ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

Ποσοστό άνω του 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως αποτυπώθηκε σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η βιταμίνη D αποτελεί ορμόνη που παράγουν τα νεφρά και η οποία ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με σειρά προβλημάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επιστημονικά γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει άλλα συστήματα του οργανισμού.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις.

Οι υπογράφοντες τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες και όσοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας.

«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει παράλληλα ο συν-συγγραφέας της μελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% σε σύνολο 216 ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο Universitario Marqués de Valdecilla παρουσίαζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τις γυναίκες. Οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν, επίσης, αυξημένα επίπεδα στους δείκτες φλεγμονής στον ορό.

Τη σημασία της επάρκειας σε βιταμίνη D για την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού SARS-CoV-2, ιδίως σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, έρχεται να αναδείξει ακόμη μία μελέτη

ΑΠΟ Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top