Η βασίλισσα απομακρύνεται από κάθε βασιλικό καθήκον για 8 ημέρες ενώ ξεκινά περίοδος εθνικού πένθους στο Ηνωμένο Βασίλειο
«Operation Forth Bridge»
Ο θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Φορθ», με αναφορά στην κρεμαστή γέφυρα Φορθ που ενώνει το Εδιμβούργο και το Περθ. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχαν εγκαινιάσει αυτή τη γέφυρα το 1964.
Προηγείται βασιλική εντολή
Ο θάνατος δεν ανακοινώνεται επίσημα χωρίς εντολή από τη βασίλισσα. Όποιος βρίσκεται, την εκάστοτε μαύρη ώρα, επικεφαλής του Οίκου της Βασίλισσας (Lord Chamberlain) –στην προκειμένη περίπτωση ο Κόμης Peel (William James Robert Peel)– θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας –στην προκειμένη περίπτωση τον Μπόρις Τζόνσον– και στη συνέχεια θα ζητήσουν από τη βασίλισσα συγκεκριμένες εντολές ως προς τη μετάδοση τη είδησης και τις διαδικασίες της κηδείας. Καμία ενέργεια δεν γίνεται και κανένα σχέδιο δεν μπαίνει σε εφαρμογή έως ότου ο θάνατος ανακοινωθεί επίσημα από το Μπάκινγχαμ.
Πώς και πότε θα εμπλακούν τα Μέσα Ενημέρωσης
Αναμένεται πως αμέσως μετά τον παραπάνω επικοινωνιακό συντονισμό, η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου θα «φτάσει» στα Μέσα εντός των πρώτων ωρών. Εάν ο θάνατος προκύψει τη νύχτα, ωστόσο, καμία ανακοίνωση δεν θα γίνει πριν τις 8 πρωί της επόμενης μέρας. Κάποτε ήταν το BBC αυτό που παραδοσιακά ενημερωνόταν πρώτο για τον θάνατο μέλους της βασιλικής οικογένειας. Σήμερα δεν ισχύει απαραίτητα κάτι τέτοιο, καθώς η ανακοίνωση μεταδίδεται ταυτόχρονα σε όλα τα Μέσα (και τον πλανήτη) μέσω του Press Association (Ένωση Τύπου).
Θα μεταδοθούν προ-ηχογραφημένες ειδήσεις
Σχεδόν κάθε μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός της Βρετανίας έχει ήδη ετοιμάσει ντοκιμαντέρ, φιλμ, άρθρα και ειδησεογραφικό υλικό πριν από την όποια ανακοίνωση. H «Times» του Λονδίνου λέγεται πως μπορεί να γεμίσει 11 ημέρες συνεχούς κάλυψης, ενώ το Sky News και το ITV, που ετοιμάζουν αντίστοιχα αφιερώματα ήδη αρκετά χρόνια πριν –χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρονται στον κ. Ρόμπινσον– έχουν υπογράψει συμβόλαια με σημαντικούς ανθρώπους μέσα από το Παλάτι οι οποίοι θα μιλήσουν αποκλειστικά στα δικά τους δίκτυα.
Ξεκινά περίοδος εθνικού πένθους
Με τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου, το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) θα μπει σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει 30 ημέρες. Όλοι οι Βρετανοί πενθούν και όλοι πρέπει να «δείξουν» το πένθος τους, ακόμη και οι εκπρόσωποι του έθνους που υπηρετούν σε άλλες χώρες. Οι σημαίες, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, θα κυματίζουν μεσίστιες – με εξαίρεση τη σημαία που κυματίζει στην κορυφή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, η οποία δεν κατεβαίνει ποτέ καθώς συμβολίζει την ίδια τη μοναρχία. Το βασιλικό σκήπτρο, σύμβολο της μοναρχίας επίσης, ντύνεται με μαύρο ύφασμα και διακοσμείται με μια μαύρη κορδέλα. Όλα τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, άντρες, γυναίκες, φορούν μαύρα περιβραχιόνια με συγκεκριμένο πλάτος (8,25εκ.) στο αριστερό τους χέρι, ενώ οι άντρες φορούν και μαύρες γραβάτες. Οι τοπικές διοικήσεις (πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών κ.ά.) διεκπεραιώνουν μόνο έκτακτες υποθέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Κίτρινη Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι – Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις