Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν χθες να δώσουν 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στον συριακό λαό και τους πρόσφυγές του, ποσό σαφώς χαμηλότερο από πέρυσι και πολύ χαμηλότερο από τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ορίσει ο ΟΗΕ.
Οι υποσχέσεις για αρωγή προς τη Συρία συγκεντρώνουν συνολικά 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2021, όπως και 2 δισεκατομμύρια για το 2022 και τις επόμενες χρονιές, διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, στο τέλος αυτής της διάσκεψης που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς μετείχαν στη σημερινή διάσκεψη για τη Συρία, όπου η εμφύλια σύγκρουση εδώ και μια δεκαετία δεν φαίνεται να υποχωρεί. Μεταξύ των χωρών που δήλωσαν ότι θα συνδράμουν στη διεθνή προσπάθεια για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, η Γερμανία δεσμεύτηκε να δώσει 1,738 δισεκατομμύριο ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η υποστήριξη της ΕΕ, η οποία προέρχεται από τον κοινό προϋπολογισμό της και είναι ξεχωριστή από τα κράτη μέλη, ήταν σταθερή στα 560 εκατομμύρια ευρώ. Αλλες δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας συμπεριλαμβάνουν 100 εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ και σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ. Η Βρετανία δεσμεύτηκε να δώσει 281,16 εκατομμύρια δολάρια.
"Επί 10 χρόνια οι Σύροι έχουν υπομείνει τον θάνατο, την καταστροφή, τον εκτοπισμό και τη στέρηση", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην εναρκτήρια δήλωσή του. Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ήδη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο, εξαλείφοντας τις πηγές εισοδήματος πολλών ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 24 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ή άλλα είδη βοήθειας στη Συρία και την γύρω περιοχή, όπου εκατομμύρια εκτοπισμένοι έχουν διαφύγει. Δηλαδή, 4 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2020, και το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου. Πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι --σχεδόν το 60% του πληθυσμού της Συρίας-- υποφέρουν από την πείνα. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς επισιτιστική βοήθεια διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ χρειάζονταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια φέτος για να πληρωθεί η τροφή, το νερό, η στέγη, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η βοήθεια σε μετρητά, ευκαιρίες εργασίας και κατάρτισης στη Συρία και τις γύρω χώρες.
Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ, περίπου 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) διατέθηκαν για τους Σύρους από δωρητές το 2020, 4,4 δισεκατομμύρια από αυτά δεσμεύτηκαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων της ΕΕ και του ΟΗΕ τον περασμένο Ιούνιο.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Ενωση θα έδινε το ποσό που κατέβαλε και στην προηγούμενη χρηματοδοτική της δέσμευση ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις