώ η ΕΕ δεν έχει προσχωρήσει σε παρόμοια σύσταση για την ώρα. Αυτό προκαλεί σύγχυση. Γιατί;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων της ΕΕ υποστήριξε  ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση με κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου, παρόλο που παραδέχτηκε ότι τα νεότερα άτομα ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η βρετανική αρχή φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι πράγματι ο κίνδυνος των θρόμβων αυξάνεται με τη μείωση της ηλικίας.

Επομένως κάθε χώρα στην ΕΕ θα λάβει τη δική της απόφαση ορίζοντας τους δικούς τους ηλικιακούς περιορισμούς.

Πρέπει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca να περιοριστούν στους ηλικιωμένους;

Αυτός θα ήταν ένας τρόπος και αυτό έχουν κάνει πολλές χώρες της ΕΕ. Όπως προαναφέρθηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συστήσει άλλο εμβόλιο για τους κάτω των 30 ετών. Αλλά ακόμη και αν ο κίνδυνος των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι παρόμοιος σε ηλικιωμένα άτομα - κάτι που σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι - ο υπολογισμός κινδύνου-οφέλους είναι πολύ πιο σαφής στον ηλικιωμένο πληθυσμό, επειδή διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών του Covid-19.

Το MHRA σημείωσε ότι το 7,8% των ατόμων με σοβαρό Covid-19 πάσχουν από πνευμονική εμβολή, το 11,2% πάσχουν από φλεβική θρόμβωση και υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου 1,6%. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι ηλικιωμένα άτομα, είναι λογικό να λάβουν το εμβόλιο της  Astra τώρα εάν είναι διαθέσιμο αντί να περιμένουν άλλο εμβόλιο ρισκάροντας με μία από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχουν επιπτώσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα εμβόλια;

Ναί. Θεωρητικά  ότι όλα τα εμβόλια όπως το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό ως τεχνολογία παράδοσής τους πρέπει να παρατηρούνται πολύ προσεκτικά. Τέτοια εμβόλια είναι της  Johnson & Johnson, το Sputnik V της Ρωσίας και το Cansino της Κίνας.

Ο EMA έδωσε δεδομένα για το εμβόλιο J&J, υποδεικνύοντας τρεις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων στον εγκέφαλο μετά από 4,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτά τα περιστατικά ήταν ο ίδιος τύπος θρομβώσεων που παρατηρήθηκε μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca,  δηλαδή με εμφάνιση χαμηλών αιμοπεταλίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top