ΚΟΣΜΟΣ

«Ακατάλληλη φονική βία» χρησιμοποίησε ο αστυνομικός που κατηγορείται για δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

«Ακατάλληλη φονική βία» χρησιμοποίησε ο αστυνομικός που κατηγορείται για δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ο αστυνομικός που κατηγορείται για δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη χρησιμοποίησε ακατάλληλη «φονική βία» όταν γονατίζει στο λαιμό του για περισσότερο από εννέα λεπτά, δήλωσε εμπειρογνώμονας στο δικαστήριο στη Μινεάπολη, την Τετάρτη.



Η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σιόβιν συνεχίζεται και σήμερα κλήθηκε για ανάκριση ο Τζόντι Στίγκερ, ειδικός στη χρήση βίας ο οποίος μελέτησε το βίντεο με τον αστυνομικό γονατισμένο στο λαιμό του Φλόιντ.

Ο Στίγκερ κατέθεσε πως η πίεση που προκαλείται από το σωματικό βάρος του Σιόβιν θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία και εν τέλει το θάνατο. 

Ερωτηθείς πόση δύναμη ήταν «λογική» αφού ο Φλόϊντ ήταν σε δυσμενή θέση και με χειροπέδες και δεν αντιστάθηκε, ο Στίγκερ αστυνομικός του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι «η γνώμη μου [είναι ότι αυτή] δεν ήταν δύναμη που θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί όταν ήταν σε αυτή τη θέση [o Φλόϊντ]».

«Ένας αξιωματικός επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μόνο επίπεδο βίας ανάλογο με τη σοβαρότητα του εγκλήματος ή το επίπεδο αντίστασης», είπε.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο θάνατος του Φλόϊντ οφείλεται σε ασφυξία, ενώ η υπεράσπιση του Σιόβιν ισχυρίζεται ότι οφείλεται σε παράνομα ναρκωτικά στο σύστημα του θύματος.

Ο Σιόβιν 45 ετών, ο οποίος απολύθηκε από την αστυνομική δύναμη μετά το περιστατικό, έχει δηλώσει ότι δεν είναι ένοχος για κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας.

Διασώστης κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Φλόιντ, 46 ετών, ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασε στη σκηνή με ασθενοφόρο και ότι ο Σιόβιν θεάθηκε να γονατίζει ακόμα στο λαιμό του. Ο Σιόβιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 40 χρόνια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top