ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα μετανάστευσης ΕΕ, δήλωσε ο Ν. Μιταράκης (1)

Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα μετανάστευσης ΕΕ, δήλωσε ο Ν. Μιταράκης (1)

Ελλάδα και Κύπρος, Kαθώς βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζουμε ένα «δίκαιο και ανθεκτικό» κοινό ευρωπαϊκό σύστημα με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μιταράκης μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, την Παρασκευή.


Από την πλευρά του, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «συζητήσαμε τρόπους επίτευξης των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης και ιδιαίτερα απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό έναντι όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου». Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι μια ξεκάθαρη διεκδίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των χωρών της ΕΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαπραγμάτευση από την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα επιστροφών. Για μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, σημείωσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υιοθετηθεί στο προσεχές διάστημα.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη νωρίτερα, λέγοντας ότι συζήτησαν «τις κοινές προκλήσεις που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κατά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, «ευρισκόμενη όπως και η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των πιέσεων από την Ανατολή, αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, τα δύο Υπουργεία «έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο». Συνεργασία, είπε, «για την εξεύρεση ικανών λύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας ασύλου και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι, «κρίσιμος παράγοντας, βέβαια, παραμένει η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016, στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας πρώτης υποδοχής».

Κρίσιμος παράγοντας είναι η συνεπακόλουθη συμμόρφωση της Τουρκίας, ανέφερε, «με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Αναγκαία συνθήκη είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ: Μηταράκη, «η επίτευξη της απαραίτητης αλληλεγγύης όλων των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να ελαφρύνει το μεγάλο βάρος που επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

«Καθώς βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, οι δύο χώρες υποστηρίζουμε ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών», τόνισε.

Και τα δύο αυτά στοιχεία, πρόσθεσε, «δηλαδή η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης και η εξασφάλιση της απαραίτητης αλληλεγγύης αναδείχθηκε με έμφαση από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τις χώρες μας» κατά την πρόσφατη υπουργική διάσκεψη των Αθηνών.

«Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την από κοινού προβολή των θέσεων και των ανησυχιών μας», ανέφερε. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας είπε ότι οι MED5 «υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης και κατά συνέπεια οι μειωμένες αφίξεις αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των αναγκαίων απελάσεων και της αποφυγής κατάχρησης των συστημάτων ασύλου. Και τέλος, είπε, «της ανάγκης για την επίδειξη αλληλεγγύης».

Ο κ. Μιταράκης εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουμε Ελλάδα και Κύπρος αποφέρει απτά αποτελέσματα" προς όφελος των κοινωνιών μας αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της.

«Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης», είπε ευχαριστώντας τον κ. Νουρή για τη συνεργασία.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «είναι καλά γνωστό ότι Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού ως κράτη πρώτη γραμμής, δεχόμενες μάλιστα το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους εταίρους μας».

Είχαμε την ευκαιρία, πρόσθεσε, «να συνεχίσουμε την εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών για τη διαχείριση των υπέρμετρων μεταναστευτικών ροών της  διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων των οποίων Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν θεματοφύλακες».

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «συζητήσαμε τρόπους επίτευξης των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης και ιδιαίτερα απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό έναντι όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Πέραν, είπε ο κ. Νουρής, «της δεδομένης αδελφικής σχέσης των κυβερνήσεων των χωρών μας, η κοινή μας βούληση, οι επαφές και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Υπουργείων μας βεβαιώνουν τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε Κύπρος και Ελλάδα από κοινού να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στη διαχείριση των μειζόνων ζητημάτων της μετανάστευσης και του ασύλου».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται και αν νοιώθει ότι δικαιώνονται οι θέσεις του από τις θέσεις της Ελλάδας και των υπόλοιπων MED5 ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «δεν είναι θέμα δικαίωσης θέσεων, είναι θέμα απτής πραγματικότητας».

Η Κύπρος, σημείωσε, «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει δυσανάλογα το μεγαλύτερο βάρος και μεταξύ των πέντε μεσογειακών χωρών και επομένως είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να πάρει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό ακριβώς το μεγάλο βάρος».

Είναι γι αυτό το λόγο, συνέχισε, που εντοπίζοντας ξεκάθαρα ότι η δίοδος και η είσοδος στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της παράτυπης μετανάστευσης είναι η Πράσινη Γραμμή, έχουμε εστιάσει εκεί το ενδιαφέρον μας με συντονισμένες, νόμιμες ενέργειες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι υπάρχει «ξεκάθαρη πρόνοια του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ότι αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρεμποδίζει την είσοδο στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές όλων εκείνων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν έχουν εισέλθει στη Δημοκρατία δια των νόμιμων οδών».

«Αν κάποιος θα ήθελε να διέλθει στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές από τα κατεχόμενα θέλω να θυμίσω σε όσους ασκούν κριτική ότι υπάρχουν τα σημεία ελέγχου, τα οποία είναι απόλυτα συμφωνημένα και επομένως υπάρχει η δυνατότητα», είπε.

Αναφέρθηκε στην Τουρκία, η οποία σε καθημερινή βάση προωθεί αυτή την παράτυπη μετανάστευση στην Κυπριακή Δημοκρατία και «συνεχίζει με τις ενέργειες της, να διατηρεί τη χώρα μας διχοτομημένη με τη παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών και επομένως όσοι ασκούν κριτική νομίζω ασκούν κριτική προς τη λάθος κατεύθυνση».

Σε ερώτηση αν προωθείται κεντρικός μηχανισμός επιστροφής μεταναστών από την ΕΕ απάντησε ότι είναι «μια ξεκάθαρη διεκδίκηση και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλων των χωρών της ΕΕ ότι θα πρέπει, ναι, να υπάρξει μια κεντρική διαπραγμάτευση από την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα επιστροφών».

Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός, είπε, σημειώνοντας ότι «άλλο είναι το εκτόπισμα της ίδιας της ΕΕ και άλλο είναι το εκτόπισμα της κάθε χώρας ξεχωριστά, πολύ δε περισσότερο μιας μικρής χώρας όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Νουρής εξήγησε ότι «ιδιαίτερα σε χώρες που είναι και ασφαλείς δυσκολευόμαστε στα θέματα επιστροφών πάρα πολύ απλά γιατί συναντούμε πολλές φορές την απροθυμία κάποιων χωρών να δεχτούν τους ίδιους τους υπηκόους τους». Είναι γι αυτό το λόγο που για μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, είπε, προσθέτοντας ότι «θα τολμήσω να πω ότι δηλώνω αισιόδοξος ότι θα υιοθετηθεί στο προσεχές διάστημα», γιατί όπως σημείωσε, αποτελεί κοινή πεποίθηση και θέση όλων των συναδέλφων Υπουργών Εσωτερικών.

Σε ερώτηση αν οι αναφορές του για την κριτική που δέχεται αφορούσαν το συρματόπλεγμα απάντησε ότι «το θέμα της μετανάστευσης είναι πάντοτε είναι σημείο τριβής». Είναι, είπε, ένα φαινόμενο παγκόσμιο για το οποίο υπάρχουν ένθεν και ένθεν διάφορες τοποθετήσεις.

«Ζούμε σε Δημοκρατία η κριτική είναι καλοδεχούμενη, άλλωστε αν δεν υπάρχει κριτική δεν θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι», ανέφερε. Επομένως, πρόσθεσε, «απαντώ στη γενικότερη τοποθέτηση για την κριτική που ασκείται στο θέμα μετανάστευσης και αιτιολόγησα ότι τα όποια μέτρα στην Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνονται, λαμβάνονται ακριβώς γιατί η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top