ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούσιος: Απαντά στις βολές του ΑΚΕΛ με στοιχεία ΓΕΣΥ - «Στα μηδενιστικά συνθήματα του ΑΚΕΛ απαντούν τα έργα»

Κούσιος: Απαντά στις βολές του ΑΚΕΛ με στοιχεία ΓΕΣΥ - «Στα μηδενιστικά συνθήματα του ΑΚΕΛ απαντούν τα έργα»

Στο ΑΚΕΛ τα όσα λέχθηκαν χθες επί ευκαιρίας της Παγκόσμιάς Ημέρας Υγείας απαντά μέσα από ανακοίνωση του σήμερα (8/4) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

«Στα μηδενιστικά συνθήματα του ΑΚΕΛ απαντούν τα έργα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Κούσιος ενώ παρέθεσε και στοιχεία για την πορεία του ΓΕΣΥ.

Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Το ΑΚΕΛ χθες, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με ανακοίνωση του κατήγγειλε «τη συνεχή υποβάθμιση του δημοσίου τομέα της υγείας» και ότι  ακόμη «η παροχή υπηρεσιών υγείας, είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους».

Πραγματικά διερωτάται κανείς σε ποιούς αναφέρεται το ΑΚΕΛ.

Στην Κυβέρνηση που σχεδίασε και εφάρμοσε μετά από 40 χρόνια ατέρμονων προσπαθειών το ΓΕΣΥ και το οποίο αποτελεί σήμερα το στήριγμα κάθε πολίτη, κάθε κοινωνικής και οικονομικής τάξης; Στην Κυβέρνηση που σχεδίασε και  εφάρμοσε το πρώτο καθολικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Στα μηδενιστικά συνθήματα του ΑΚΕΛ απαντούν τα έργα.

Απαντούν τα στοιχεία και οι αριθμοί που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για την υγεία.

Όχι μόνο ανακόψαμε την πτωτική πορεία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλά με μεγάλες επενδύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και με εκ βάθρου αναδιάρθρωση, προσφέρουν πλέον υπηρεσίες υγείας που καθημερινά αναβαθμίζονται. Κάθε πολίτης αισθάνεται καθημερινά τη στήριξη που μπορεί να έχει μέσω του ΓΕΣΥ.

Μέσα σε 21  μόλις μήνες λειτουργίας του ΓΕΣΥ, 870 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στο σύστημα και σε κατάλογο προσωπικού γιατρού, 784 χιλιάδες δικαιούχοι επισκέφτηκαν προσωπικούς ιατρούς και 618 χιλιάδες έχουν επισκεφθεί, στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, ειδικούς γιατρούς. Αυτή την τεράστια προσφορά καμία κομματική σκοπιμότητα και καμία κομματική ανακοίνωση δεν μπορεί να τη μηδενίσει.

 

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στις 7/4

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παραπέμπει στις ευθύνες της πολιτείας για διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια για τους ίδιους σκοπούς.

Η Αριστερά αντικρίζει την υγεία με τη θεμελιώδη αρχή που την καθορίζει σαν κοινωνικό αγαθό, το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του. Ο τρόπος διαχείρισης του αγαθού της υγείας, αλλά και το επίπεδο σχέσης των πολιτών με αυτό, καταδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και πολιτισμού των κοινωνιών. Για το ΑΚΕΛ η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για τους λίγους. Στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες η διαφύλαξη κεκτημένων και ιδιαίτερα η διαφύλαξη των δικαιωμάτων όλων στην υγεία είναι περισσότερο από αναγκαία.

 

Σήμερα με τα παρόντα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, αποτελεί ύψιστη κοινωνική ανάγκη. Συνεπώς η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας χωρίς άλλη καθυστέρηση, παλινδρομήσεις και μακριά από σκοπιμότητες ή απόπειρα εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων αποδεικνύεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή εφαρμογή όχι μόνο του ΓΕΣΥ αλλά και την προστασία όλης της κοινωνίας σε περιόδους κρίσεων και όχι μόνο.

Σημειώνουμε με ανησυχία την συνεχή υποβάθμιση που υπέστη ο δημόσιος τομέας υγείας και το γεγονός της ασυγχώρητα μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην όλη διαδικασία του εκσυγχρονισμού του. Το ΑΚΕΛ αναμένει από το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ώστε να αποτελέσουν τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο θα αναπτύσσεται το ΓΕΣΥ.

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που διαφάνηκε ότι παρουσιάζει ο τομέας των κρατικών υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας. Η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να μετριέται με χρήματα. Η συνεχής υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η ελλειπής δομή, η μη πλήρωση ζωτικών θέσεων για τη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο μη εκσυχρονισμός των όρων εργασίας και η έλλειψη της εργασιακής ασφάλειας, οι ελλείψεις σε αναγκαία αναλώσιμα κ.ά. υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και δημιουργούν αρνητική εικόνα στην κοινωνία.  Ιδιαίτερα σήμερα, με τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα στην κοινωνία, υγεία, απασχόληση και την οικονομία τα προβλήματα στην παροχή της ποιοτικής φροντίδας υγείας να συσσωρεύονται. Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η τάχιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με στόχο την προστασία και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας έχει αφεθεί  στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτός άλλωστε είναι ο κοινωνικός τους ρόλος, να προστατεύουν το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν.

Το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα στηρίξει πολιτικές που θα είναι προς όφελος της υγείας του απλού πολίτη και της κοινωνίας και θα αντιπαλέψει πολιτικές που οδηγούν την υγεία προς τα πίσω και τη μετατρέπουν σε προνόμιο αντί δικαιώματος.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της υγείας στην Κύπρο και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει  και θα εξακολουθήσει να στηρίζει το δημόσιο τομέα υγείας ως την αναγκαία ραχοκοκαλιά των παρεχόμενων στη χώρα μας υπηρεσιών υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top