ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου για Κυπριακό, είπαν στο Ερντογάν Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

 Η ΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου για Κυπριακό, είπαν στο Ερντογάν Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Ο Ιούνιος θα είναι ο σταθμός που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκία και το αν και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η θετική ατζέντα με την ΕΕ, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των συναντήσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα. 


Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο Ιούνιος είναι από μόνος του κοντινή και φιλόδοξη ημερομηνία και εξαρτάται πολύ στενά από την πρόοδο στο Κυπριακό και τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως μακρά και αναλυτική (δύο ώρες και 40 λεπτά στο διμερές και άλλη μια ώρα το γεύμα) και εξήγησε ότι και οι δύο Πρόεδροι κατέστησαν εξαιρετικά σαφές στον Ερντογάν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό και πως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα κράτη μέλη της. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ, απέφυγε να μεταφέρει την απάντηση της τουρκικής πλευράς για το θέμα. 

Όπως είπε, οι δυο πλευρές παρότι δεν συμφωνούν παντού, είχαν ένα ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο σε όλα και αυτό είναι το σημαντικό, καθώς όπως επεσήμανε πρέπει να μπορούν να μιλάνε για όλα. 

Είπε ακόμα ότι η Πρόεδρος προσδίδει μεγάλη σημασία στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την ανησυχία που προκαλεί η απόσυρση της Τουρκίας από αυτή. 

Ενημέρωσε τον Τύπο πως η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εξέτασε με τον Ερντογάν την ευκαιρία που υπάρχει για Ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα, αν φτάσουμε στη θετική ατζέντα, και ανέφερε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για την τελωνειακή ένωση, η οποία μαζί με το μεταναστευτικό είναι τα πλέον σημαντικά θέματα για την Τουρκία. 

Όπως είπε, μακρά συζήτηση έγινε και για τουρισμό, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα εμβόλια και τις παραλλαγές του ιού, αλλά και την κλιματική αλλαγή

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως είπε, η ΕΕ θα ετοιμάσει σχετική πρόταση, αλλά ακόμα χρειάζεται δουλειά. Αποτελεί στρατηγικό ζήτημα για την ΕΕ καθώς στη χώρα φιλοξενούνται 3,6 εκ. Σύροι και 400.00 Αφγανοί, μεταξύ αυτών 1,1 εκ. παιδιά, με τις 700.000 να φοιτούν στα σχολεία της Τουρκίας.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μετά από 10 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στη Συρία πρέπει να προσαρμόσουμε τη βοήθεια που παρέχουμε, ανέφερε, κάνοντας λόγο για υποστήριξη και τοπικών υποδομών. 

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top