ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις Κυρίτση και Σ. Χαραλάμπους για τη λίστα του Γενικού Ελεγκτή και τα ονόματά τους

Διευκρινίσεις Κυρίτση και Σ. Χαραλάμπους για τη λίστα του Γενικού Ελεγκτή και τα ονόματά τους

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με τη συμπερίληψη των ονομάτων τους στη λίστα του Γενικού Ελεγκτή με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) που αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα η Βουλή, προχώρησαν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και η πρώην Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.


Ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι ο ίδιος ούτε είχε ούτε έχει  οποιοδήποτε καθυστερημένο δάνειο, είτε στον Συνεργατισμό είτε αλλού, ούτε έχει κάμει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.

«Το συγκεκριμένο  δάνειο για το οποίο γίνεται αναφορά στο όνομά μου από τον Γενικό Ελεγκτή,  αφορά αναδιάρθρωση δανείου της ΠΕΟ και όπως ο ίδιος σημειώνει, το όνομα μου εμφανίζεται επειδή τυγχάνει να είμαι ο Γενικός της  Γραμματέας και καθηκόντως την εκπροσωπώ.Διευκρινίζω ότι στα πλαίσια εκείνης της αναδιάρθρωσης,  η ΚΕΔΙΠΕΣ  είχε συμφωνήσει στην  αφαίρεση ποσού το οποίο αντιστοιχούσε σε  τόκους  υπερημερίας που είχαν προστεθεί καταχρηστικά και το συγκεκριμένο δάνειο είχε  πλήρως εξοφληθεί», αναφέρει.

Η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους αναφέρει ότι τον Απρίλη του 2013 με την επιστροφή της στον επαγγελματικό μηχανισμό της ΠΕΟ, το μηνιαίο της εισόδημα είχε σημαντική αλλαγή σε σχέση με αυτό που λάμβανε από το ΑΚΕΛ. Μείωση, προσθέτει, είχαν και τα εισοδήματα του συζύγου της που είναι Δημόσιος Υπάλληλος. Επίσης όπως είναι γνωστό, αναφέρει, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΑΚΕΛ, το εφάπαξ που λαμβάνουν όσοι υπηρετήσουν σε δημόσια αξιώματα, κατατίθεται στο Ταμείο Συναδελφικής Αλληλεγγύης, κάτι που έγινε και στην δική της περίπτωση.

«Ζήτησα αναδιάρθρωση των δανείων, λόγω μείωσης των εισοδημάτων μας από εργασία, που είναι τα μόνα εισοδήματα της οικογένειας μου, για να μην είναι μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια μου.  Αποδέχθηκα τις λύσεις αναδιάρθρωσης που μας πρότεινε η ΚΕΔΙΠΕΣ.  Δεν επέλεξα να γίνω στρατηγικός κακοπληρωτής όπως αρκετοί άλλοι», αναφέρει.
Προσθέτει ότι από την ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις, κανένα δάνειο της δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις και αυτά τα στοιχεία τα απέστειλε στον Γενικό Ελεγκτή.

«Οι λύσεις της αναδιάρθρωσης δηλαδή μείωση ποσού μηνιαίας δόσης, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων ήταν πλήρως συμβατές με το πλαίσιο αναδιαρθρώσεων που όρισε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ως εποπτική αρχή», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι  στη δική της περίπτωση, το «μεμπτό», για το οποίο συμπεριλήφθηκε στην έκθεση, είναι η μείωση των επιτοκίων την οποία ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτει  με δικούς του υπολογισμούς με το υπόλοιπο προς διαγραφή,  για να καταλήξει στο συμπέρασμα για διαγραφή ποσού πέραν το €10.000 ευρώ. Για αυτό επισημαίνει ότι το ποσό των €5400 αφορά δάνειο συγγενικού της προσώπου το οποίο αναδιαρθρώθηκε χρονικά μετά τις αναδιαρθρώσεις των δικών της δανείων. Η μείωση των επιτοκίων, προσθέτει, που έτυχαν τα δάνεια ήταν πλήρως συμβατές με το πλαίσιο και οδηγίες της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις.

«Είναι άξιο απορίας, από πότε η εφαρμογή των οδηγιών για το πλαίσιο αναδιάρθρωσης συνιστά ευνοιοκρατική μεταχείριση. Δεν αμφισβητώ ότι ως δημόσια πρόσωπα, λογοδοτούμε ενώπιον του λαού. Προσωπικά, όμως, διερωτώμαι, αν τελικά αυτή η απόφαση δημοσιοποίησης των ονομάτων και ο εξαναγκασμός να προβώ σε αποκάλυψη των προσωπικών μου περιστάσεων, αν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια ή αυτό που επισήμανε η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων «ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». Φαίνεται ότι αυτό βολεύει κάποιους», σημειώνεται.

Τέλος η κα. Χαραλάμπους αναφέρει ότι σ’ ό,τι αφορά την επικείμενη δημοσιοποίηση των προσωπικών της δεδομένων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top