Νέες μάχες στοίχισαν τη ζωή σε 70 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης, όπου δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και των Σιιτών ανταρτών Χούθι συγκρούονται για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής Μαρίμπ, του έσχατου κυβερνητικού οχυρού στον βορρά.
Οι μάχες σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία κλιμακώνονται, με ήδη τουλάχιστον 53 νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα το Σάββατο.
Οι Χούθι έχουν εντείνει από τον Φεβρουάριο την προσπάθειά τους να αποσπάσουν τη Μαρίμπ από τα χέρια των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αλλά οι έφοδοί τους απωθούνται με τη βοήθεια της αεροπορίας της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία επενέβη στη σύρραξη τον Μάρτιο του 2015.
Η επίθεση των Σιιτών ανταρτών δεν έχει σταματήσει παρά τις πολλές εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη χώρα όπου μαίνεται σύρραξη από το 2014.
Στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, 26 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων και 44 μέλη των Χούθι σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με δύο αξιωματικούς του κυβερνητικού στρατού. Οι αντάρτες σπανίως αποκαλύπτουν αν ή πόσες απώλειες υπέστησαν.
Οι μάχες επικεντρώνονται στα μέτωπα Κασάρα και Μαστζάα, βορειοδυτικά της πόλης Μαρίμπ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και στο Τζάμπαλ Μουράντ, νότια.
"Προέλαυαν στα μέτωπα Κασάρα Μαστζάα αλλά απωθήθηκαν στο Τζάμπαλ Μουράντ", διευκρίνισε ο ένας από τους δύο αξιωματικούς, αναφερόμενος στους αντάρτες.
Αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν "12 στρατιωτικά οχήματα των Χούθι, τέσσερα άρματα μάχης κι ένα κανόνι", είπε ο δεύτερος αξιωματικός.
Η μάχη της Μαρίμπ επιτείνει το διπλωματικό αδιέξοδο και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, την οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη στον κόσμο.
Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων αμάχων έχουν καταφύγει στη Μαρίμπ. Σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχουν δημιουργηθεί κάπου 140 καταυλισμοί στην επαρχία για την υποδοχή δύο και πλέον εκατομμυρίων εκτοπισμένων.
Η απώλεια της Μαρίμπ θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση και το Ριάντ.
Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, είχαν καταλάβει περί τα τέλη του 2014 την πρωτεύουσα Σανάα, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Μαρίμπ, και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.
Τους τελευταίους μήνες οι αντάρτες έχουν πολλαπλασιάσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις επιθέσεις με UAVs εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, βάζοντας συχνά στο στόχαστρο πετρελαϊκές υποδομές του σουνιτικού βασιλείου που κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές αργού στον κόσμο.
Παρά τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας οι Χούθι απορρίπτουν την πρόταση των Σαουδαράβων να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την κλιμάκωση των μαχών στη Μαρίμπ, όπως και η Ουάσινγκτον.
"Η βοήθεια από μόνη της δεν θα βάλει τέλος στη σύρραξη. Δεν μπορούμε να τερματίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη παρά μόνο αν μπει τέλος στον πόλεμο", δήλωνε στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια διεθνούς συνόδου δωρητών.
"Το πρώτο αναγκαίο βήμα είναι να τερματιστεί η επίθεση στη Μαρίμπ (...) και (οι αντάρτες) μαζί με τους Σαουδάραβες και την κυβέρνηση της Υεμένης να ενεργήσουν με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να έρθει η ειρήνη", είχε προσθέσει. Ο πόλεμος, που γενικεύτηκε το 2014, όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση από τα οχυρά τους στον βορρά, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ έχει ωθήσει εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα του λιμού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις