ΥΓΕΙΑ

Έφοδοι σε ιατρεία για τα επικίνδυνα απόβλητα

Έφοδοι σε ιατρεία για τα επικίνδυνα απόβλητα

Σε επιθεωρήσεις και ελέγχους σε ιατρεία και ιατρικά κέντρα σε παγκύπρια βάση για να διαπιστώσει κατά πόσο έχουν συμβληθεί με αδειοδοτημένες μονάδες για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται σε ιδιωτικά ιατρεία προχωρεί το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τμήμα, έχει δοθεί μεγάλο περιθώριο για συμμόρφωση με τη νομοθεσία, στους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία) ως παραγωγοί αποβλήτων οι οποίοι είναι υπόχρεοι να παραδίδουν τα μολυσματικά και τοξικά απόβλητα που παράγουν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, σύμφωνα με τον περί Αποβλήτων Νόμο.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι επιθεωρητές του Τμήματος θα λαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία που περιλαμβάνουν εξώδικη ρύθμιση μέχρι €4.000 ή/και ποινική δίωξη. Σημειώνεται ότι το ποσό της εξώδικης ρύθμισης που καθορίζει ο επιθεωρητής είναι ανάλογο με τη σοβαρότητα του αδικήματος αλλά δεν υπερβαίνει τα €4.000.

Τα ιατρικά απόβλητα και ιδιαίτερα τα μολυσματικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα από τα βασικότερα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων και επομένως η μη ασφαλής διάθεσή και διαχείρισή τους εγείρει σημαντικότατους κινδύνους, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι πολλοί γιατροί δεν συμμορφώνονται με την πρόνοια της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή τρεις εταιρείες διαχείρισης και το κόστος χρέωσης δεν είναι απαγορευτικό.

Συγκεκριμένα, χρεώνουν τον κάθε γιατρό με το ποσό των €30 μηνιαίως για να παραλαμβάνουν σε εβδομαδιαία βάση τα μολυσματικά ή και τοξικά απόβλητα. Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο θα πρέπει να συμβληθούν με αδειοδοτημένους φορείς Νοσοκομεία, Κλινικές, Ιατρικά κέντρα, Οδοντιατρεία, Ιατρικά εργαστήρια, Μικροβιολογικά εργαστήρια, Κέντρα Πρώτων Βοηθειών, Κέντρα απεξάρτησης ναρκομανών, Κτηνιατρεία, Τράπεζες αίματος, Ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές, Πανεπιστημιακά και άλλα κέντρα ιατρικής έρευνας.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων καταγγέλλει ότι αριθμός γιατρών/ιατρείων εξακολουθεί να παρανομεί αφού δεν έχει συμβληθεί με αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων όπως ορίζει ο Περί Αποβλήτων Νόμος.

Μολυσματικά απόβλητα θεωρούνται τα αιχμηρά αντικείμενα όπως βελόνες, σύριγγες, νυστέρια, πιπέτες, σπασμένα γυάλινα αντικείμενα, καλλιέργειες μικροοργανισμών, εργαλεία για την καλλιέργεια, άχρηστα εμβόλια κ.λπ., αίμα και προϊόντα αίματος, άλλα βιολογικά υγρά και απόβλητα, υλικά που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά, απόβλητα χειρουργείων όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, μέλη ή σωματικές εκκρίσεις.

Στα τοξικά απόβλητα περιλαμβάνονται τα χημειοθεραπευτικά και αντινεοπλασματικά φάρμακα, τα απόβλητα που περιέχουν υδράργυρο, φορμαλδεϋδη και άλλα στερεωτικά ιστών, φωτογραφικά χημικά, ραδιενεργοί πυρήνες, διαλύτες, όπως ξυλένια, αλκοόλες, ακετονιτρίλιο κ.λπ., αντισηπτικά ατμών, όπως το αιθυλενοξείδιο, έλαια αντλιών.

ΠΗΓΗ Philenews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top