ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν θα μας φτάνει ο μισθός: Τσουχτερό πρόστιμο για όσους σταθμεύουν σε χώρους αναπήρων και πεζοδρόμια

Δεν θα μας φτάνει ο μισθός: Τσουχτερό πρόστιμο για όσους σταθμεύουν σε χώρους αναπήρων και πεζοδρόμια

Πρόταση νόμου με την οποία προβλέπεται μετακίνηση οχημάτων και πρόστιμο 1.000 ευρώ για όσους παρκάρουν σε θέσεις στάθμευσης αναπήρων ή σε πεζοδρόμια, εμποδίζοντας τη διέλευση, κατέθεσε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα.

Η πρόταση νόμου, που τροποποιεί υφιστάμενο νόμο, προβλέπει τη ρυμούλκηση με γερανό και φύλαξη των οχημάτων από τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, σύμφωνα με την κ. Μαυρονικόλα, δεν αποβλέπει στην τιμωρία, αλλά στο «συνετισμό των ασυνείδητων». Τα έξοδα μεταφοράς του οχήματος θα είναι επιπλέον του προστίματος.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου ήταν αναγκαία, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία δεν εφαρμόζεται, με τις καταγγελίες να είναι λίγες. Σήμερα προβλέπεται εξώδικο 85 ευρώ για παράνομη στάθμευση σε χώρο αναπήρων.

«Θα πρέπει να εφαρμόσουμε πιο σκληρά μέτρα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία», είπε η βουλευτής της ΕΔΕΚ. Συμπλήρωσε ότι το θέμα συζητείται στη Βουλή από το 1996 και είπε ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση και τόλμη. «Εμείς έχουμε την τόλμη, περιμένουμε από την Κυβέρνηση να έχει την πολιτική θέληση για να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε» είπε.

Ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας και πρόσθεσε ότι κλήθηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής οι υπηρεσίες της Βουλής και η Νομική Υπηρεσία να συμβάλουν ώστε να βρεθεί λύση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός εξέφρασε επιφυλάξεις και είπε ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να προωθηθεί η πρόταση νόμου, λέγοντας ότι θα πρέπει να εμπλακούν σε δημόσιο διάλογο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Μεταφορών και η Νομική Υπηρεσία.

Όπως είπε ο κ. Μισός, προκύπτουν πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η εξεύρεση των χώρων φύλαξης των οχημάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο καθορισμός των τελών, του προστίμου ή των εξόδων που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Συμπλήρωσε ότι η βασική νομοθεσία καλύπτει το θέμα και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να επικαιροποιήσει νομοσχέδιο που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν και να το φέρει ενώπιον της Επιτροπής, ώστε όπως είπε «να ψηφίσουμε κάτι το οποίο θα είναι εφαρμοστέο».

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρης Λαμπριανίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Βουλή μελετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ενώ είπε ότι σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί πέρυσι στον Πρόεδρο της Βουλής, συνοδευόμενο από 2.000 υπογραφές πολιτών που στηρίζουν το αίτημα.

 

«Ελπίζουμε η Βουλή σύντομα να επεξεργαστεί τους Κανονισμούς που χρειάζεται να δημιουργηθούν και να προωθήσει για ψήφιση αυτό το νόμο» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι μόνο έτσι θα λύσουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τη στάθμευση μη δικαιούχων σε χώρους οι οποίοι προορίζονται για άτομα με αναπηρίες και σε πεζοδρόμια.

Όπως είπε, δεν πρόκειται μόνο για παρανομία, αλλά δημιουργεί εμπόδια στη συμμετοχή στη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, αφού συχνά αναγκάζονται να κατεβούν στο οδόστρωμα για να προσπεράσουν παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε πεζοδρόμιο.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο αντιμετωπίζουν οι πεζοί και τα μικρά παιδιά, ενώ είπε ότι καθημερινά λαμβάνονται δεκάδες σχετικά παράπονα από πολίτες. «Η κοινωνία απαιτεί την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου για να λυθεί αυτό το πρόβλημα» κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top