ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Θα υποδεικνύουμε κάθε μονομερή ενέργεια της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας ή Κύπρου

Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Θα υποδεικνύουμε κάθε μονομερή ενέργεια της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας ή Κύπρου

Η ΕΕ θα υποδεικνύει κάθε μονομερή ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντησή που είχαν από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι.


Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι “η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να υποδεικνύει τις αρνητικές εξελίξεις  και αυτό ισχύει και  για τις μονομερείς κινήσεις εναντίον των κρατών μελών όπως την Ελλάδα ή την Κύπρο”. “Είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου και οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε”, ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι “η Τουρκία πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης”. “Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία και αυτό στέλνει σαφώς το λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή”, ανέφερε.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμη ότι ήταν καλή η πρώτη συνάντηση ωστόσο δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ζήτησαν να επιστρέψει η Τουρκία στην Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και επεσήμαναν ότι το βασικότερο σημείο συνεργασίας τους είναι το μεταναστευτικό. 

“Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ του 2016 παραμένει σε ισχύ και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά τους Σύριους πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Αλλά ισχύει επίσης και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Ως εκ τούτου, περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τις υλοποιήσει, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης τακτικών αναχωρήσεων. Και περιλαμβάνει επίσης την επανέναρξη των επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά προς στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση. Αυτό για μας αποτελεί μια κρίσιμη δέσμευση και θα ήταν μια σημαντικότατη επίδειξη καλής θέλησης ότι αυτή η συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης πραγματικά λειτουργεί”, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συζήτησαν όπως είπε και το θέμα της αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα καθώς και του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. 

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι τον περασμένο μήνα κατά την Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ παραμένουν σταθερά στην Ανατολική Μεσόγειο και καλωσόρισε τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. 

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη επανάληψη των διαπραγματεύσεων για επίλυση και “ως ενεργός παρατηρητής η ΕΕ στηρίζει πλήρως την διαδικασία των ΗΕ και προσβλέπουμε στην ανεπίσημη συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μερικές βδομάδες”.

“Τους πρόσφατους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αποκλιμάκωσης και θετικών εξελίξεων οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν”, είπε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι “έχουμε πει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι βασισμένη σε τρία σκέλη: την οικονομική συνεργασία, την μετανάστευση και την κινητικότητα ανθρώπων”.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία. “Την ίδια στιγμή είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των χωρών μελών της και να προωθήσουμε τις αξίες μας. Τείνουμε χείρα φιλίας με την προοδευτική ατζέντα μας και εξαρτάται από την Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία με σταθερό και βιώσιμο τρόπο”, ανέφερε.

Για το μεταναστευτικό ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η εκτίμησή τους είναι πως  η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια της ΕΕ. “Η Επιτροπή σύντομα θα ανακοινώσει πρόταση για τη χρηματοδότηση των προσφύγων στην Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο”, ανέφερε.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών και η απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη.

Είπε ακόμη ότι οι διαφορές παραμένουν αλλά νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα αναδύονται ειδικά στη Λιβύη. “Έχουμε ένα κρίσιμο μήνυμα επ' αυτού. Όλοι οι ξένοι μαχητές και στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης”, ανέφερε.

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top